+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 19. szerda, 14:52
Bencsik János azt állítja: Jakab Péter pártelnök szerint a Jobbiknak már nem kell nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkoznia, mert az megosztó.

Otthagyja a Jobbikot „fájó szívvel és hosszas mérlegelés” után Bencsik János, aki eddig a párt budapesti elnöke, egyben országgyűlési képviselője, illete nemzetpolitikai szakpolitikusa volt – jelentette be a politikus Facebook-oldalán szerdán.

 

Ez azt jelenti, Bencsik ugyan kilépett a pártból és annak frakciójából, de független képviselőként folytatja a küzdelmet „a fideszes pártállam lebontásáért”.

 

Bencsik egyike volt azoknak, akiket Jakab Péter januárban megválasztott pártelnök megbízhatatlannak ítélt meg egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen. Ugyanis Bencsik is indult a párt alelnöki posztjáért, ám ennek Jakab nem örült, és a párt tisztújításán ennek hangot is adott. 

 

 

Bencsik arra hivatkozott: döntésének számos oka van. Például „a Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton politikai bosszúhadjáratot hirdetett” mindazok ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették – mondta arra utalva, hogy Jakabék megválasztása óta jó pár korábbi jobbikost küldtek el a párttól „Eltávolításukat morálisan elfogadhatatlannak, a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek tartom.

 

Ehhez az erkölcstelen és önpusztító politikához a továbbiakban nem vagyok hajlandó asszisztálni”.

 

Bencsik arra is kitért, kongresszusi beszédében Jakab, az új elnök egy összeesküvés-elméletet vázolt fel, amelyben árulónak bélyegezte a párt leköszönő elnökségét, Országos Választmányát és számos munkatársát.

 

Mint mondta, az is szerepet játszott döntésében, hogy a párt február ötödikei frakcióülésén maga Jakab jelentette ki,

 

hogy a továbbiakban nincsen szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztóak és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést.

 

„Azt a politikai irányvonalat, amely a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi, elfogadhatatlannak tartom”. Szerinte a Jobbik kasztrálása ráadásul nemcsak morális, de taktikai szempontból is teljes tévút. Azt azért hangsúlyozta: ellenzéki együttműködésre szükség van, ezzel ő a Jobbik volt budapesti elnökeként pontosan tisztában van, ezért kész együttműködni minden felelős ellenzéki erővel. Leszögezte: az „álellenzéki” Mi Hazánkkal ellentétben ő nem a volt pártja ellen fog küzdeni, hanem a Fidesz ellen.

 

Az Azonnali kereste az ügyben Bencsik Jánost és a Jobbikot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

 

FRISSÍTÉS (2020.02.19. 15.31): Bencsik János kérdésünkre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, minden, amit el szeretett volna mondani, szerepel a videóban.

 

FRISSÍTÉS 2. (2020.02.19. 16.27): A Jobbik közleményben reagált Bencsik távozására. Mint írták, a Jobbik elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését. „Ahogyan Jakab Péter kongresszusi beszédében elmondta, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani. A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól.

 

Bencsik Jánosnak sok sikert kívánunk, mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk.”

 

Utóbbi azt jelenti, hogy úgy tűnik, a pártvezetés nem fogja visszakövetelni Bencsiktől a mandátumát, amit akár meg is tehetne, ugyanis a párt országgyűlési képviselői a Szent Koronára esküdnek fel munkájuk kezdetén, ami alapján ha a Jobbik arra szólítja fel őket, vissza kell adniuk a mandátumukat. Például tavaly februárban Hegedüs Lórántné is lemondott mandátumáról, aki azért hagyta ott a pártot, mert a „posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel”.

 

FOTÓ: Bencsik János / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás