+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 27. szerda, 13:09
Luigi di Maio olasz külügyminiszter június közepétől egységesen megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez egyelőre nehézkes, mert az egyik leghosszabb határszakaszon, azaz Ausztria felé, a beutazást Bécs nem engedi még.

Az olasz kormány június 3-tól egységesen megnyitja a határait, azaz újra lehet menni Olaszországba. A főleg a turizmus érdekeit szem előtt tartó döntés előtt azonban van egy jelentős akadály: azon Ausztria, amellyel Olaszországnak a második leghosszabb határszakasza van, egyelőre

 

csak annyit közöl, hogy nem nyit Olaszország felé, és a bécsi külügy erre még céldátumot sem jelölt meg.

 

Ez azért érinti rosszul az olasz turizmust, mert például a németek többsége értelemszerűen nem Franciaországon keresztül menne az országba, hanem Ausztrián át. Igaz, Szlovénia felől Olaszország június 3-tól megközelíthető lesz szabadon, de Németországból nézve az is jelentős kerülő.

 

Miközben Ausztria majdnem minden szomszédja felé bejelentett már lazításokat a határátlépésben, éppen azon kettő – azaz Olaszország és Szlovénia – felé még nem, amelyek fontos turisztikai célpontok (vagy Szlovénián át kell utaznia annak, aki Horvátországba tartana nyaralni). Aleksander Gerzina szlovén külügyminiszter bírálta is ezért Bécset. A diplomata

 

azzal vádolta Sebastian Kurz kormányát, hogy „otthon akarja tartani“ azokat, akik amúgy a szlovén vagy a horvát Adria-parton nyaralnának.

 

Tény, hogy a bécsi kormány nyílt célja a belföldi turizmus felpörgetése, elvégre ez Ausztriában is jelentős bevételi forrás, és a leállások az ottani iparágat is jelentősen sújtották. Persze az már csak feltételezhető, hogy a bécsi kormány határnyitási politikája is azzal függne össze: azon országok felé maradnak zárva a határok, ahova az osztrákok szívesen mennek nyaralni.

 

Massimiliano Fedriga, a trieszti székhelyű régió legás elnöke is élesen bírálta Bécset, mondván: Lombardia kivételével az északolasz régiók számai már a németekéhez hasonlóak, azaz nem érti, miért nyit Bécs a németek felé, de tartja zárva az olasz határt.

 

Ausztria azonban gyakorlatilag tényleg a saját állampolgárait próbálja bezárni – ez is amellett szólhat, hogy itt közvetetetten a belföldi turizmus segítése zajlik –, ugyanis

 

más EU-államok polgárai átutazhatnak Ausztrián, ha tudják hitelesen igazolni: Olaszországba tartanak, nem állnak meg Ausztriában.

 

Ez főleg a német turisták számára jelentene gyakorlatilag egy folyosót Tirolon keresztül. A visszautazásnál is, ha megállás nélkül elhagyják Ausztriát, be lehet menni, karanténba se kell vonulni. Azt persze a bécsi belügyminisztérium is elismerte: igazából nem lehet nagyon kontrollálni, hogy aki belép az országba, és azt állítja: Olaszországba megy, az nem áll meg útközben Ausztriában.

 

Luigi di Maio olasz külügyminiszter ezzel szemben egységes európai határnyitást szorgalmaz, mert okkal tart attól: éppen Olaszország maradhat ki abból, ha az egyes tagállamok – amint az jelenleg történik – egy- vagy kétoldalúan, de teljesen eltérő politikákat folytatva döntenek a határok nyitásáról vagy zárva tartásáról. Di Maio azt kéri:

 

június 15. legyen „egy új partraszállás napja“, egy „turisztikai D-Day“,

 

és minden belső európai határ nyíljon meg. De már most tudni: Bécs ebbe Olaszország felé egyelőre nem fog belemenni.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár 2018-ban (j). Fotó: Enzo Zucchi / Európai Unió Tanácsa

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás