+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Illés Gergő
2020. március 1. vasárnap, 09:16
Nem elég, hogy az etnikai magyar párt, és magyar-szlovák közös párt sem került be a pozsonyi parlamentbe, de pár századszázalékkal még a magyar platformmal rendelkező, a kisebbségek ügyét hangsúlyosan felvállaló Progresszív Szlovákia se került be a pozsonyi parlamentbe. Itt a szlovákiai választás végeredménye!

Kiütéses vereséget szenvedett a február 29-i szlovákiai választáson a balközép-nacionalista Smer vezette kormánykoalíció. A választók nem hittek a Robert Ficonak a kormányfői posztról való lemondását követően Peter Pellegrini miniszterelnök arcával újrabrandelt pártnak: a szavazókörök 99,93 százalékának összesítése után 18,3 százalékkal a második helyre csúsztak vissza: ez tíz százalékponttal kevesebb, mint amennyit a párt 2016-ban szerzett.

 

A szlovákok leginkább az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket (OĽaNO) vezető Igor Matovičban látták meg az esélyt, hogy képes lesz legyőzni a nemcsak a Smer mögött álló oligarchákkal, hanem az alvilággal is kőkeményen összefonódott Ficoékat: a korrupcióellenességet tematizáló populista politkus 25 százalékkal (négy éve még csak 11 százalékot kaptak) nyerte meg a választást.

 

MATOVIČ ÖRÜL AZ EREDMÉNYNEK. FOTÓ: O'LANO / FACEBOOK

 

Matovičnak természetes koalíciós partnere lesz mind a korábban még vele együtt induló, most 6,21 százalékot elért (négy éve 12,1-et kapó) neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az Andrej Kiska exállamfő által tavaly alapított, most 5,77-ot elért Az emberekért (Za ľudí) nevű jobboldali párt is.

 

Matovič azt is felvetette, hogy mint a választás győztese, az OĽaNO alkotmányozó többséggel szeretne a háta mögött kormányozni. Ehhez háromötödös, vagyis kilencven fős többség szükséges a 150 székes parlamentben. Amennyiben Matovič beéri az egyszerű többséggel is, úgy már egy hárompárti kormány (OĽaNO, SaS, Za ľudí) is többséget alkotna. Ha azonban az alkotmányozás a cél, be kell mennie maga mellé a kormánykoalícióba a 8,24 százalékot kapott (négy éve ez még csak 6,6 százalék volt), Boris Kollár-vezette jobboldali-populista Család vagyunk (Sme rodina) pártot is. Hogy pontosan mit akar megváltoztatni a szlovák alkotmányon az OĽaNO, egyelőre nem tudni.

 

A parlamentbe ezúttal is bejutott a neonáci Marian Kotleba által vezetett ĽSNS 7,97 százalékkal (négy éve kereken 8 százalékot hozott), azaz végül nem lett igaza azoknak, akik attól tartottak, hogy a Ficoékkal szembeni elégedetlenséget végül a szélsőjobboldal csatornázza be. Voltak ugyanis olyan közvélemény-kutatások pár héttel a választás előtt, amelyek Kotlebáéknak második helyet jósoltak, ám végül csak a negyedikre futottak be.

 

 

A választók nemcsak a Smert, hanem a koalíció másik két pártját is megbüntették, hogy a két évvel ezelőtti Kuciak-gyilkosságot követően sem szálltak ki a kormányból:

 

a szélsőjobbról középre bejönni igyekező, a házelnök Andrej Danko-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 3,16 százalékot kapott, a Bugár Béla vezette Híd ennél is kevesebbet, az állami pénzügyi támogatást jelentő 3 százalékos határ alatti szavazatarányt: 2,05 százalékot. Bugár ugyan az Azonnalinak éjfél előtt kicsivel még azt nyilatkozta, hogy „az az erős ember, aki fel tud állni”, illetve, hogy „az élet szép”, az éjjeli órákban a választás előtti ígéretét beváltva lemondott a Híd elnökségéről.

 

BUGÁR BÉLA, AMIKOR SZOMBAT ESTE MEGLÁTTA AZ ELSŐ EXIT POLLOKAT. FOTÓK: BAKÓ BEA

 

A parlamentbe nemcsak a Híd nem jutott be, hanem a Magyar Közösség Pártja köré gyűlt Magyar Közösségi Összefogás sem: hiába nyertek a magyarlakta területeken a Hidat mindenhol legyőzve helyenként akár 40 százalékkal is, ez az etnikai pártnak országosan csak 3,91 százalékot hozott. Nem jutott be a parlamentbe egy esetleges, Ficót követő jobboldali-liberális kormányba várt konzervatív-kereszténydemokrata KDH sem, ők 4,65 százalékot kaptak: négy éve a KDH 4,9 százalékot kapott, és úgy esett ki, mégsem ők a választás legpechesebb pártja.

 

Hanem a Zuzana Čaputová szlovák elnökasszony korábbi pártja, a szociálliberális Progresszív Szlovákia és a jobbközép Spolu (Együtt) választási koalíciója:

 

hiába ért el a PS/Spolu 6,96 százalékot, nem lesznek bent a parlamentben.

 

A két párt közös listán indult ugyanis, ezzel számukra a bejutási küszöb nem 5, hanem 7 százalék volt. A PS/Spolu ezen vérzett el: a szavazatok 99,93 százalékos feldolgozottságánál 0,04 százalékpontra vannak a parlamenti léttől, kizártnak tűnik, hogy az utolsó négy szavazókör szavazatainak összeszámolása fordítana ezen.

 

ÉJFÉL-EGY ÓRA KÖRÜL MÉG BULI VOLT A PROGRESSZÍV SZLOVÁKIÁNÁL, AKIK AZ EGÉSZ BELVÁROSI VÁSÁRCSARNOKOT KIBÉRELTÉK. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

A szavazatok több, mint negyede elveszett

 

Ezzel magyarok nem igazán akadnak majd a következő pozsonyi parlamentben: a Híd és az MKÖ elvérzése után a még a kisebbségvédelemmel komolyan is kampányoló, Magyar Platformmal is rendelkező Progresszív Szlovákia sem lesz ott a parlamentben. Ott lesz viszont Grendel Gábor, aki az OĽANO listáján a rendkívül előkelő, 148. helyet kapta meg. Ez nem irónia: az OĽANO rendre hátrasorolja a legnagyobb neveket a listáján, hogy aztán azok majd a preferenciális szavazatok segítégével előrerepüljenek a listán. Így majdnem félmillió preferenciális voksolt zsebelt be a lista utolsó helyén induló Igor Matovič, míg Grendel 131 ezer preferenciális voksot gyűjtött. A Matovičékkal szövetséges kispárt NOVA elnökeként tevékenykedő

 

Grendel egyébként ezzel több voksot gyűjtött egymaga, mint a 112 ezer szavazattal záró Magyar Közösségi Összefogás, nem is beszélve a csupán 59 ezres Hídról.

 

Matovič egyébként a Körkép.sk-nak azt ígéri: a magyar választók is számíthatnak az OĽANO-ra, hiszen a párt a magyar érdekek képviseletét is vállalja, ahogyan mindenkiét is, attól függetlenül, hogy milyen nyelvet beszél.

 

A diadalittas OĽANO-sokkal ellentétben viszont jó nagy szomorkodás mehet a választásokra nagy erőkkel készülő PS/Spolu-nál. Az Azonnali ott volt szombat éjszaka a párt pozsonyi vásárcsarnokban tartott, óriási, jól öltözött és nagy tömeget vonzó eredményváróján:

 

éjfél után, 40-50 százalékos feldolgozottságnál még minden politikusuk magabiztosan nyilatkozott arról, hogy bejutnak,

 

és ők lesznek azok, akik a korrupcióellenes tematikával óriásit taroló, 25 százalékot elért Igor Matovič OĽANO-ja által vezetett kormányban a győztes által hőn áhított alkotmányozó többségért cserébe elviszik a kormányt liberálisabb irányba.

 

A VÁLASZTÁS VÉGEREDMÉNYE TERÜLETI BONTÁSBAN: A PROGRESSZÍVEK MINDÖSSZE POZSONY BELVÁROSÁBAN NYERTEK, A MAGYARLAKTA MEGYÉK EGY RÉSZÉT ELVITTE AZ OĽANO, A TÖBBI PEDIG KEVÉS VOLT A BEJUTÁSHOZ AZ MKÖ SZÁMÁRA.

 

A PS/Spolu politikusai arra alapoztak, hogy a fővárost elviszik majd, és onnan csak később érkeznek be a voksok. Nem jött össze nekik: az 5 pozsonyi választókerületből 4-ben az OĽANO nyert (23-26 százalékkal, míg a PS 14-17-et hozott), a progresszívek csak a belvárosban tudták elhozni az elsőséget. Michal Truban, a PS vezetője egész este tudatosan kerülte a sajtót, és minden interjúkérésünkre azt reagálta: csak az eredmények tudatában áll a kamerák elé.

 

NYITÓKÉP: Kulisszák a PS/Spolu buliján. Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás