+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 20. péntek, 19:10
Nem mi mondjuk, hanem Stormzy, aki a britek egyik legnépszerűbb rappere. Szerinte Boris Johnson csak azt hozta el, hogy most már ki is merik mondani az emberek.

A sokáig a boldog nyugatot jelentő Nagy-Britannia imidzse tulajdonképpen napról napra rosszabb: az egy dolog, hogy a parlament alsóháza elfogadta a frissen megválasztott Boris Johnson javaslatát, hogy január 31-én lépjenek ki az Európai Unióból, de az elmúlt évek egyik legnagyobb brit zeneikonja, Stormzy a bulvárban rombolja a képet. A rapper, aki arról is híres, hogy ő volt a Glastonbury fesztivál történetének első brit születésű fekete headlinere a lehető legegyértelműbben kijelentette, hogy ez az ország teljesen rasszista:

 

„Száz százalékig rasszista még akkor is, ha titkolja”

 

– mondta a La Reppubblica olasz lapnak.

 

„Ebben az országban nagyon nehéz azt mondani, hogy rasszizmus van. Olaszországban tiszta sor, de ha egy britnek megpróbálom elmagyarázni, hogy az ország rasszista, mindenki azt mondja: dehogy az, hát te is sikeres vagy, ráadásul nézd meg Londont, mennyi fekete él ott” – folytatta a rapper, aki szeirnt Boris Johnson megjelenése csak rontja a helyzetet, hiszen vezető nyíltan rasszista dolgokat mer mondani, akkor mások is fognak.

 

„Előtte az embereknek el kellett rejteniük ezeket. Ha valami rosszat gondoltál a feketékről vagy a muszlimukról csendben maradtál inkább. Most ezek az emberek magabiztosan kimondhatják ezeket nyilvánosan. Ez nagyon ijesztő, kurvára ijesztő.”

 

Az országban egyébként nem csak a politikai irányban látszik a radikalizálódás és egyéb társadalmi problémák előkerülése, és nem is csak a híres rapperek történeteiből: 2018 és 2019 márciusa közt pedig már 43 ezer késelés történt Angliában és Walesben, ráadásul London kiemelkedik ebből is. Ezeknek a támadásoknak a nagyrésze rablás és leszámolás, de például a nyár egyik legnagyobb visszhangot kiváló bűncselekménye is Londonban történt, ahol egy buszon négy férfi vert véresre egy leszbikus párt, mert nem voltak hajlandók csókolózni nekik.

 

 

FOTÓ: Stormzy / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás