+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Igazi karanténbajnok lett egy 22 éves olasz egyetemistából a koronavírus-járvány alatt, fedezte fel a bécsi Kurier napilap. Lorenzo di Berardino ugyanis háromszor is hatósági karanténba került:

 

először a kínai Vuhanban, a koronavírus első dokumentált fertőzési helyén, másodszor Olaszországban, miután hazatért Kínából, és végül ismét Olaszországban, mikor kijárási tilalmat vezettek be az egész országban.

 

Vuhanban az olasz egyetemista egy többhónapos csereprogramban vett részt tavaly augusztus óta, érdekli ugyanis a keleti kultúra, és erre szeretne felfűzni egy diplomatakarriert. Csakhogy a kínai nagyvárost, így annak repülőterét is pont a tervezett elutazása előtt pár nappal, január 23-án zárták le a járvány kitörése miatt. „Vuhant teljesen elszigetelték a külvilágtól, ott volt a hadsereg, lezárták az utcákat. Az emberek nagyon komolyan vették az intézkedéseket, komolyabban, mint Olaszországban, legalábbis az elején” – mesélte. Vuhani tartózkodása alatt, január végén ráadásul többször meg is interjúvolta őt az olasz média az ottani helyzetről, akkor még nem is sejtve, hogy hamarosan ez vár majd rájuk is odahaza.

 

Lorenzo di Berardinot az olasz légierő február elején menekítette haza 54 másik olasz állampolgárrral együtt Vuhanból. Mivel fertőzött területről tért haza, kötelező volt egy Rómához közeli katonai barakkban eltöltenie egy 17 napos karantént. Haza, közép-olaszországi otthonába, Pescarába csak február 20-án mehetett onnan, ugyanazon a napon, amikor az északi, lombardiai Codogno kisvárosából az első helyi koronavírus-fertőzöttet jelentették. Az olasz médiában mindkét eset hír volt.

 

A történet innen ismert: március 10-én a Conte-kormány egész Olaszországra vonatkozó lockdownt és kijárási tilalmat rendelt el, amit aztán keményen be is tartattak a polgármesterek. Di Berardino azóta online folytatja jogi tanulmányait, és ezen lényegében a május elején bevezetett apró lazítások sem változtattak semmit. „Egész egyszerűen meg kell ezt csinálnunk, akár tetszik nekünk, akár nem” – szól rezignált véleménye a világszerte bevezetett szigorú intézkedésekről.

 

FOTÓ: Pietro Luca Cassarino / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás