+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. május 25. hétfő, 18:56
Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Hogy mi ennek az oka, azt csak találgatni tudjuk: mondd meg nekünk te!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

„Hát ez nagyon jó, hogy itt ez újra tud indulni. Óriási dolog. És tényleg, az, hogy egy nem EU-tagországgal legelőször, leggyorsabban”

 

– így méltatta saját magát és a szerb kormányt hétfő délelőtt a röszkei határátkelőnél Szijjártó Péter. Volt miért. A magyar külügyminiszter azért helikopterezett el a magyar-szerb határra, hogy bejelenthesse: hétfő 10 órától koronavírus-teszt és kéthetes karantén nélkül utazhat át minden szerb és magyar állampolgár a két ország határán.

 

Azaz ha mondjuk egy magyar állampolgár – és vele együtt minden itthon állandó tartózkodási kártyával rendelkező EGT-állampolgár – átautózik a vajdasági Zomborra venni tíz üveg ajvárt, Bezdánban pedig Kissék díjnyertes paprikájából is hozna fél kilót, mostantól ezt pont úgy megteheti, mint a járvány előtt. De már egy szabadkai rokonlátogatás, egy újvidéki korzózgatás, egy szerémségi bortúra, vagy épp egy novi pazari csevapozás előtt sincs határzár. Hovatovább: egy baranyai túra mostantól egy mohácsi kompozással és a Pikec csárdával is kiegészíthető!

 

Ezzel Magyarország elsőként egy nem schengeni határon állítja vissza részben a normalitást.

 

Azért csak részben, mert mondjuk ha egy Budapesten tanuló, magyar állampolgársággal nem rendelkező felvidéki vagy erdélyi magyar, aki az elmúlt hónapokat magyarországi #maradjotthonnal töltötte, átmenne Szerbiába múltat és hagyományokat kutatni június 4-e előtt pár nappal, a Magyar Közlönyben olvasható hétfő reggeli rendelet szerint – hiába van például regisztrációs igazolása, állandó tartózkodási kártyája nem lévén – vissza se jöhet Magyarországra. Ez egyrészt nem szép dolog, másrészt viszont kiváló érv a magyar állampolgárság felvétele mellett.

 

Ám a kérdés továbbra is az, hogy miért pont az Orbán Viktor által a járvány hetei alatt feltűnően gyakran látogatott nem EU-tag Szerbiával nyitottuk meg elsőként a határt?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás