+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Balázs Borbála
2020. február 6. csütörtök, 09:35
Fél lábbal a sírban lévő felnőttek hagymázas képzelgései helyett saját gondolatok, stressz helyett idétlenkedés és nyűglődés, pörgés és punnyadás.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A mai iskolákat a földdel tenném egyenlővé. Sóval nem hinteném be ugyan, mert az szennyezi a földet.

 

Márpedig a kertekbe, amiket az iskolák helyén létesítenek, egészséges föld kell, amiben a gyerekek egészséges növényeket termeszthetnek, és ahol idejük nagy részét tölthetik. A kertekben fából épült közösségi terek épülnek, ahol a gyerekek 3-tól 20 éves korig foglalkozhatnak művészetekkel, mesterségekkel és tudományokkal. Természetesen a megfelelő végzettséggel és a legmodernebb pedagógiai és tanári felkészültséggel rendelkező felnőttek támogatásával.

 

A jövő iskolájában gyerekek és felnőttek közösen szervezik a családon kívül töltött idejüket, az élelem megtermelésétől kezdve a tanuláson át a kicsik segítéséig.

 

A jövő iskolájában nem sulykolják a gyerekekbe halott (vagy már fél lábbal a sírban lévő) felnőttek ugyan szépen megfogalmazott, de hagymázas képzelgéseit a világról, hanem segítenek a gyerekeknek megfogalmazni a saját gondolataikat a saját eszközeikkel.

 

A jövő iskolájában a szellemi nevelés meséken, mítoszokon és gyermeki vagy kamaszos nézőpontból elmesélt történeteken keresztül történik.

 

A jövő iskolájában a kamaszok nem tétlenségre vannak kárhoztatva, hanem azzal foglalkozhatnak, ami éppen aktuálisan érdekli őket. Ha csak egy napig, akkor egy napig. Ha két évig, akkor két évig.

 

A jövő iskolájában nincs kronológia és táblázatba szedés, nincs nyelvtantanulás, hanem immerzió van.

 

A jövő iskolájában minden tevékenység a gyermek lélektanához illeszkedik, és a felnőttek boldogan tartanak velük a lelki fejlődésük útján.

 

A jövő iskolájában tudatosságra vezető személyiségfejlesztés történik a legjobban képzett tudós- és művésztanárokkal, akik maguk is tudatosan járnak a világban, akik át tudják magukat adni az éppen aktuális tevékenységüknek (mint a gyerekek) – nem csak úgy vannak, épp csak próbálnak megfelelni másoknak, egóznak, és még saját emberi méltóságukat is sutba dobva vergődnek a Stockholm-szindrómájukban.

 

A jövő iskolájában minden gyerek megélheti önmagát – ennél fejlesztőbb nincsen.

 

A jövő iskolájában nincs a testet és lelket pusztító stressz – van viszont szabad mozgás, játék, természetben levés és sok-sok tennivaló, dolog. És van normalitás: értelmes és kevésbbé értelmes beszélgetések, idétlenkedés és nyűglődés, pörgés és punnyadás, hiszen ezek az agy fejlődése szempontjából mind elengedhetetlen tevékenységek. Káosz és nyugalom, komédia és tragédia váltják egymást.

 

A jövő iskolájában a felnőttek totális bizalommal viseltetnek a gyerekek iránt, de a gyerekek részéről megengedett a bizalom megsértése. Ebből ugyanis nagyon-nagyon sokat lehet tanulni, ami az emberi kapcsolatokat illeti. A tanárok részéről azonban szigorúan tilos a bizalom megsértése a gyerek felé. A jó tanárok és az elég jó szülők tudják, miért.

 

A jövő iskolájában nincsenek tantárgyak, hanem a világ felfedezése és újragondolása zajlik.

 

Végül is a gyerekek fognak abban a világban élni, amit jövőnek hívunk, talán meg kellene adni nekik végre a lehetőséget, hogy alakíthassák azt a jövőt.

 

A jövő iskolájából a politika kizárja saját magát, tanulva abból az emberiségellenes bűncselekményből, amit régen volt emberek oktatás-nevelési intézménynek hívtak.

 

Olvasnál még Balázs Borbálától? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás