Miért nem kapott még koronavírus-teszteket Karácsonyéktól a 22. kerület, ahol fideszes a polgármester?

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.28. 15:33

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok szerint a XXII. kerület több, nem egészen konstruktív megjegyzést tett a koronavírus-tesztekhez szükséges megállapodáshoz, emiatt elhúzódott a szerződéskötés.

Miért nem kapott még koronavírus-teszteket Karácsonyéktól a 22. kerület, ahol fideszes a polgármester?

Jövő hét kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken történnek meg a XXII. kerületben a koronavírus-fertőzöttség kimutatásához szükséges mintavételek és a laborvizsgálatok. A mintavételhez szükséges eszközöket pedig e hét pénteken szállítják ki – erről írt Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka, egyben a Momentum politikusa az Azonnalinak adott válaszában.

Ez azért téma, mert a dél-budai kerület fideszes polgármestere, Karsay Ferenc szerdán posztolt arról közösségi oldalán: nem várnak tovább a Karácsony Gergely főpolgármester által ígért koronavírus-tesztekre. „Ma, május 27-én, két hónappal a bejelentés és egy hónappal a járvány csúcsa, illetve egy amatőr módon összerakott, félkész szerződés kényszerű aláírása után sem tudjuk megmondani, hogy megkapjuk-e valaha a teszteket” – írta Karsay. Hozzátette, azért így sem várakoztak tétlenül: szerződést készítettek elő megbízható, a PCR teszttel egyenértékű vénás vérből kimutatott antitesttesztekre egy csepeli akkreditált laborral. „Tehát nincs miért a fővárosra várnunk, ha gyorsabban jobb tesztet tudunk biztosítani az érintetteknek.”

A fideszes polgármester a posztban arról is írt, hogy szomorúnak tartja, hogy Havasi Gábor, aki a kerületbe költözött, így „valamilyen szinten már Budafok-Tétényt is képviseli” a Fővárosi Közgyűlésben, és főpolgármesteri tanácsadóként egészségügyi tanácsnoki pozíciót tölt be, nem érezte fontosnak, hogy bármit is tegyen az ügy megoldása, vagy legalább gyorsítása érdekében, pedig tagja a Fővárosi Operatív Törzsnek, amin belül kimondottan a tesztekért felelős. „Ezért azt fogom kérni tőle, hogy a soha meg nem érkező, fővárosi tesztek árát biztosítsák mint hozzájárulást az általunk megvalósított teszteléshez.”

Mit szól ehhez Havasi Gábor?

Mint írta, ahhoz, hogy egy kerületi önkormányzat igénybe vehesse az általuk biztosított laborvizsgálatokat, egy együttműködési megállapodást kell aláírniuk a fővárosi önkormányzattal. Ennek érdekében a tervezetet minden kerületnek egy időben megküldték véleményezésre, a beérkező észrevételek alapján véglegesítették azokat, majd szintén minden kerületnek egyszerre küldték el aláírásra a folyamat leírásával.

„A XXII. kerület több, nem egészen konstruktív megjegyzést tett a folyamat során és bár felhívtuk a figyelmüket rá, hogy minden egyéni módosítás további időt vesz majd igénybe, ragaszkodtak egy külön nyilatkozathoz, melynek megszerkesztési és aláírási folyamatát a munkatársaim azonnal elindítottak a Főpolgármesteri Hivatalban.”

Tettek-e különbséget a kerületek között?

Az Azonnali arról is kérdezte az egészségügyi tanácsnokot, hogy mi alapján határozták meg, hogy melyik kerületek kapnak először a tesztekből, illetve szenvedhettek-e hátrányt a fideszes vezetésű kerületek.

Havasi válasza szerint a mintavételek és laborvizsgálatok elvégzésének menetrendjét az aláírt együttműködési megállapodások beérkezési sorrendjében készítették el a kerületi önkormányzatok kéréseit figyelembe véve. „Nem tettünk, nem is tehetünk különbséget a kerületek között.”

Így például a fideszes vezetésű X. kerületben már zajlanak a tesztelések.

Egyébként Havasi hangsúlyozta, a kerületi önkormányzatok számára nem gyorsteszteket, hanem SARS-CoV-2 rtPCR laborvizsgálatokat biztosítanak, melyeket felsőlégúti váladékmintából végeznek el.

Fizetne-e Budafoknak a főváros?

Havasi szerint egyébként Karsay Facebook-bejegyzése több valótlan állítást is tartalmaz. Például ő a bejegyzés közzététele előtt egy nappal, kedden aláírta és elküldte az együttműködési megállapodást, ezt követően pedig a főváros azonnal egyeztetett a kijelölt munkatársával a mintavételek időpontjáról. „Nem kaptunk ezzel ellentétes jelzést a kerülettől, sőt, csütörtökön délelőtt visszaigazolták az egyeztetett menetrendet.” 

FOTÓ: Havasi Gábor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek