Hogyan ünnepli a baloldal a munka ünnepét a koronavírus idején?

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.01. 08:08

Ugyan idén elmarad a sörözés és virslizés a pártmajálisokon, azért nem maradunk ünneplések nélkül. Következzenek a pártok alternatív megoldásai!

Hogyan ünnepli a baloldal a munka ünnepét a koronavírus idején?

A koronavírus-járvány miatt idén hiába ünnepelnék a baloldali pártok a május elsejei munka ünnepét, klasszikus majálist nem tarthatnak. De akkor mi lesz a szokásos ünneplés helyett? Az Azonnali körbekérdezett!

MSZP: Kiskapuzva tüntetnek

Részt fogunk venni azon a május elsejei autós demonstráción, amit civilek szerveznek – nyilatkozta az Azonnali kérdésére Komjáthi Imre, az MSZP országos elnökségének alelnöke. A rendezvény Facebook-oldala szerint céljuk „kenyeret, tisztességes munkát és biztonságos munkakörülményeket” követelni mindenkinek, „főként azoknak, akiket a kormány végleg az út szélén hagyott”.

Az esemény főszervezőjeként egy ELEGY nevű, februárban létrehozott szervezet van feltüntetve, ami a Facebook-oldalán azt adta meg céljaként: az ellenzékiek, civilek, szakértők és politikusok együttműködésének koordinációja révén „megteremteni a demokrácia és jogállamiság helyreállításának feltételeit hazánkban”.

A szocialista politikus elmondta: a megmozdulás során az érdeklődők a Városligetbe autózhatnak tartós élelmiszeradományt vinni, hogy az eljusson majd a rászorulókhoz. Az eseményen, amelyet a Klubrádió is közvetíteni fog, lesznek felszólalók is – az MSZP részéről a tervek szerint ez maga Komjáthi Imre lesz. 

A kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy megbüntetik őket, mint ahogy ez hétfőn történt a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által szervezett, kormányzati intézkedésekkel szembeni elégedetlenség miatt hirdetett autós-dudálós tünetésen, Komjáthi úgy válaszolt: neki ebben már rutinja van. Ugyanis mikor a rabszolgatörvény kapcsán hirdetett tüntetések egyikén áttörte a rendőri sorfalat, utána őt megbüntették, amit közmunkával dolgozott le, így nem ijed meg. 

És mit csináljon az, akinek nincs autója, de azért ünnepelne május elsején?

Nekik Komjáthi Imre azt javasolja, ha jó idő van, fejezzék ki azzal szolidaritásukat, hogy tesznek egy egészségügyi sétát a Városliget felé – természetesen betartva a járványügyi szabályokat. 

A DK ugyan az Azonnali megkeresésére nem reagált, de az autós tünetés Facebook-eseményének szervezői között mások mellett ők is fel vannak tüntetve, akár csak a Liberálisok vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Párbeszéd konferenciázik is

„Csatlakozni fogunk az ellenzéki civilek által szervezett és a Klubrádióban is közvetített május 1-jei megmozduláshoz” – jelezte a Párbeszéd az Azonnali kérdésére. A párt egyébként ezt üzeni a munkásoknak május elsejére: mindenkinek járna európai szintű bértámogatás; 3-ról 9 hónapra emelt, növelt összegű, bővített álláskeresési járadék; válságkezelő alapjövedelem, amely minden Magyarország területén élő személynek legalább havi 100 ezer forint jövedelmet garantál.

Utóbbival kapcsolatban a Párbeszéd online konferenciát is fog tartani, amelyen a munka és a válságkezelő alapjövedelem kapcsolatát vizsgálják, ezen mások mellett részt vesz Karácsony Gergely főpolgármester is.

Munkáspárt: online ünneplés, de vörös zászlók jöhetnek az ablakba

A koronavírus járvány megállítása érdekében bevezetett korlátozások miatt a Munkáspárt nem tarthatja meg a hagyományos május elseji felvonulást – erre maga a párt elnöke, Thürmer Gyula emlékeztetett az Azonnali megkeresésére. Válaszában hangsúlyozta: május elseje, a dolgozók szolidaritásának ünnepe azonban nem maradhat el. Ezért ő május 1-jén, délelőtt 10 órakor a Kodály köröndön megtartja hagyományos ünnepi beszédét, amelyet a Munkáspárt az interneten közvetít. Délután pedig a Munkáspárt vezetői aktivistái videókonferencián emlékeznek meg az ünnepről.

„A Munkáspárt arra biztatja tagjait és barátait, hogy május elsején helyezzenek az ablakukba piros virágokat, vörös zászlókat, igy köszöntsék az ünnepet.”

A Munkáspárt elnöke válaszában arra is kitért, azt kéri a dolgozóktól, ne engedjék, hogy válság költségeit velük fizettessék meg. Ezért szerintük a kormánynak segítenie kell abban, hogy a dolgozók munkája megmaradjon. Ezen felül azt is kérik, senkit se lehessen elbocsátani a járvány idején, a dolgozók kapják meg erre az időre a bérük 100 százalékát, a kormány fizettesse vissza a multikkal a nekik adott állami támogatást, amennyiben dolgozókat bocsátanak el, illetve hogy adóztassák meg a milliárdosokat. 

„Akinek a vagyona több, mint egy milliárd forint, fizesse be a vagyona 5 százalékát szolidaritási adóként!” – követeli a Munkáspárt.

FOTÓ: FORTEPAN / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek