+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 14. szombat, 08:47
Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akit elér a botrány.

Aláírta pénteken Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök azt a törvényt, ami szerint a továbbiakban nem kaphat közkegyelmet az, akit korrupció miatt ítéltek el. Az országban teljhatalommal rendelkező Berdimukhammedow ezzel egy kategóriába helyezte a korrumpálódott embereket a drogosokkal, őket ugyanis 2015 óta nem részesítheti közkegyedelemben még ő sem – írja a Federal News Network.

 

A diktátor úgy tűnik, megunta, hogy Türkmenisztán az egyik legkorruptabb országnak számít a világon, ezért két hónapja a saját belügyminiszterét és a bevándorlási hivatal vezetőjét is kirúgta,

 

miután nyilvánosan ismerték el, hogy kenőpénzeket fogadtak el, majd utasította a nemzetbiztonsági tanácsot korrupcióellenes program kidolgozására.

 

Azért attól mindenki tartsa magát távol, hogy Türkmenisztánt irigyelje: az egy dolog, hogy Észak-Korea mellett a világ talán legelzártabb országáról van szó, de a Freedom House jelentései alapján az országban élni is nagyjából annyi szabadsággal jár, mint Észak-Koreában. 2018 márciusában Berdimukhammedow pártja, a Türkmenisztáni Demokrata Párt a türkmén parlament összes helyét megnyerte,

 

ezek után pedig talán nem is meglepő, hogy az elnök úr pont a csak Türkménbasi becenévre hallgató előző türkmén elnök, Saparmyrat Nyýazow fia.

 

Az országban se ellenzék, se független sajtó, se érvényesíthető polgárjogok nem nagyon léteznek, csak tavaly 30 ezer embert tiltottak el teljesen attól, hogy külföldre utazzon, de még az országon belüli utazás is szabályozva van. Itt érdemes külön kiemelni a török diák, Omriuzak Omarkulyev történetét, aki Törökországból költözött vissza az országba a kormány kifejezett hívására, hogy aztán előbb megtiltsák neki az ország elhagyását, majd a biztonság kedvéért húsz évre börtönbe is zárták.

 

Arról, hogy ettől függetlenül milyen Disneylandet sikerült építeni az ország fővárosából, Aşgabatból, ez a cikk mondja el talán a legtöbbet magyarul.

 

FOTÓ: Gurbanguly Berdimukhammedow / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

Míg az EP-képviselők Brüsszeltől távol home office-oztak, valakik szisztematikusan végiglopták az irodáikat.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Telitalálatnak bizonyult a cseh magán-vasúttársaság közvetlen járata a horvát tengerpartra: már 30 ezernél is több jegyet adtak el a vonatokra.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás