+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 6. péntek, 20:50
Azon magyaroknak, akik nem a két magyar lista egyikét ikszelték, nem különösebben számított, hogy az egyes szlovák pártoknak van-e magyar vonatkozásuk.

A múlt szombati szlovákiai választásokon mindkét induló magyar lista elhasalt az ötszázalékos küszöbön, az eddig parlamenti Híd-párt még az állami támogatáshoz szükséges három százalékot se ugrotta meg. De a várakozásai alatt, azaz a négy százalékot se hozva, maradt immáron negyedszerre egy választáson parlamenten kívül a Magyar Közösség Pártja, amelynek nem sok plusz voksot hoztak újsütetű szövetségesei, az Összefogás és a Magyar Fórum. Emiatt ott meg is indult már az egymásra mutogatás.

 

Ami azonban mindenképpen a választások tanulsága, hogy

 

egy egységes magyar párt is – ha a két lista eredményét összeadjuk – csak éppen, hogy ugorta volna meg az öt százalékot,

 

miközben a szlovák szavazók nyolc-tíz százaléka magyar nemzetiségű vagy anyanyelvű. (A magyar anyanyelvűek száma azért nagyobb, mint a nemzetiségé, mert számos romának magyar az anyanyelve.) Azaz a magyarok egy jelentős része szlovák pártot ikszelhetett.

 

A szlovákiai Focus közvélemény-kutató a Markíza magántelevízió számára meg is mérte, hogy kire szavazhattak a magyar szavazók. A versenyt itt a Magyar Közösségi Összefogás nyerte, de

 

az etnikai párt is csak legfeljebb minden második magyar tetszését nyerte el.

 

Bugár Béla pártja viszont csak a magyarok ötödének kellett. Mivel a Robert Ficoval, majd Peter Pellegrinivel való közös kormányzás miatt a Híd liberális szlovák szavazói már 2016-ban leléptek, Bugár legfeljebb abban bízhatott, hogy a pártot a romák és a ruszinok – akik között hagyományosan erősebb – elég számban választják. De látható, ez sem volt elég.

 

És ezután jönnek a szlovák pártok:

 

a magyarok 30 százaléka szlovák listát ikszelt.

 

Az, hogy egy párt mennyire tartotta fontosnak a kisebbségi ügyeket, egyáltalán folytatott-e magyarnyelvű kampányt is, kevéssé látszik befolyásolni a magyarokat.

 

Tíz százalékuk a választást megnyerő OĽaNO-ra szavazott. A pártnak Grendel Gábor személyében van ugyan magyar nemzetiségű vezető politikusa, de Grendel nem különösebben profilírozta magát kisebbségiként, az Igor Matovič vezette pártnak magyarnyelvű plakátjai se voltak. Azaz aki magyarként rászavazott, vélhetően egyszerűen felült ugyanazon Fico- és korrupcióellenes populizmusra, amely a szlovákoknál is bejött.

 

Majdnem öt százaléknyi magyarnak Fico Smerje tetszett

 

– lehet, ők azok, akik hallgattak Orbán Viktorra, aki már tavaly leszögezte: ő Pellegrininek drukkol. A Smert követi majdnem három százalékkal a jobboldali populista Sme rodina, amelynek szintén nincs magyar politikusa, valamint a neonáci Kotleba-párt, amely azonban be is vitt egy magyart a pozsonyi parlamentbe: Šimkó József rimaszombati polgármester Kotleba listáján szerzett mandátumot, ezzel

 

Grendel Gábor mellett egy neonácik támogatta politikus lesz a másik magyar parlamenter.

 

Azon Progresszív Szlovákiát, amelynek magyar platformja és a listáján több magyar jelöltje is volt, még Andrej Kiska pártja is megelőzte, pedig ők aztán tényleg alig mutattak bármi érdeklődést a magyar ügyek iránt. Kiskára a magyarok 2,5 százaléka, a progresszívokra 2,3 százaléka szavazott.

 

Valamivel egy százalék felett teljesített a magyarok között a neoliberális, EU-szkeptikus SaS, amelynek listáján Filip Mónika személyében volt magyar. A Jó Választás pártnak, amely a szlovákok között se ugrotta meg a parlamenti küszöböt, még az se tett jót, hogy náluk tényleg befutó helyen szerepelt Cséfalvay Katalin: a párt a magyarok között 0,8 százalékot kapott csak.

 

Ami látható, hogy egyrészről a magyarok felének fontos már csak a tiszta etnikai képviselet, és ha még a Hidat is beleszámoljuk, akkor is immáron a magyarok több, mint negyede kész szlovák pártra szavazni. Másrészről pedig

 

a szlovák pártok kapcsán a magyaroknak mindegy, hogy van-e kisebbségi program, kifejezetten magyar jelölt,

 

se a progresszívoknak, se a neoliberálisoknak, se a Jó Választásnak nem hozott ez túl sokat a magyarok között. Azaz aki eldöntötte, hogy szlovák pártra szavaz, az már tényleg kizárólag a szlovák szempontok szerint teszi.

 

NYITÓKÉP: A Progresszív Szlovákia pozsonyi plakátjai szlovákul, de magyarul se értek többet / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás