+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 17. vasárnap, 22:40
Nincs kihívója Donald Tusknak, így borítékolhatóan az Európai Tanács távozó elnöke, a volt jobbközép lengyel miniszterelnök lesz a jobbközép európai pártcsalád következő elnöke.

Közzétette az Európai Néppárt, hogy a november 20-21-i zágrábi tisztújító kongresszuson kik közül választhat majd a jobbközép pártcsalád tagsága új elnököt, alelnököket és kincstárnokot:

 

 

Vagyis az eddig a francia Joseph Daul által betöltött elnöki tisztségre csak a lengyel Donald Tusk jelölteti magát, ahogy kincstárnoknak is csak egy német kereszténydemokrata politikus indul. A legnagyobb küzdelem a tíz alelnöki székért várható, ezekért ugyanis tizenketten indulnak, köztük az Európai Parlament volt olasz elnöke, Antonio Tajani vagy a távozó osztrák bővítési biztos, Johannes Hahn.

 

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát.

 

Az Európai Néppárt új elnökét november 20-án délután szavazzák meg, hogy a többi tisztséget ki töltheti be, arról másnap délután szavaz a kongresszus. A pártcsalád egyébként új főtitkárt is választ majd a jelenlegi spanyol Antonio López-Istúriz helyett, ám személyére nem a kongresszus, hanem az új elnök tesz majd javaslatot, amit a delegáltak szentesíthetnek voksaikkal.

 

A kongresszus delegáltjai a következők, azaz ők szavazhatnak:

 

+ a Néppárt jelenlegi elnökségének tagjai,

 

+ a tagpártok és társult tagpártok (vagyis a Néppárt EU-n kívüli, például észak-macedón vagy mondjuk szerbiai tagjai) elnökei és ezen pártok delegáltjai,

 

+ az EU tagállaimainak azon miniszterelnökei és államfői, akik olyan pártban ülnek, amely tagja a Néppártnak,

 

+ az Európai Bizottság néppártbeli tagjai (például Jean-Claude Juncker távozó bizottsági elnök szavazhat, de Navracsics Tibor nem, hiába uniós biztos: pártja, a Fidesz néppárti tagsága fel van függesztve),

 

+ az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO és a Régiók Bizottságának, az Euronest és a Mediterrán Unió parlamenti közgyűléseinek néppárti frakcióvezetői és delegáltjaik.

 

Az Azonnali információi szerint azonban többek között sem Markus Söder bajor CSU-elnök, sem Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke sem lesz ott, utóbbi szóvivője ezt azzal indokolta, hogy közeleg a választási kampány és a héten ülésezik előtte utoljára a szlovák parlament.

 

A Néppártban felfüggesztett Fidesz pedig eleve el se megy, hiszen nem szavazhatnának.

 

Az Azonnali a helyszínről tudósít majd benneteket.

 

FOTÓK: EPP / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

Till Lindemannt egy március 15-i koncert után szállították kórházba, már túl van az életveszélyen.

A koronavírus terjedése miatt egy ideig még vízummal és tartózkodási engedéllyel sem lehet belépni az országba.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás