+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 30. csütörtök, 14:29
A Minszterelnökséget vezető miniszter szerint az ezen való poénkodás elfogadhatatlan, függetlenül attól, közpénzzel támogatott műsorról van-e szó vagy sem. A kormányinfón az Azonnali is kérdezte Gulyás Gergelyt, mutatjuk a válaszait!

Egyáltalán nem lehet ilyet mondani – így válaszolt Gulyás Gergely a kormányzati sajtótájékoztatón az Azonnali kérdésére azzal kapcsolatban, hogy lehet-e viccelődni a németek kiirtásával, ahogy azt a közpénzen fenntartott Petőfi Irodalmi Múzeum műsorában tették nemrégiben. Ott kormánypárti megmondóemberek arról beszéltek ugyanis, hogy Európa nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem likvidálta a németeket.

 

Gulyás arra is felhívta a figyelmet, ezzel kapcsolatban Soltész Miklós államtitkár és Ritter Imre, a német nemzetiségi országgyűlési képviselő kiadott közleményt, amelynek ő minden szavával egyetért. A felvetésre, hogy egy közlemény elég-e ilyenkor, vagy mégis kellene legyen egy közpénzen fenntartott műsornál személyi következménye ennek, a miniszter azt mondta:

 

ha jól tudja, van személyi következmény, az illetők nem fognak többet szerepelni a műsorban.

 

Hogy csak a kijelentést tevőről van-e szó – aki egyébként Ambrózy Áron, a Pesti Srácok munkatársa –, vagy a műsorvezetőről, Megadja Gáborról, esetleg a műsor főszerkesztőjéről is (Szepesfalvy Anna, aki ezzel egyidőben Budafok-Tétény alpolgármestere is), arra Gulyás azt mondta: javasolja, hogy forduljunk a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz az ügyben. 

 

Gulyás a sajtótájékoztatón ezt követően egyébként azt kezdte el pedzegetni, hogy egy nem előre rögzített műsor esetén kell-e tudni ilyenről egy főszerkesztőnek, de felhívtuk rá a figyelmét, nem élő adásról volt szó. Ekkor Gulyás ismét azt javasolta, forduljunk a PIM-hez. „Úgy érzem, hogy ezen túlmenően a kormányinfón megtárgyalandó kérdések súlyát talán nem éri el, hogy a főszerkesztővel mit kell tenni” – mondta, hozzátéve, hogy erről a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum kell, hogy döntést hozzon.

 

Gulyás tanácsát megfogadva megkerestük Demeter Szilárdot az ügyben, aki válaszul a Válasz Online cikkét küldte el nekünk, amelyben Stumpf András a fideszes kultúrelitről írt bővebben. Itt derült ki, hogy ugyan „Demeter Szilárd a véleményszabadságra és a szerkesztőségi autonómiára hivatkozva az Origón közölt cikkében ugyan nem határolódott el a szabadszájú wannabe véleményvezérektől, de úgy tűnik, hogy a fiúk levonták a tanulságot, és a kirúgást megelőzendő inkább leléptek. A Gumiszoba legénysége tehát hajótörötté vált, a műsor már nem része a Hajónaplónak.”

 

Mivel Gulyás a kormányinfón Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester fehér hetero férfiakról szóló kijelentéseit rasszistának és gyűlöletkeltőnek minősítette, megkérdeztük, hogy a németek likvidálásáról tett kijelentés is ugyanennyire rasszista és gyűlöletkeltő-e. „Ugyanolyan vagy nem ugyanolyan, a lényeg az, hogy elfogadhatatlan, tűrhetetlen, lehetetlen!” A két ügy közötti különbség Gulyás szerint az, hogy az egyikük egy közhatalmat gyakorló polgármester, a másik pedig egy újságíró. 

 

Ekkor ismételten felhívtuk a miniszter figyelmét arra, hogy a németek likvidálásáról szóló mondat egy közpénzen készült műsorban hangzott el. Erre viszont azzal érvelt a miniszter, hogy a médiumok jelentős részében – az ellenzékiekben is – vannak kormányzati hirdetések, tehát ha bármit ott leírnak, ez a vád megfogalmazható: „Közpénzt nagyon könnyű találni mindenhol, ha máshol nem, a hirdetések mögött.”

 

Csenyéte? Nem a kormányfelelőssége felől kell közelíteni

 

Az Azonnali arról is kérdezte a minisztert, terveznek-e postabezárásokat a kistelepüléseken, ugyanis ilyen aggodalmak jutottak el szerkesztőségünkhöz. Erre Gulyás határozott nemmel felelt. Hogy fejlesztések várhatóak-e – mert a kisposták felmérése egyes településeken megkezdődött – arra azt mondta: olyan tervek vannak, hogy

 

létrehozzanak a falvaknak egységes szolgáltatási központokat, mert akkor a kisboltokat is újra lehetne nyitni, és a posta hozzájuk tartozna.

 

Ez viszont nem olyan egyszerű, mert ha a magyar állam finanszírozná ezt, az versenytilalmi szabályokba ütközne. Ez ugyanis piaci alapon nem térül meg, ha pedig az állam pénzt tesz a Coopba vagy a CBA-ba vagy valamelyik bolthálózatba, az már uniós szabályokat sért.

 

Hogy mi a magyar kormány felelőssége abban, hogy létezhetnek Csenyétéhez hasonló települések, ahol a mentők csak rendőri kísérettel mernek bemenni, arra Gulyás kitérően azt mondta:

 

ő még ellenzékből sem a magyar kormány felelőssége oldaláról közelítené meg a kérdést.

 

Szerinte tudomásul kell venni, hogy a felzárkózásnak vannak emberi jogi vonatkozásai, amik fontosak, de nem ebből irányból fog felzárkózni. Úgy vélte, 2010 után lehet beszélni egyáltalán arról, hogy olyanok jutottak újra munkalehetőséghez, akik évekig nem dolgoztak előtte, ebben senki annyit nem tett, mint a mostani kormány. „Hogy még mindig vannak nehézségek, ez igaz, és ennek az egyik látványos következménye volt az is, ami az említett esetben történt” – mondta Gulyás.

 

BALRÓL SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA KORMÁNYSZÓVIVŐ, MELLETTE GULYÁS GERGELY

 

Végül az Azonnali az új kormányszóvivőt, Szentkirályi Alexandrát arról kérdezte, adna-e interjút nekünk, miután már kerestük őt ezzel kapcsolatban, de még választ nem kaptunk erre.

 

Ő arról beszélt, már több interjúkérelem is érkezett hozzá, ezeket köszöni, és meg fogja fontolni minden esetben.

 

Az október közepéig főpolgármester-helyettesi pozíciót betöltő Szentkirályi egyébként most tartott először kormányinfót Gulyás Gergellyel, előtte – a most a Fidesz kommunikációját igazgató – Hollik Istváné volt ez a poszt.

 

FOTÓK: Bruzák Noémi / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás