+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 17. vasárnap, 22:40
Nincs kihívója Donald Tusknak, így borítékolhatóan az Európai Tanács távozó elnöke, a volt jobbközép lengyel miniszterelnök lesz a jobbközép európai pártcsalád következő elnöke.

Közzétette az Európai Néppárt, hogy a november 20-21-i zágrábi tisztújító kongresszuson kik közül választhat majd a jobbközép pártcsalád tagsága új elnököt, alelnököket és kincstárnokot:

 

 

Vagyis az eddig a francia Joseph Daul által betöltött elnöki tisztségre csak a lengyel Donald Tusk jelölteti magát, ahogy kincstárnoknak is csak egy német kereszténydemokrata politikus indul. A legnagyobb küzdelem a tíz alelnöki székért várható, ezekért ugyanis tizenketten indulnak, köztük az Európai Parlament volt olasz elnöke, Antonio Tajani vagy a távozó osztrák bővítési biztos, Johannes Hahn.

 

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát.

 

Az Európai Néppárt új elnökét november 20-án délután szavazzák meg, hogy a többi tisztséget ki töltheti be, arról másnap délután szavaz a kongresszus. A pártcsalád egyébként új főtitkárt is választ majd a jelenlegi spanyol Antonio López-Istúriz helyett, ám személyére nem a kongresszus, hanem az új elnök tesz majd javaslatot, amit a delegáltak szentesíthetnek voksaikkal.

 

A kongresszus delegáltjai a következők, azaz ők szavazhatnak:

 

+ a Néppárt jelenlegi elnökségének tagjai,

 

+ a tagpártok és társult tagpártok (vagyis a Néppárt EU-n kívüli, például észak-macedón vagy mondjuk szerbiai tagjai) elnökei és ezen pártok delegáltjai,

 

+ az EU tagállaimainak azon miniszterelnökei és államfői, akik olyan pártban ülnek, amely tagja a Néppártnak,

 

+ az Európai Bizottság néppártbeli tagjai (például Jean-Claude Juncker távozó bizottsági elnök szavazhat, de Navracsics Tibor nem, hiába uniós biztos: pártja, a Fidesz néppárti tagsága fel van függesztve),

 

+ az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO és a Régiók Bizottságának, az Euronest és a Mediterrán Unió parlamenti közgyűléseinek néppárti frakcióvezetői és delegáltjaik.

 

Az Azonnali információi szerint azonban többek között sem Markus Söder bajor CSU-elnök, sem Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke sem lesz ott, utóbbi szóvivője ezt azzal indokolta, hogy közeleg a választási kampány és a héten ülésezik előtte utoljára a szlovák parlament.

 

A Néppártban felfüggesztett Fidesz pedig eleve el se megy, hiszen nem szavazhatnának.

 

Az Azonnali a helyszínről tudósít majd benneteket.

 

FOTÓK: EPP / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás