+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 27. hétfő, 07:55
A British Heart Foundation szerint ebben az előttünk álló évtizedben 160 ezer embert veszt csak Nagy-Britannia a mérgező levegő miatt. Közben Szegeden hivatalosan is egészségtelen a levegő.

Egyre kézzelfoghatóbb problémává válik a világ nagyvárosainak szennyezett levegője: egy friss statisztika szerint Nagy-Britannia nagyobb településein már minden tizenkilenc halálesetből egy a koszos levegő miatt történik, de az olyan különösen terhelt városokban, mint London, Luton, Slough vagy Birmingham már 16/1 ugyanez a szám a Centre for Cities szerint.

 

A British Heart Foundation a jövőre nézve sem sok jót jósol: az ő adataik szerint az ország szív- és érrendszeri betegségeinek negyven százaléka keletkezik a légszennyezettség miatt, ami miatt

 

csak 2019-ben 11 ezer embert vesztett az ország, és bár mindeközben az ország igyekszik segíteni a problémán, az előrejelzéseik szerint a 2020-as években 160 ezer lesz összességében ez a szám.

 

Az ország éghajlata miatt nem is egységes a probléma, emiatt a halálesetek sem: a legsúlyosabb problémák dél-keleten vannak, míg például Skóciában közel sem akkora a probléma, Glasgow-ban, Aberdeenben vagy Dundee-ban csak minden harminc halálesetből egy történik a levegő miatt.

 

„A politikusok szóban mindig keményen fellépnek a légszennyezettség ellen, de többre van szükség. A városoknak harcolni kell, büntetni a belvárosban autózókat és betiltanii a faégetésű tűzhelyeket” 

 

– mondta Andrew Carter, a Centre for Cities vezérigazgatója.

 

A légszennyezettség persze közel sem csak a briteket érinti, hanem Magyarország is bajlódik vele: gyakorlatialg egész januárban szmogriadó volt Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap közölte, hogy fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ez a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára, tehát a gyermekekre, idősekre, betegekre.

 

De a jelenlegi állás szerint nem Budapest a legrosszabb: Szegeden már hivatalosan is egészségtelen a levegő minősége, további tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác jutottak fel a listára.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az biztos, hogy 2020-ban soha nem látott számú embernek kerül be a mindennapi életébe az online piálás a haverokkal. De igazából van ennek bármi értelme? Leteszteltük!

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás