+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 14. kedd, 13:56
Konkrét ígéretek helyett nagy általánosságokat fogalmazott meg Géber József a sajtótájékoztatóján.

Nemcsak néprajzkutató, erdőgazdálkodó, apa, vőfély, hanem „nagyon jó magyar ember” is Géber József, a Mi Hazánk győri polgármesterjelöltje, legalábbis akkor, ha hihetünk Fülöp Eriknek, a szélsőjobboldali párt Jobbikból átigazolt parlamenti képviselőjének, aki szerint Géber személyében ráadásul a legalkalmasabb jelöltet is megtalálták a városban.

 

Mindez kedd délelőtt hangzott el a győri városháza előtt, ahol Géber József is bemutatta programját – ideje volt, hiszen a szex- és korrupciós botrányba keveredő fideszes polgármester, Borkai Zsolt lemondása miatt tartandó január 26-i időközi választás kampánya mintha csak a programokról szólna: először a fideszes Dézsi Csaba András jelentett be húsz olyan pontot, amit a Fidesz nagyrészt már korábban is megígért a városnak, aztán az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs, majd a civil Balla Jenő állt elő egy-egy részletesebb programmal.

 

De mit ajánl a Mi Hazánk jelöltje?

 

Géber öt pontban összegezte mondanivalóját. Az első pont a rend és a tisztesség, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hónapok után valamiféle „elszámolás, elszámoltatás” alapjait meg kell teremteni a Mi Hazánk jelöltje szerint.

 

Géber elmondta: magunk mögött kell hagyni a botrányt, hogy nyugodt munkát lehessen folytatni a következő öt évben, vissza kell állítani a város jó hírét.

 

A Mi Hazánk jelöltje nyitottabbá tenné a városvezetést a sajtó és a polgárok felé: a tévében, illetve a Facebookon is élőben közvetítené a közgyűléseket például, és tenne azért, hogy kiegyensúlyozottab legyen az önkormányzati média.

 

A második pont az egészség, ahol leginkább a sürgősségi betegellátásról esett szó, bár az nem derült ki, hogy pontosan mit tehet ez ügyben az önkormányzat azon a programponton kívül, hogy ne kelljen többezer forintot fizetni a sürgősségihez legközelebb eső parkolóban óránként. Géber valamilyen formában ingyenessé tenné a kórház környékén a parkolást.

 

A harmadik pont a közösségi közlekedésről szólt,

 

Géber szerint nem elég, hogy új buszok jöttek, ennél komplexebb megoldás, az elővárosi vasúti közlekedés kialakítása szükséges.

 

A negyedik pont arról szól, hogy több zöldterület kell a városban, túlzsúfolt a város, rengeteg társasház épült. A másik pont itt a szelektív hulladékgyűjtés rendbetétele, de szóba került az 5G, avagy az 5. generációs vezeték nélküli hálózat kiépítése, amelynek Géber szerint egészségkárosító hatása lehet, legalábbis beszélni kell erről. Az ötödik pont pedig a közösségi terek fejlesztése, illetve a kulturális intézmények programjainak reformja, amelyet nem részletezett mélyebben a jelölt. Ezen felül a tömegsportot fejlesztené még.

 

De hogyan viszonyul ez a többi programhoz?

 

A Mi Hazánk jelöltjének programja alapvetően olyan témákat érint, amelyek a többieknél is előjönnek – ilyen a nyitottabb városháza, a közösségi közlekedés rendberakása és a zöldfelületek növelése. Így újdonságnak a kórház környéki parkolás, a kulturális programok reformja, illetve az 5G-hálózat miatti aggódás tűnik.

 

De hogy még jobban is összevethessük a programokat, az Azonnali polgármesterjelölti vitát szervez Győrben január 20-án,

 

azaz hétfőn, fél hattól a Rába Hotelben, ahol a vitán részt vevő jelöltek maguk fognak válaszolni kérdéseinkre négy téma mentén.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás