+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 18. kedd, 08:44
Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Még egy hete sincs, hogy február 12-én az Alipay – a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, amelyet az Ant Financial Services Group, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata működtet – bejelentette, a kormánnyal együttműködve új appot indított el a koronavírus megfékezésére.

 

Az egyelőre még csak a Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban működő app, miután regisztrálta a személyi azonosítószámot, egy egészségügyi kérdőív kitöltését kéri, melyben a válaszadó beikszelheti, hogy utazott-e az elmúlt időben Hangcsou határain túlra, illetve minden lehetséges tünetről, mint a heves köhögés vagy a láz, számot ad.

 

Az app ez alapján egy saját, színkódos QR-kódot generál a felhasználónak egészségügyi állapotuk alapján:

 

a piros QR-kódosoknak azt tanácsolják a készítők, hogy két hétig ne menjenek emberek közé, egyúttal rendszeres ellenőrzést is biztosítva számukra

 

a munkahelyi kapcsolattartásra használt és úgyszint az Alibaba által kifejlesztett DingTalk nevű appon keresztül. A sárga QR-kódot kapókra ugyanezek az instrukciók vonatkoznak, csak egy hetes önként vállalt karaténnal, míg a zöld kódosok szabadon mozoghatnak.

 

Az Alipay pedig vasárnap már be is jelentette:

 

az app annyira beválni látszik, hogy a kormánnyal közösen már azon dolgoznak, hogy azt országszerte használni lehessen.

 

Egy ilyesfajta technikai fejlesztés nyilván csak akkor érheti el a kívánt hatást, ha abban az emberek is partnerek. És valóban, mint arról a Reutersnek az érintettek beszámoltak, Hangcsouban az utazási csomópontokon, pályaudvarokon, állomásokon szinte már kötelező jelleggel kérik az embereket, hogy mutassák meg a maguk QR-kódját. Sőt, ezt a procedúrát sokszor még a helyi boltokba és épületekbe való belépés előtt is megkövetelik.

 

Hasonló, a koronavírus detektálását segítő, QR-kódos alkalmazást amúgy már a kínai Messenger, a WeChat is elindított az Állami Fejlesztési- és Reform Bizottság (NDRC) segítségével. (Ez utóbbi állami szerv felel a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésével kapcsolatos stratégiák kidolgozásáért és végrehajtásáért.)

 

Így a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek. Az egyelőre még csak a dél-kínai Kuangtung tartomány egy városában, Sencsen területén használt rendszert hamarosan az egész tartományra kiterjeszthetik.

 

Arról, hogy Kínában hogyan élik meg a koronavírus elterjedését, itt közöltünk egy véleménycikket a kínai származású, de Budapesten élő Wang Qiupingtől, míg arról, hogy milyen most kínaiként Budapesten élni, ide kattintva hallgathatod meg az Azonnali podcastjét.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Pixabay

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás