+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 14. szombat, 08:47
Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akit elér a botrány.

Aláírta pénteken Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök azt a törvényt, ami szerint a továbbiakban nem kaphat közkegyelmet az, akit korrupció miatt ítéltek el. Az országban teljhatalommal rendelkező Berdimukhammedow ezzel egy kategóriába helyezte a korrumpálódott embereket a drogosokkal, őket ugyanis 2015 óta nem részesítheti közkegyedelemben még ő sem – írja a Federal News Network.

 

A diktátor úgy tűnik, megunta, hogy Türkmenisztán az egyik legkorruptabb országnak számít a világon, ezért két hónapja a saját belügyminiszterét és a bevándorlási hivatal vezetőjét is kirúgta,

 

miután nyilvánosan ismerték el, hogy kenőpénzeket fogadtak el, majd utasította a nemzetbiztonsági tanácsot korrupcióellenes program kidolgozására.

 

Azért attól mindenki tartsa magát távol, hogy Türkmenisztánt irigyelje: az egy dolog, hogy Észak-Korea mellett a világ talán legelzártabb országáról van szó, de a Freedom House jelentései alapján az országban élni is nagyjából annyi szabadsággal jár, mint Észak-Koreában. 2018 márciusában Berdimukhammedow pártja, a Türkmenisztáni Demokrata Párt a türkmén parlament összes helyét megnyerte,

 

ezek után pedig talán nem is meglepő, hogy az elnök úr pont a csak Türkménbasi becenévre hallgató előző türkmén elnök, Saparmyrat Nyýazow fia.

 

Az országban se ellenzék, se független sajtó, se érvényesíthető polgárjogok nem nagyon léteznek, csak tavaly 30 ezer embert tiltottak el teljesen attól, hogy külföldre utazzon, de még az országon belüli utazás is szabályozva van. Itt érdemes külön kiemelni a török diák, Omriuzak Omarkulyev történetét, aki Törökországból költözött vissza az országba a kormány kifejezett hívására, hogy aztán előbb megtiltsák neki az ország elhagyását, majd a biztonság kedvéért húsz évre börtönbe is zárták.

 

Arról, hogy ettől függetlenül milyen Disneylandet sikerült építeni az ország fővárosából, Aşgabatból, ez a cikk mondja el talán a legtöbbet magyarul.

 

FOTÓ: Gurbanguly Berdimukhammedow / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás