+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Illés Gergő
2020. március 1. vasárnap, 09:16
Nem elég, hogy az etnikai magyar párt, és magyar-szlovák közös párt sem került be a pozsonyi parlamentbe, de pár századszázalékkal még a magyar platformmal rendelkező, a kisebbségek ügyét hangsúlyosan felvállaló Progresszív Szlovákia se került be a pozsonyi parlamentbe. Itt a szlovákiai választás végeredménye!

Kiütéses vereséget szenvedett a február 29-i szlovákiai választáson a balközép-nacionalista Smer vezette kormánykoalíció. A választók nem hittek a Robert Ficonak a kormányfői posztról való lemondását követően Peter Pellegrini miniszterelnök arcával újrabrandelt pártnak: a szavazókörök 99,93 százalékának összesítése után 18,3 százalékkal a második helyre csúsztak vissza: ez tíz százalékponttal kevesebb, mint amennyit a párt 2016-ban szerzett.

 

A szlovákok leginkább az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket (OĽaNO) vezető Igor Matovičban látták meg az esélyt, hogy képes lesz legyőzni a nemcsak a Smer mögött álló oligarchákkal, hanem az alvilággal is kőkeményen összefonódott Ficoékat: a korrupcióellenességet tematizáló populista politkus 25 százalékkal (négy éve még csak 11 százalékot kaptak) nyerte meg a választást.

 

MATOVIČ ÖRÜL AZ EREDMÉNYNEK. FOTÓ: O'LANO / FACEBOOK

 

Matovičnak természetes koalíciós partnere lesz mind a korábban még vele együtt induló, most 6,21 százalékot elért (négy éve 12,1-et kapó) neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az Andrej Kiska exállamfő által tavaly alapított, most 5,77-ot elért Az emberekért (Za ľudí) nevű jobboldali párt is.

 

Matovič azt is felvetette, hogy mint a választás győztese, az OĽaNO alkotmányozó többséggel szeretne a háta mögött kormányozni. Ehhez háromötödös, vagyis kilencven fős többség szükséges a 150 székes parlamentben. Amennyiben Matovič beéri az egyszerű többséggel is, úgy már egy hárompárti kormány (OĽaNO, SaS, Za ľudí) is többséget alkotna. Ha azonban az alkotmányozás a cél, be kell mennie maga mellé a kormánykoalícióba a 8,24 százalékot kapott (négy éve ez még csak 6,6 százalék volt), Boris Kollár-vezette jobboldali-populista Család vagyunk (Sme rodina) pártot is. Hogy pontosan mit akar megváltoztatni a szlovák alkotmányon az OĽaNO, egyelőre nem tudni.

 

A parlamentbe ezúttal is bejutott a neonáci Marian Kotleba által vezetett ĽSNS 7,97 százalékkal (négy éve kereken 8 százalékot hozott), azaz végül nem lett igaza azoknak, akik attól tartottak, hogy a Ficoékkal szembeni elégedetlenséget végül a szélsőjobboldal csatornázza be. Voltak ugyanis olyan közvélemény-kutatások pár héttel a választás előtt, amelyek Kotlebáéknak második helyet jósoltak, ám végül csak a negyedikre futottak be.

 

 

A választók nemcsak a Smert, hanem a koalíció másik két pártját is megbüntették, hogy a két évvel ezelőtti Kuciak-gyilkosságot követően sem szálltak ki a kormányból:

 

a szélsőjobbról középre bejönni igyekező, a házelnök Andrej Danko-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 3,16 százalékot kapott, a Bugár Béla vezette Híd ennél is kevesebbet, az állami pénzügyi támogatást jelentő 3 százalékos határ alatti szavazatarányt: 2,05 százalékot. Bugár ugyan az Azonnalinak éjfél előtt kicsivel még azt nyilatkozta, hogy „az az erős ember, aki fel tud állni”, illetve, hogy „az élet szép”, az éjjeli órákban a választás előtti ígéretét beváltva lemondott a Híd elnökségéről.

 

BUGÁR BÉLA, AMIKOR SZOMBAT ESTE MEGLÁTTA AZ ELSŐ EXIT POLLOKAT. FOTÓK: BAKÓ BEA

 

A parlamentbe nemcsak a Híd nem jutott be, hanem a Magyar Közösség Pártja köré gyűlt Magyar Közösségi Összefogás sem: hiába nyertek a magyarlakta területeken a Hidat mindenhol legyőzve helyenként akár 40 százalékkal is, ez az etnikai pártnak országosan csak 3,91 százalékot hozott. Nem jutott be a parlamentbe egy esetleges, Ficót követő jobboldali-liberális kormányba várt konzervatív-kereszténydemokrata KDH sem, ők 4,65 százalékot kaptak: négy éve a KDH 4,9 százalékot kapott, és úgy esett ki, mégsem ők a választás legpechesebb pártja.

 

Hanem a Zuzana Čaputová szlovák elnökasszony korábbi pártja, a szociálliberális Progresszív Szlovákia és a jobbközép Spolu (Együtt) választási koalíciója:

 

hiába ért el a PS/Spolu 6,96 százalékot, nem lesznek bent a parlamentben.

 

A két párt közös listán indult ugyanis, ezzel számukra a bejutási küszöb nem 5, hanem 7 százalék volt. A PS/Spolu ezen vérzett el: a szavazatok 99,93 százalékos feldolgozottságánál 0,04 százalékpontra vannak a parlamenti léttől, kizártnak tűnik, hogy az utolsó négy szavazókör szavazatainak összeszámolása fordítana ezen.

 

ÉJFÉL-EGY ÓRA KÖRÜL MÉG BULI VOLT A PROGRESSZÍV SZLOVÁKIÁNÁL, AKIK AZ EGÉSZ BELVÁROSI VÁSÁRCSARNOKOT KIBÉRELTÉK. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

A szavazatok több, mint negyede elveszett

 

Ezzel magyarok nem igazán akadnak majd a következő pozsonyi parlamentben: a Híd és az MKÖ elvérzése után a még a kisebbségvédelemmel komolyan is kampányoló, Magyar Platformmal is rendelkező Progresszív Szlovákia sem lesz ott a parlamentben. Ott lesz viszont Grendel Gábor, aki az OĽANO listáján a rendkívül előkelő, 148. helyet kapta meg. Ez nem irónia: az OĽANO rendre hátrasorolja a legnagyobb neveket a listáján, hogy aztán azok majd a preferenciális szavazatok segítégével előrerepüljenek a listán. Így majdnem félmillió preferenciális voksolt zsebelt be a lista utolsó helyén induló Igor Matovič, míg Grendel 131 ezer preferenciális voksot gyűjtött. A Matovičékkal szövetséges kispárt NOVA elnökeként tevékenykedő

 

Grendel egyébként ezzel több voksot gyűjtött egymaga, mint a 112 ezer szavazattal záró Magyar Közösségi Összefogás, nem is beszélve a csupán 59 ezres Hídról.

 

Matovič egyébként a Körkép.sk-nak azt ígéri: a magyar választók is számíthatnak az OĽANO-ra, hiszen a párt a magyar érdekek képviseletét is vállalja, ahogyan mindenkiét is, attól függetlenül, hogy milyen nyelvet beszél.

 

A diadalittas OĽANO-sokkal ellentétben viszont jó nagy szomorkodás mehet a választásokra nagy erőkkel készülő PS/Spolu-nál. Az Azonnali ott volt szombat éjszaka a párt pozsonyi vásárcsarnokban tartott, óriási, jól öltözött és nagy tömeget vonzó eredményváróján:

 

éjfél után, 40-50 százalékos feldolgozottságnál még minden politikusuk magabiztosan nyilatkozott arról, hogy bejutnak,

 

és ők lesznek azok, akik a korrupcióellenes tematikával óriásit taroló, 25 százalékot elért Igor Matovič OĽANO-ja által vezetett kormányban a győztes által hőn áhított alkotmányozó többségért cserébe elviszik a kormányt liberálisabb irányba.

 

A VÁLASZTÁS VÉGEREDMÉNYE TERÜLETI BONTÁSBAN: A PROGRESSZÍVEK MINDÖSSZE POZSONY BELVÁROSÁBAN NYERTEK, A MAGYARLAKTA MEGYÉK EGY RÉSZÉT ELVITTE AZ OĽANO, A TÖBBI PEDIG KEVÉS VOLT A BEJUTÁSHOZ AZ MKÖ SZÁMÁRA.

 

A PS/Spolu politikusai arra alapoztak, hogy a fővárost elviszik majd, és onnan csak később érkeznek be a voksok. Nem jött össze nekik: az 5 pozsonyi választókerületből 4-ben az OĽANO nyert (23-26 százalékkal, míg a PS 14-17-et hozott), a progresszívek csak a belvárosban tudták elhozni az elsőséget. Michal Truban, a PS vezetője egész este tudatosan kerülte a sajtót, és minden interjúkérésünkre azt reagálta: csak az eredmények tudatában áll a kamerák elé.

 

NYITÓKÉP: Kulisszák a PS/Spolu buliján. Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás