+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 30. hétfő, 17:35
Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A koronavírussal kapcsolatban gyakori sztereotípia, hogy leginkább az időseket érinti, ők vannak fokozott veszélyben a világjárvány miatt: ugyanakkor a koronavírusos esetekkel foglalkozó moszkvai operatív törzs hétfői közleménye pont arra figyelmeztet, hogy a fiatalabbaknak is érdemes nagyon komolyan venniük a világjárványt.

 

A Moszgorzdrav városi egészségügyi szervezet ugyanis arról tudósít, csak hétfőn 212 koronavírusos megbetegedést rögzítettek az orosz fővárosban, közülük 102-en tizennyolc és negyven év közöttiek, 17-en pedig tizennyolc év alatti gyermekek.

 

Vagyis az új koronavírus-fertőzöttek 56 százaléka negyven év alatti,

 

míg csak a fennmaradó 44 százalékot adják a negyven év felettiek, hatvanöt év feletti pedig „csak” 35 fő, vagyis a hétfői megbetegedettek 16,5 százaléka volt csupán.

 

Persze eddig is ismert volt, hogy a koronavírust bár a fiatalabbak is elkaphatják, egy egészséges, alapbetegségek nélküli fiatalra közel sem annyira veszélyes a járvány, mint a leggyengébb immunrendszerű, 65 év feletti vagy más alapbetegségben szenvedő fertőzöttek számára. Mégis, a moszkvai példa bizonyítja a legjobban, hogy a fertőzésveszélyt érdemes a fiatalabbaknak is komolyan venniük – nemcsak azért, hogy potenciális hordozókként a járványt ne kapják el tőlük az idősebbek, hanem azért is, mert a vírus rájuk is veszélyt jelenthet. A moszkvai operatív törzs ugyanis arról is beszámolt:

 

a súlyos állapotban lévő, intenzív osztályon kezelt betegek 45 százaléka 60 év alatti, 15 százalékuk pedig 40 év alatti.

 

A negyven év alatti páciensek közel 40 százalékát lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, olyan súlyosan érintette a szervezetüket a vírus, de a hatvan év alatti megbetegedettek körében már 64 százalékra ugrik a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek aránya.

 

A moszkvai számok valamelyest ellentmondanak a nemzetközi példáknak, melyek azt mutatják, hogy a vírus leginkább az idősebbekre jelent komoly veszélyt. A Moscow Times arról ír, Dr. Mike Ryan, a WHO sürgősségi szakértője szerint ötven év alattiak körülbelül 10-15 százalékának súlyos az állapota, ez pedig „egy jelentős kisebbség”. Ehhez képest az orosz fővárosban aggasztó adat, hogy a negyven év alattiak 40 százaléka lélegeztetőgépes kezelésre szorul.

 

Nem véletlen, hogy az orosz főváros rendkívül szigorú kijárási tilalmat léptetett életbe március 30-ától: a moszkvaiak hétfőtől csak akkor hagyhatják el a lakásukat, ha sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak, ha munkába kell menniük, ha ki kell vinniük a szemetet, vagy boltba, vagy patikába kell lemenniük.

 

Még háziállatokat sem lehet a bejelentett tartózkodási- vagy lakóhelytől 100 méternél távolabb sétáltatni.

 

Oroszországot aránylag később érte el a koronavírus, azóta viszont meredeken emelkedik a megbetegedések száma: országszerte a hétfői adatok alapán 1836 koronavírusos megbetegedettet tartottak számon, ebből a legtöbben, 1226-an Moszkvában vannak.

 

Máshol nem tartanak számon túl sok megbetegedést, még a távol-keleti, Kínával határos szövetségi területeken sem jelentős a terjedés. Igaz, a vírusnak talán a legjobban a turizmus kedvez, ez pedig Moszkvában összpontosul, az orosz vidék ritkán lakott területein pedig kisebb az esély, hogy valaki behozza a fertőzést – főleg, hogy Oroszország nagyon hamar lezárta a kínai határszakaszát.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás