Száz főig szabad lesz eseményeket tartani Csehországban

Szerző: Illés Gergő
2020.05.01. 19:06

Már ha kultúráról, sportról vagy esküvőkről van szó. Csehország egyre bizakodóbb, hiába enyhítenek már több, mint egy hete, a fertőzésszám egyelőre nem ugrott meg.

Száz főig szabad lesz eseményeket tartani Csehországban

Május 11-től, vagyis a jövő hét utáni hétfőtől kezdve szabad lesz száz főig szociális, kulturális és sporteseményeket tartani Csehországban – erről beszélt csütörtök este Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter a Cseh Rádió tudósítása szerint.

Vojtěch kijelentette: az új szabályozás vonatkozik a színházak, mozik, koncerttermek és cirkuszok működésére is, és ahogy a cseh újranyitást előirányzó kormányzati ütemterv is tervezte, ugyanezen dátumtól minden bolt – beleértve a bevásárlóközpontokban találhatókat –, az éttermek kerthelyiségei, a fodrászok, a szépségszalonok,

a múzeumok és galériák, a színházak és mozik, és a kastély- és várkertek is újranyithatnak,

valamint kültéren edzhetnek a profi sportolók is.

A lehetőség megvan, a szigorú szabályok maradnak

Persze ha még lényegében minden újra is nyithat, nem mindenkinek lesz könnyű az élete: a fodrászoknak például kötelező lesz duplán is védekezni, maszkon felül egy védőplexit is magukra kell majd húzniuk, 37 fokos hőemelkedéssel, vagy afölött pedig már nem dolgozhatnak. Emellett cserélniük kell a gumikesztyűiket mindenki után és a kezüket is fertőtleníteniük kell. Valamint minden vásárló után fertőtleníteniük kell az üzletet is, és a vásárlóknak egymástól két méter távolságot kell tartaniuk.

Május 11-től múzeumba is lehet menni, igaz, különleges szabályok mellett: az egészségügyi miniszter szerint egyszerre a múzeum területén belül száz ember tartózkodhat csak, ahogyan beltérben tíz négyzetméteren sem tömörülhet egynél több látogató. Mindezek alapján az egészségügyi minisztérium abban bízik: mindegyik múzeum tudja, mekkora a kiállítótere, és ezek alapján határozzák meg, kit engednek be.

A színházakra, koncertekre és cirkuszi előadásokra is különleges szabályok vonatkoznak,

nézők csak minden második sorba ülhetnek, mozikban pedig egymás mellé is legfeljebb ketten ülhetnek.

Persze az enyhítéseken dolgozó munkacsoport vezetője is beismerte: ilyen szabályok mellett még nem biztos, hogy mindenkinek megérheti kinyitni, egy színházi előadást például egyáltalán nem biztos, hogy száz, vagy kevesebb ember előtt is megtartanak.

A bevásárlóközpontokban kötelező lesz a vásárlóknak fertőtlenítőt biztosítani, emellett két méteres védőtávolságot kell tartani. Az éttermek, kávézók és bárok is kinyithatnak majd, igaz, szintén szigorú szabályok mellett: helyben fogyasztani csak a kerthelyiségekben lehet majd, de például egy család vagy egy pár leülhet egymás mellé.

Biztató cseh helyzet

Csehország egyébként már április 20-án megkezdte a koronavírus miatt meghozott – regionális összehasonlításban is szigorú – intézkedéseinek fokozatos enyhítését. Ez azért is lehetséges, mert az országban a lazítások ellenére jelentősen lassult a járvány terjedése: a legtöbb aktív fertőzöttet április 13-én tartották számon, azóta fokozatosan csökken a fertőzöttek száma és egyre többen gyógyulnak meg.

Ráadásul – bár az első enyhítések bevezetése óta még nem telt el 14 nap –

úgy tűnik, a lazítás sem vezetett a fertőzésszám megugrásához.

Igaz, Csehországban eleinte sokkal inkább berobbant a járvány, mint például Magyarországon, péntek estig összesen 7726 esetet regisztráltak a hatóságok, míg Magyarországon 2863-nál jár.

Május 4-től Magyarországon is megkezdődik az intézkedések fokozatos lazítása - amelyek egyébként jóval lazábbak voltak a többek között kötelező maszkhasználatot megkövetelő csehekénél. Itthon – bár az aktív megbetegedések száma még továbbra is ha lassan is, de emelkedik – hétfőtől Budapest és Pest megye kivételével nyithat meg minden bolt, szálloda, étterem és kávézó.

Kötelező boltbezárás pedig nem is történt, csupán egyes üzlettípusok csak délután 3-ig tarthatnak nyitva, ahogyan például a fodrászok is nyitva maradhattak. Ez a vidéki megyékben hétfőtől megszűnik, ahogyan a kijárási korlátozásokat is eltörlik, a maszkhasználaton viszont Magyarországon is szigorítanak: kötelező lesz szájmaszkot hordani a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is.

BORÍTÓKÉP: Libreshot

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek