+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 10. vasárnap, 19:59
Március óta nem volt olyan kevés halott és új fertőzött az országban, mint most.

Olaszországban vasárnapra 802 új koronavírusos esetet regisztráltak, és újabb 165 halálos áldozata van a járványnak. Ezek a számok még most is magasnak tűnnek, de

 

ezt megelőzően legutóbb március 10-én jött hír ezernél kevesebb új fertőzöttről, és a halálos áldozatok száma is március 9-én nőtt utoljára ennél kevesebbel.

 

Május 6-án még 369 új halálos áldozatról adtak jelentést, azóta meredeken esik a halálozások száma. Március 27-én regisztrálták a legtöbb, 919 elhunytat. Azóta a statisztika hullámzó, de a halálesetek lényegében folyamatosan csökkennek.

 

A 802 új fertőzött is a járvány lassulását jelzi: ennél kevesebbet március hatodikán regisztráltak legutóbb. A csúcsot a március 21-i 6557 jelentette. Ezek a számok még úgy is bizakodásra adnak okot, hogy korábban már mi is írtunk a statisztikák lehetséges hiányosságairól.

 

Olaszországban május negyedikétől már enyhültek a korábbi szigorú korlátozások, azóta az ipar és az építkezések részben újraindulhattak. Május 18-án pedig a boltok is kinyithatnak, a bárok és éttermek pedig a tervek szerint június elsején fogadhatnak ismét vendégeket. Mindenesetre az országban egyre optimistább a hangulat, aminek bizonyítéka Giuseppe Conte kijelentése is. A miniszterelnök egy ma megjelent interjúban azt mondta: amennyiben továbbra is pozitívan alakulnak az adatok, az enyhítéseket akár hamarabb is megléphetik.

 

NYITÓKÉP: Dipartimento Protezione Civile / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás