+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. június 10. szerda, 16:08
A kétharmad simán elmehet azon, ha egy-két városban a járvány idején az állammal szemben tekintélyt szerző doktor azt mondja, hogy akkor én most elindulok a választásokon.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Bár már legalább két hete nem néztem meg a Kaspólakókat, és a net is leállt a Ceciliana újabb fejezeteinek gyűjtésével, koronavírus azért még bőven van, és úgy tűnik, hogy Dél-Amerikában, ahol eddig is rossz volt a helyzet, csak most kezdődik a tánc. Mire Európában újra elkezdődik a légúti fertőzések szezonja ősszel, alighanem több tízmilliós esetszámból lehet majd dolgozni a kutatóknak, főleg ha Afrikában is olyan ütemben lobbannak fel gócok, ahogy Brazíliában. A dolog már elkezdődött.

 

Olvasom a magyar neten több helyen is, hogy jaj, de jó, hogy nincs már karantén (nem is volt...), és hogy vissza lehet térni a normál életünkhöz. Igen, ez nagyon jó hír.

 

Sőt, az is lehet hogy túlreagáltunk dolgokat, a magyar döntéselőkészítő folyamatok nem a legjobbak. Az most biztosnak tűnik, hogy a dolognak nincs vége. Ráadásul a szokásos felállásban (járvány van távoli szegény országokban, nálunk nincs járvány) nézhetjük végig, hogy mit csinál a koronavírus ott, ahol nincs lockdown, nem hord mindenki maszkot, nincs kontaktkutatás és hasonlók. Tízezrével növekvő esetszámok, és szép lassan jön utána a halálozás és a káosz.

 

Érdemes tudatosítani, hogy mennyire szerencsések vagyunk. Én mondjuk még jobban

 

örülnék, ha a második hullám idejére, amikor megint betalál pár gócpontba a fertőzés, már olyan intézkedéscsomagjaink lennének, amelyek Európa-szerte egységesek, és nem vágják haza az egész EU-t, mint tette az első hullám.

 

Meggyőződésem, hogy kontaktkutató applikációból, tesztelésből, maszkviselésből, felelős viselkedésből összeállítható egy olyan erős csomag, amelyik kihalt utcák nélkül is képes kordában tartani a járvány terjedését. Aztán valamikor jövőre, mikor már lesz megbízható oltás, túl lehetünk ezen az egészen. Nagyon fontos lenne, hogy a haláltánc-hangulat alább hagyjon.

 

A járvány megijesztett minket és mi jól tettük, hogy megijedtünk. Sajnos valószínű, hogy hamarosan szegény afrikai országok példáján fogjuk látni, hogy mi az, amit megúsztunk.

 

Viszont van itt egy fontos lecke: sokan úgy gondolták, hogy megkapjuk büntetésünket a túl modern életünkért. Többezer éves kulturális mintáról beszélünk, az emberiség már akkor is ezt gondolta, amikor még gyertyával világított. És jó is, hogy volt egy kis önreflexió és vannak ennek pozitív hatásai, például kiderült, hogy Budapesten senki sem hal bele abba, ha napi 4-5 km ingázáshoz biciklit használ, és tegnapi hírek szerint már ott tartunk, hogy hiánycikk a bicikli. Vagy például kiderült egy komplett diákgeneráció számára, hogy az teljesen jó buli, hogy kiülnek a rakpart lépcsőire pár doboz sörrel, és jelentősen olcsóbban jönnek ki, mintha ugyanezt a sört valami felkapott teraszon innák meg.

 

A legfontosabb dolog viszont az, hogy tudatosítsuk: az a sokat ostorozott modern életmód, tudomány, jogi és társadalmi berendezkedés az oka, hogy Bolsonaro Brazíliájában nagyokat suhint a kaszával a koronavírus, Európában meg kicsiket. A modern és mindenhova elérő telekommunikációs eszközök nélkül ez nem lenne. A jól felszerelt (és igen, világátlaghoz nézve még a magyar kórházak is azok) kórházak, felkészült orvosok és ápolók nélkül ez nem lenne.

 

És amire talán nem, vagy nem eleget gondolunk: elszámoltatható politikusok nélkül sem menne. Boris Johnson, ez a nagyszájú populista kalandor pár nap alatt átlátta, hogy ha nem akarja, hogy akkorákat inogjon alatta a szék, mint Trump és Bolsonaro alatt, akkor muszáj határozottan kezelnie a járványt. A német politikusok egymást múlták felül a „felelős komoly ember felelős komoly dolgokat mond” versenyben. Macron az ottani kulturális mintáknak megfelelően igyekezett de gaulle-i határozottságot mutatni. De még a mi Viktorunk is igyekezett a nép elvárásainak megfelelően beszélni és cselekedni.

 

Ez a demokratikus európai hagyomány, legyen az vastag törzsű fa, mint a franciáknál vagy angoloknál, vagy zsenge virágszál, mint nálunk, ez ugyanolyan fontos fegyver a vírus ellen, mint a védőoltás és a maszkviselés. Ez korlátozza ugyanis az überhatározott erős vezetőt abban, hogy olyan pózokba vágja magát, amelyektől a járvány még jobban terjed. Még egy Orbán Viktornak is kell tartania attól, hogy ha elrontja, bukhat. Akármilyenek is azok a választási szabályok,

 

a kétharmad simán elmehet azon, ha egy-két városban a járvány idején az állammal szemben tekintélyt szerző doktor azt mondja, hogy akkor én most elindulok a választásokon.

 

Ráadásul az ilyen ember ellen már az ügyészség és a hiénamédia sem hatékony eszköz. Az államnak kell a „járványt legyőzni”, és ezen a ponton, ha fogcsikorgatva is, ha lassan is, csak odaengednek pár szakértőt a döntések közelébe. Mindezt azért, mert a narancsos bukta ha távoli is, de reális opció.

 

Nekem úgy tűnik, hogy ezt így ebben a formában nem sokan gondolják végig, pedig érdemes, mert segít megérteni egyrészt azt, hogy a világ jelentős részéhez képest mi milyen szerencsések vagyunk, másrészt pedig azt, hogy miért fontos elmenni szavazni, miért fontos közéleti kérdésekben véleményt nyilvánítani. Akkor is ha „reménytelen” meg ha „szar az ellenzék” meg „alkalmatlan ez mind”.

 

A mostaniak is „alkalmatlanok” meg a következők is „alkalmatlanok” lesznek. Ha olyan jól értenének a virológiához, a hálózatokhoz vagy a joghoz, akkor kenyerüket nem politikusként, hanem virológusként, harvardi hálózatkutatóként vagy ügyvédként keresnék.

 

Alkalmassá mi tesszük őket azzal a folyamatos fenyegetéssel, hogy ha nem kapják össze magukat, lecseréljük őket.

 

Ha ezt megtanuljuk ebből az egész járványparából, már sokkal jobb hely lesz Magyarország is.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás