+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 21. csütörtök, 14:07
Vagy a kínaiak tesztelnek egy új technológiát, vagy a homokcsempészek fedik el a nyomaikat, de valaki szórakozik a GPS-jelekkel a sanghaji kikötőben.

Nagyon furcsa dolgok történnek az utóbbi időben a kínai Sanghaj körüli vizeken az amerikai hadsereg által működtetett GPS-rendszerrel – derül ki az MIT Technology Review cikkéből. Az nem újdonság, hogy a GPS-jeleket lehet zavarni, illetve akár hamisítani is, az azonban igen, hogy a sanghaji kikötő környékén egyszerre több hajónak teljesen hamis, de egymástól elétrő adatokat mutat a hajók AIS-transzpondere – az a rendszer, amit a hajók egymás azonosítására és helyzetük, illetve sebességük követésére használnak, és ami a GPS alapján működik.

 

Mondani sem kell, hogy ez nagyon veszélyes dolog, komoly balesetek származhatnak belőle, hiszen nem egyszerűen nem működik a rendszer, hanem hamis adatokat mutat.

 

Ráadásul nem csak a hajókat, de a környéken GPS-t használó bicikliseket, autósokat is érinti az ügy. A fent linkelt cikkben konkrétan leírt esetben egy amerikai hajó kapitánya látott egy hajót a szemével maga felé közeledni, az AIS-kijelzőn viszont folyamatosan eltűnt, majd úja megjelent teljesen más helyen, mint ahol valójában volt. Ez később aztán az amerikai hajóval is megtörtént.

 

Az eset nyomán induló vizsgálat csak mélyítette a rejtélyt, a washingtoni Center for Advanced Defense Studies AIS-adatokon nyugvó kutatásából kiderült ugyanis, hogy csak azon a napon 300 hajóval történt hasonló, főleg a Huangpo folyón.

 

Az AIS-rendszerben látszó hamis lokációk a nyitóképen látható köröket rajzolnak ki, amire egyelőre senki sem tud magyarázatot adni,

 

több hét adatának egymásra vetítésével pedig koncentrikus körök rajzolódnak ki. Az AIS-rendszerek által fogadott GPS_adatokat könnyen lehet zavarni vagy hamisítani, de hamisítás esetén minden hajónak ugyanazt a jelet kéne kapnia, itt azonban nem ez történik.

 

A meglepő adatokat elkülték a GPS-hackelés neves kutatójának, Todd Humphreys-nak, aki szintén értetlenül áll a jelenség előtt, elképzelni sem tudja, hogyan tudja valaki egyszerre enyi hajó jelét ilyen szabályos formációba rendezve meghamisítani, és az okokról is inkább csak sejtései vannak.

 

A szakértők azzal kapcsolatban is csak tippelnek, hogy ki állhat a furcsa jelenség mögött: egyrészt adja magát Kína, ami előállhatott egy GPS-jeleket az eddiginél fejlettebb módszerrel hamisító eszközzel, amit itt tesztel; másrészt pedig ezen a részen nagyon sokan lopnak homokot a mederből, mivel nagyon jó minőségű és nagyon drágán lehet eladni. Ez azonban illegális, ezért az ebbe na bizniszben utazók már korábban is hamisították az AIS-rendszer adatait, de nyilván nem ilyen méretekben.

 

Szóval egyelőre nem tudni, mi okozza Sanghajban a GPS-gabonaköröket, de abban mindenki egyetért, hogy a jelenség elég riasztó,

 

főleg, hogy mennyi rendszer és eszköt használja a GPS-t mindenféle dologra, amire nem is gondolnánk – annak kiesése vagy adatainak nagy volumenű hamisítása tehát beláthatatlan következményekkel bírhat.

 

FOTÓ: MIT Technology Review

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás