+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 17. vasárnap, 22:40
Nincs kihívója Donald Tusknak, így borítékolhatóan az Európai Tanács távozó elnöke, a volt jobbközép lengyel miniszterelnök lesz a jobbközép európai pártcsalád következő elnöke.

Közzétette az Európai Néppárt, hogy a november 20-21-i zágrábi tisztújító kongresszuson kik közül választhat majd a jobbközép pártcsalád tagsága új elnököt, alelnököket és kincstárnokot:

 

 

Vagyis az eddig a francia Joseph Daul által betöltött elnöki tisztségre csak a lengyel Donald Tusk jelölteti magát, ahogy kincstárnoknak is csak egy német kereszténydemokrata politikus indul. A legnagyobb küzdelem a tíz alelnöki székért várható, ezekért ugyanis tizenketten indulnak, köztük az Európai Parlament volt olasz elnöke, Antonio Tajani vagy a távozó osztrák bővítési biztos, Johannes Hahn.

 

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát.

 

Az Európai Néppárt új elnökét november 20-án délután szavazzák meg, hogy a többi tisztséget ki töltheti be, arról másnap délután szavaz a kongresszus. A pártcsalád egyébként új főtitkárt is választ majd a jelenlegi spanyol Antonio López-Istúriz helyett, ám személyére nem a kongresszus, hanem az új elnök tesz majd javaslatot, amit a delegáltak szentesíthetnek voksaikkal.

 

A kongresszus delegáltjai a következők, azaz ők szavazhatnak:

 

+ a Néppárt jelenlegi elnökségének tagjai,

 

+ a tagpártok és társult tagpártok (vagyis a Néppárt EU-n kívüli, például észak-macedón vagy mondjuk szerbiai tagjai) elnökei és ezen pártok delegáltjai,

 

+ az EU tagállaimainak azon miniszterelnökei és államfői, akik olyan pártban ülnek, amely tagja a Néppártnak,

 

+ az Európai Bizottság néppártbeli tagjai (például Jean-Claude Juncker távozó bizottsági elnök szavazhat, de Navracsics Tibor nem, hiába uniós biztos: pártja, a Fidesz néppárti tagsága fel van függesztve),

 

+ az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO és a Régiók Bizottságának, az Euronest és a Mediterrán Unió parlamenti közgyűléseinek néppárti frakcióvezetői és delegáltjaik.

 

Az Azonnali információi szerint azonban többek között sem Markus Söder bajor CSU-elnök, sem Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke sem lesz ott, utóbbi szóvivője ezt azzal indokolta, hogy közeleg a választási kampány és a héten ülésezik előtte utoljára a szlovák parlament.

 

A Néppártban felfüggesztett Fidesz pedig eleve el se megy, hiszen nem szavazhatnának.

 

Az Azonnali a helyszínről tudósít majd benneteket.

 

FOTÓK: EPP / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás