+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Karóczkai Balázs
2020. április 8. szerda, 12:50
Nem tartják be eléggé az emberek a korlátozásokat, se a bolt előtt iddogálni, se házibulizni nem szabad, mondta az operatív törzs. A szokásos sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy újabb védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, és már itthon is elkezdték őket gyártani. De mi van akkor, ha kórházakból tűnnek el védőfelszerelések?

Az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján ezúttal először Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt, aki összefoglalta, hogy a kormány eddig milyen döntéseket hozott a családok megsegítéséért. Novák ezt öt pontban foglalta össze:

 

+ Megvédik a családtámogatásokat: a költségvetés átcsoportosításánál egy fillért sem vesznek el a családtámogatásoktól a járvány idején.

 

+ Segélyezés helyett a munkában hisznek: Novák elmondta, hogy több járulékot is eltöröltek vagy csökkentettek, hogy ezzel segítsék a munkáltatókat és a munkavállalókat. A fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók járulékait átvállalják

 

+ A legtöbb hitel visszafizetésére moratóriumot hirdetett a kormány, illetve meghosszabbították a különböző támogatások, mint például a GYED vagy a GYES idejét.

 

+ Az egyetemistáknak egy újfajta diákhitelt is hirdettek, amit bármelyik egyetemista igényelhet, ha a jelenlegi helyzet miatt nem tudná eltartani magát. Ez egy kamatmentes, szabadfelhasználású hitel, maximum félmillió forint értékben.

 

Mindezeket egyébként már jórészt kedden bejelentette Palkovics László ITM-miniszter.

 

Novák után az operatív törzs szokásos arcai vették át a sajtótájékoztatót, Müller Cecília és Kiss Róbert érkezett, tőlük ezek hangzottak el:


+ Már négyen haltak meg a Pesti úti idősek otthonában.

 

+ Kedden öt repülőgép szállított Magyarországra védőeszközöket. 


Sokan nem tartják be a kijárási korlátozásokat,

 

emelkedik a járványhelyzettel kapcsolatos szabálysértések száma. Eddig összesen 5918 szabálysértés történt: 4008 esetben figyelmeztetettek, 857 helyszíni bírságot szabtak ki és 1053 szabálysértési feljelentést tettek.

 

Budapesten 375-tel emelkedett a feljelentések száma, és 23 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

 

+ 15401 ember van hatósági házikaranténban, 507 szabálysértés történt a karanténnal kapcsolatban.

 

Újságírói kérdésekre pedig a következőket lehetett megtudni:

 

Házibulikat sem lehet tartani, mert a jogszabály szerint csak indokolt esetben lehet elhagyni az otthonokat, a házibuli pedig nem az. Ha valaki ilyet tapasztal, jelentse be a rendőrségnek a 112-es telefonszámon, kérik.

 

Folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy újabb egyéni védőfelszereléseket szerezzenek, már Magyarországon is gyártanak egyéni védőfelszereléseket, amiket a kórházi parancsnokoknak juttatnak el.

 

Miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök, amiről korábban azt mondták, megbízhatatlanok? Müller Cecília elmondta, hogy az országos mentőszolgálat mindkét módszert használja annak érdekében, hogy megállapítható legyen a fertőzés.

 

 Az eddigi hét laboron kívül egy nyolcadik labort is kijelöltek a koronavírus-tesztek elvégzésére. Jelenleg nincs tervben, hogy az egyetemek laborjait is bevonják.

 

Az esetek területi eloszlása mögött az áll, hogy a fővárosban és Pest megyében nagyobb a népsűrűség, mint vidéken, illetve több intézmény is itt található. Müller hozzátette, hogy ezenkívül már az ország bármely pontján jelen lehet a vírus.

 

+ Az országos kórházfőparancsnok szerint több intézményben szájmaszkoknak és fertőtlenítőknek veszett nyoma a kórházakban. Kiss Róbert szerint kórházparancsnokok jelenléte garancia arra, hogy a védőeszközök szigorúbban kerüljenek kiosztásra, de büntetőjogi eljárást von maga után, ha ezek eltűnnek.

 

Nemzetközi teherforgalomban résztvevőknek tranzitmatricát és térképet is osztanak, amiben bejelölik, milyen útvonalon közlekedhetnek és hol állhatnak meg pihenni.

 

+  Mit lehet tenni, ha valakik a bolt előtt isznak?

 

Nemcsak a különleges jogrendi időszakban, hanem békeidőszakban is a közterületeken történő alkoholfogyasztás szabályszegésnek minősül

 

számos városban. Emellett, aki közterületen csoportosan fogyaszt alkoholt, az a kjárási korlátozások ellen is vét, ezért ha valaki ilyet tapasztal, azt jelezze a rendőrség felé, kérte az operatív törzs.

 

FOTÓ: Magyarország Kormánya (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás