+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 30. hétfő, 17:35
Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A koronavírussal kapcsolatban gyakori sztereotípia, hogy leginkább az időseket érinti, ők vannak fokozott veszélyben a világjárvány miatt: ugyanakkor a koronavírusos esetekkel foglalkozó moszkvai operatív törzs hétfői közleménye pont arra figyelmeztet, hogy a fiatalabbaknak is érdemes nagyon komolyan venniük a világjárványt.

 

A Moszgorzdrav városi egészségügyi szervezet ugyanis arról tudósít, csak hétfőn 212 koronavírusos megbetegedést rögzítettek az orosz fővárosban, közülük 102-en tizennyolc és negyven év közöttiek, 17-en pedig tizennyolc év alatti gyermekek.

 

Vagyis az új koronavírus-fertőzöttek 56 százaléka negyven év alatti,

 

míg csak a fennmaradó 44 százalékot adják a negyven év felettiek, hatvanöt év feletti pedig „csak” 35 fő, vagyis a hétfői megbetegedettek 16,5 százaléka volt csupán.

 

Persze eddig is ismert volt, hogy a koronavírust bár a fiatalabbak is elkaphatják, egy egészséges, alapbetegségek nélküli fiatalra közel sem annyira veszélyes a járvány, mint a leggyengébb immunrendszerű, 65 év feletti vagy más alapbetegségben szenvedő fertőzöttek számára. Mégis, a moszkvai példa bizonyítja a legjobban, hogy a fertőzésveszélyt érdemes a fiatalabbaknak is komolyan venniük – nemcsak azért, hogy potenciális hordozókként a járványt ne kapják el tőlük az idősebbek, hanem azért is, mert a vírus rájuk is veszélyt jelenthet. A moszkvai operatív törzs ugyanis arról is beszámolt:

 

a súlyos állapotban lévő, intenzív osztályon kezelt betegek 45 százaléka 60 év alatti, 15 százalékuk pedig 40 év alatti.

 

A negyven év alatti páciensek közel 40 százalékát lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, olyan súlyosan érintette a szervezetüket a vírus, de a hatvan év alatti megbetegedettek körében már 64 százalékra ugrik a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek aránya.

 

A moszkvai számok valamelyest ellentmondanak a nemzetközi példáknak, melyek azt mutatják, hogy a vírus leginkább az idősebbekre jelent komoly veszélyt. A Moscow Times arról ír, Dr. Mike Ryan, a WHO sürgősségi szakértője szerint ötven év alattiak körülbelül 10-15 százalékának súlyos az állapota, ez pedig „egy jelentős kisebbség”. Ehhez képest az orosz fővárosban aggasztó adat, hogy a negyven év alattiak 40 százaléka lélegeztetőgépes kezelésre szorul.

 

Nem véletlen, hogy az orosz főváros rendkívül szigorú kijárási tilalmat léptetett életbe március 30-ától: a moszkvaiak hétfőtől csak akkor hagyhatják el a lakásukat, ha sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak, ha munkába kell menniük, ha ki kell vinniük a szemetet, vagy boltba, vagy patikába kell lemenniük.

 

Még háziállatokat sem lehet a bejelentett tartózkodási- vagy lakóhelytől 100 méternél távolabb sétáltatni.

 

Oroszországot aránylag később érte el a koronavírus, azóta viszont meredeken emelkedik a megbetegedések száma: országszerte a hétfői adatok alapán 1836 koronavírusos megbetegedettet tartottak számon, ebből a legtöbben, 1226-an Moszkvában vannak.

 

Máshol nem tartanak számon túl sok megbetegedést, még a távol-keleti, Kínával határos szövetségi területeken sem jelentős a terjedés. Igaz, a vírusnak talán a legjobban a turizmus kedvez, ez pedig Moszkvában összpontosul, az orosz vidék ritkán lakott területein pedig kisebb az esély, hogy valaki behozza a fertőzést – főleg, hogy Oroszország nagyon hamar lezárta a kínai határszakaszát.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás