+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 14. kedd, 13:56
Konkrét ígéretek helyett nagy általánosságokat fogalmazott meg Géber József a sajtótájékoztatóján.

Nemcsak néprajzkutató, erdőgazdálkodó, apa, vőfély, hanem „nagyon jó magyar ember” is Géber József, a Mi Hazánk győri polgármesterjelöltje, legalábbis akkor, ha hihetünk Fülöp Eriknek, a szélsőjobboldali párt Jobbikból átigazolt parlamenti képviselőjének, aki szerint Géber személyében ráadásul a legalkalmasabb jelöltet is megtalálták a városban.

 

Mindez kedd délelőtt hangzott el a győri városháza előtt, ahol Géber József is bemutatta programját – ideje volt, hiszen a szex- és korrupciós botrányba keveredő fideszes polgármester, Borkai Zsolt lemondása miatt tartandó január 26-i időközi választás kampánya mintha csak a programokról szólna: először a fideszes Dézsi Csaba András jelentett be húsz olyan pontot, amit a Fidesz nagyrészt már korábban is megígért a városnak, aztán az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs, majd a civil Balla Jenő állt elő egy-egy részletesebb programmal.

 

De mit ajánl a Mi Hazánk jelöltje?

 

Géber öt pontban összegezte mondanivalóját. Az első pont a rend és a tisztesség, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hónapok után valamiféle „elszámolás, elszámoltatás” alapjait meg kell teremteni a Mi Hazánk jelöltje szerint.

 

Géber elmondta: magunk mögött kell hagyni a botrányt, hogy nyugodt munkát lehessen folytatni a következő öt évben, vissza kell állítani a város jó hírét.

 

A Mi Hazánk jelöltje nyitottabbá tenné a városvezetést a sajtó és a polgárok felé: a tévében, illetve a Facebookon is élőben közvetítené a közgyűléseket például, és tenne azért, hogy kiegyensúlyozottab legyen az önkormányzati média.

 

A második pont az egészség, ahol leginkább a sürgősségi betegellátásról esett szó, bár az nem derült ki, hogy pontosan mit tehet ez ügyben az önkormányzat azon a programponton kívül, hogy ne kelljen többezer forintot fizetni a sürgősségihez legközelebb eső parkolóban óránként. Géber valamilyen formában ingyenessé tenné a kórház környékén a parkolást.

 

A harmadik pont a közösségi közlekedésről szólt,

 

Géber szerint nem elég, hogy új buszok jöttek, ennél komplexebb megoldás, az elővárosi vasúti közlekedés kialakítása szükséges.

 

A negyedik pont arról szól, hogy több zöldterület kell a városban, túlzsúfolt a város, rengeteg társasház épült. A másik pont itt a szelektív hulladékgyűjtés rendbetétele, de szóba került az 5G, avagy az 5. generációs vezeték nélküli hálózat kiépítése, amelynek Géber szerint egészségkárosító hatása lehet, legalábbis beszélni kell erről. Az ötödik pont pedig a közösségi terek fejlesztése, illetve a kulturális intézmények programjainak reformja, amelyet nem részletezett mélyebben a jelölt. Ezen felül a tömegsportot fejlesztené még.

 

De hogyan viszonyul ez a többi programhoz?

 

A Mi Hazánk jelöltjének programja alapvetően olyan témákat érint, amelyek a többieknél is előjönnek – ilyen a nyitottabb városháza, a közösségi közlekedés rendberakása és a zöldfelületek növelése. Így újdonságnak a kórház környéki parkolás, a kulturális programok reformja, illetve az 5G-hálózat miatti aggódás tűnik.

 

De hogy még jobban is összevethessük a programokat, az Azonnali polgármesterjelölti vitát szervez Győrben január 20-án,

 

azaz hétfőn, fél hattól a Rába Hotelben, ahol a vitán részt vevő jelöltek maguk fognak válaszolni kérdéseinkre négy téma mentén.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás