+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. április 18. szombat, 19:32
Már felmerült olyan csehországi javaslat is, ami szerint közúti- vagy légi folyosót kéne nyitni országuk és Horvátország között, hogy az igazoltan egészséges cseh turisták tudjanak a horvátoknál pihenni.

Arról beszélgetett Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Andrej Babiš cseh kormányfő pénteken, hogy a két ország turizmusért felelős minisztereinek megoldási javaslatokat kell kidolgoznia arra nézve, hogyan érkezhetnének cseh turisták Horvátországba a nyáron – írja a Croatia Weeks. Erről egyébként Plenković számolt be Twitter-oldalán.

 

A téma már csak azért is aktuális, mert az egyik cseh utazási ügynökségeket összefogó szervezet nemrég azt javasolta:

 

nyissanak folyosót – akár légi-, akár közúton – az országok között, hogy tudjanak nyaralni menni azok a cseh turisták, akik ezt igazolni tudják.

 

A horvát turizmusért felelős miniszter, Gari Cappelli azt mondta az ötletről a héten: ehhez az epidemiológusok és a kormányok döntése is szükséges. Hozzátette: hasonló javaslatok várhatóak majd Ausztriától, Szlovákiától és Magyarországtól

 

– főként azon polgárok részéről, akiknek hajóik vagy nyaralóik vannak Horvátországban, hiszen jó eséllyel majd ők szeretnének elsőként az országba látogatni, ha vége a koronavírus-krízisnek.

 

A horvát közegészségügyi intézet vezetője, Krunoslav Capak úgy nyilatkozott: csak különleges feltételek mellett érkezhetnének a turisták. Ugyanis hiába van valakinek igazolása arról, hogy egészséges, ez az állapot 24 órán belül megváltozhat, tehát járványügyi szempontból nem érvényes egy ilyen igazolás. Vagyis szerinte a Horvátországba érkező turistáknak először 14 napos karanténba kellene vonulnia.

 

Az, hogy a turisták Isztriában vagy Dalmáciában ki tudjanak kapcsolódni, persze leginkább Horvátország érdeke: a turizmus délnyugati szomszédunk GDP-jének nagyjából 20 százalékáért felel, és a gazdaságilag egyébként nem túl acélos Dalmáciában létfontosságú ágazat..

 

FOTÓ: dronepicr​ / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás