+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 30. csütörtök, 14:29
A Minszterelnökséget vezető miniszter szerint az ezen való poénkodás elfogadhatatlan, függetlenül attól, közpénzzel támogatott műsorról van-e szó vagy sem. A kormányinfón az Azonnali is kérdezte Gulyás Gergelyt, mutatjuk a válaszait!

Egyáltalán nem lehet ilyet mondani – így válaszolt Gulyás Gergely a kormányzati sajtótájékoztatón az Azonnali kérdésére azzal kapcsolatban, hogy lehet-e viccelődni a németek kiirtásával, ahogy azt a közpénzen fenntartott Petőfi Irodalmi Múzeum műsorában tették nemrégiben. Ott kormánypárti megmondóemberek arról beszéltek ugyanis, hogy Európa nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem likvidálta a németeket.

 

Gulyás arra is felhívta a figyelmet, ezzel kapcsolatban Soltész Miklós államtitkár és Ritter Imre, a német nemzetiségi országgyűlési képviselő kiadott közleményt, amelynek ő minden szavával egyetért. A felvetésre, hogy egy közlemény elég-e ilyenkor, vagy mégis kellene legyen egy közpénzen fenntartott műsornál személyi következménye ennek, a miniszter azt mondta:

 

ha jól tudja, van személyi következmény, az illetők nem fognak többet szerepelni a műsorban.

 

Hogy csak a kijelentést tevőről van-e szó – aki egyébként Ambrózy Áron, a Pesti Srácok munkatársa –, vagy a műsorvezetőről, Megadja Gáborról, esetleg a műsor főszerkesztőjéről is (Szepesfalvy Anna, aki ezzel egyidőben Budafok-Tétény alpolgármestere is), arra Gulyás azt mondta: javasolja, hogy forduljunk a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz az ügyben. 

 

Gulyás a sajtótájékoztatón ezt követően egyébként azt kezdte el pedzegetni, hogy egy nem előre rögzített műsor esetén kell-e tudni ilyenről egy főszerkesztőnek, de felhívtuk rá a figyelmét, nem élő adásról volt szó. Ekkor Gulyás ismét azt javasolta, forduljunk a PIM-hez. „Úgy érzem, hogy ezen túlmenően a kormányinfón megtárgyalandó kérdések súlyát talán nem éri el, hogy a főszerkesztővel mit kell tenni” – mondta, hozzátéve, hogy erről a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum kell, hogy döntést hozzon.

 

Gulyás tanácsát megfogadva megkerestük Demeter Szilárdot az ügyben, aki válaszul a Válasz Online cikkét küldte el nekünk, amelyben Stumpf András a fideszes kultúrelitről írt bővebben. Itt derült ki, hogy ugyan „Demeter Szilárd a véleményszabadságra és a szerkesztőségi autonómiára hivatkozva az Origón közölt cikkében ugyan nem határolódott el a szabadszájú wannabe véleményvezérektől, de úgy tűnik, hogy a fiúk levonták a tanulságot, és a kirúgást megelőzendő inkább leléptek. A Gumiszoba legénysége tehát hajótörötté vált, a műsor már nem része a Hajónaplónak.”

 

Mivel Gulyás a kormányinfón Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester fehér hetero férfiakról szóló kijelentéseit rasszistának és gyűlöletkeltőnek minősítette, megkérdeztük, hogy a németek likvidálásáról tett kijelentés is ugyanennyire rasszista és gyűlöletkeltő-e. „Ugyanolyan vagy nem ugyanolyan, a lényeg az, hogy elfogadhatatlan, tűrhetetlen, lehetetlen!” A két ügy közötti különbség Gulyás szerint az, hogy az egyikük egy közhatalmat gyakorló polgármester, a másik pedig egy újságíró. 

 

Ekkor ismételten felhívtuk a miniszter figyelmét arra, hogy a németek likvidálásáról szóló mondat egy közpénzen készült műsorban hangzott el. Erre viszont azzal érvelt a miniszter, hogy a médiumok jelentős részében – az ellenzékiekben is – vannak kormányzati hirdetések, tehát ha bármit ott leírnak, ez a vád megfogalmazható: „Közpénzt nagyon könnyű találni mindenhol, ha máshol nem, a hirdetések mögött.”

 

Csenyéte? Nem a kormányfelelőssége felől kell közelíteni

 

Az Azonnali arról is kérdezte a minisztert, terveznek-e postabezárásokat a kistelepüléseken, ugyanis ilyen aggodalmak jutottak el szerkesztőségünkhöz. Erre Gulyás határozott nemmel felelt. Hogy fejlesztések várhatóak-e – mert a kisposták felmérése egyes településeken megkezdődött – arra azt mondta: olyan tervek vannak, hogy

 

létrehozzanak a falvaknak egységes szolgáltatási központokat, mert akkor a kisboltokat is újra lehetne nyitni, és a posta hozzájuk tartozna.

 

Ez viszont nem olyan egyszerű, mert ha a magyar állam finanszírozná ezt, az versenytilalmi szabályokba ütközne. Ez ugyanis piaci alapon nem térül meg, ha pedig az állam pénzt tesz a Coopba vagy a CBA-ba vagy valamelyik bolthálózatba, az már uniós szabályokat sért.

 

Hogy mi a magyar kormány felelőssége abban, hogy létezhetnek Csenyétéhez hasonló települések, ahol a mentők csak rendőri kísérettel mernek bemenni, arra Gulyás kitérően azt mondta:

 

ő még ellenzékből sem a magyar kormány felelőssége oldaláról közelítené meg a kérdést.

 

Szerinte tudomásul kell venni, hogy a felzárkózásnak vannak emberi jogi vonatkozásai, amik fontosak, de nem ebből irányból fog felzárkózni. Úgy vélte, 2010 után lehet beszélni egyáltalán arról, hogy olyanok jutottak újra munkalehetőséghez, akik évekig nem dolgoztak előtte, ebben senki annyit nem tett, mint a mostani kormány. „Hogy még mindig vannak nehézségek, ez igaz, és ennek az egyik látványos következménye volt az is, ami az említett esetben történt” – mondta Gulyás.

 

BALRÓL SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA KORMÁNYSZÓVIVŐ, MELLETTE GULYÁS GERGELY

 

Végül az Azonnali az új kormányszóvivőt, Szentkirályi Alexandrát arról kérdezte, adna-e interjút nekünk, miután már kerestük őt ezzel kapcsolatban, de még választ nem kaptunk erre.

 

Ő arról beszélt, már több interjúkérelem is érkezett hozzá, ezeket köszöni, és meg fogja fontolni minden esetben.

 

Az október közepéig főpolgármester-helyettesi pozíciót betöltő Szentkirályi egyébként most tartott először kormányinfót Gulyás Gergellyel, előtte – a most a Fidesz kommunikációját igazgató – Hollik Istváné volt ez a poszt.

 

FOTÓK: Bruzák Noémi / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás