+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 11. szombat, 21:05
Tavaly már 361 elefánt pusztult el Srí Lankán, míg a vadonban már csak 7500 példány élhet.

Még sosem halt meg annyi elefánt egy év alatt Srí Lankán, mint 2019-ben. Ez azt jelenti: míg 2018-ban még valamivel kevesebb, 319 állat pusztult el, tavaly már 361, ami rekordnak számít azóta, hogy az ország 1948-ban független lett – írja a BBC egy környezetvédő csoportra, a Movement for Land and Agricultural Reform nevű szervezetre (magyarul: mozgalom a föld- és mezőgazdasági reformért) hivatkozva.

 

Összesen egyébként körülbelül 7500 elefánt élhet a vadonban Srí Lankán, és ugyan illegális megölni őket, de ezt sokszor figyelmen kívül hagyják a helyiek, akik életét gyakran komolyan megkeserítik az állatok.

 

 A természetvédő mozgalom egyik tagja, Sajeewa Chamikara úgy becsülte a BBC-nek: az elefántok halálnak 85 százalékáért felelhet az emberi tevékenység. Utóbbira példa lehet az elektromos kerítések használata, de az is, mikor élelemnek álcázott mérget vagy robbanóanyagot raknak ki az állatoknak. 

 

A Srí Lanka-e hatóságok egyébként azzal tervezik megelőzni a lakosok és elefántok együttélése miatti konfliktusokat, hogy kerítések felhúzását ígérik.

 

Érdemes felidézni, hogy az ENSZ szerint akár egymillió faj is kihalhat, míg a Természetvédelmi Világszövetség szerint az emberi tevékenység miatt már több mint százezer állat- és növényfaj került veszélybe. 

 

FOTÓ: Dr. Mahendra Perera​ / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás