+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 28. csütörtök, 11:49
A munkát ráadásul ki se fizette. Most osztályvezető Kurz kancelláriáján.

A tavalyi osztrák Ibiza-botrányt követően kisebb felzúdulást váltott ki, hogy nyilvánosságra került: napokkal a Heinz-Christian Strachét megszivató bosnyák egyetemistalány videóját követően, napokkal Kurz parlamenti megbuktatása előtt az osztrák kancellária egyik munkatársa álnéven megsemmisíttetett öt darab merevlemezt.

 

A Sebastian Kurz akkori és mostani osztrák kancellár pártjához, az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó férfi mindezt azzal indokolta, hogy kiszivároghatnak adatok a kancelláriáról – a sztoriban pedig külön érdekes, hogy végül ki se lett fizetve az álnéven megrendelt munka. Az osztrák sajtó által a kancellár egyik közeli munkatársaként jellemzett férfi úgy bukott egyébként le, hogy a munkával megbízott, azt elvégző, ám ki nem fizetett cég munkatársai

 

felismerték őt a tévében egy vágóképen Kurz munkatársaként, ráadásul ha a neve nem is volt igazi, a megadott telefonszáma az volt.

 

Az illető Sebastian Kurz tavaly nyári parlamenti megbuktatását követően főnökével együtt távozott a kancelláriáról. Míg Kurz 2019 szeptemberében óriási fölénnyel választást nem nyert, az ÖVP foglalkoztatta a merevlemez-megsemmisíttetőt. Aztán ahogy anno a Standard megírta, Kurz újbóli kancellárságával a férfi is visszakerült előző munkahelyére. Az ügyben nyomozás is indult, ám ezt jogerősen lezárták idén februárban, mondván nem találtak bizonyítékot semmi érdekesre, és eleve nem volt köze az egésznek az Ibiza-botrányhoz.

 

A két Kurz-kormány közötti szakértői kabinet vezetője, Brigitte Bierlein pedig azt mondta akkor, hogy teljesen megszokott dolog merevlemezeket megsemmisíteni, leszámítva azt, hogy ezt inkognitóban teszik. Minden adott volt ahhoz, hogy szép csendben elhaljon a történet, ám a héten a Standard megírta: Kurz kancelláriáján előléptették a férfit osztályvezetővé.

 

Csakhogy a nyomozással sem volt minden rendben. Mielőtt az Ibiza-ügyben nyomozó gazdasásági- és korrupcióellenes ügyészséghez került volna az ügy, a rendőrség foglalkozott vele. Ráaádásul ott is egy olyan rendőr végezte a munkát, aki maga is tagja volt az ÖVP-nek, és aki a nyomozás során azonnal visszaadta a megsemmisíttetőnek a telefonját, és a hivatali laptopját se vizsgálta át. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezért az előléptetésben pártpolitikai húzást és az illetőnek a merevlemezek megsemmisítttetéséért tett fáradozásainak elismerését látja, különösen annak fényében, hogy „slamposan” vizsgálódtak a hatóságok a férfi ügyében.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás