A lengyelek kezében lehet a Fidesz sorsa a Néppártban

Szerző: Pál Benedek
2019.03.06. 06:53

Az Európai Néppárt március 20-án szavaz a Fidesz kizárásáról. A kérdésben megosztott pártcsalád egyik hezitáló tagja a lengyel jobbközép-liberális Polgári Platform (PO). A lengyel ellenzék vezető erejének számító PO-nak elvileg támogatnia kellene a lengyel kormánypárt eszmei szövetségeseinek számító Fideszt kizárását, a párt politikusai azonban hezitálnak. Elmondjuk, miért.

A lengyelek kezében lehet a Fidesz sorsa a Néppártban

A magyar kormánypárt és a szintén az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó lengyel ellenzéki jobbközép-liberális Polgári Platform (PO) bonyolult viszonyáról ír hétfői cikkében a Wirtualna Polska lengyel hírportál. A PO ugyanis több más, az Európai Néppárthoz tartozó párthoz hasonlóan megosztott a Fidesz kizárásával kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb néppárti delegációnak számító jobbközép lengyel párt döntése mindenképpen fontos lesz.

Az Európai Néppártban március 20-án szavaznak a Fidesz jövőjéről. Mint ismeretes, a pártcsaládban a magyar kormány legújabb plakátkampánya verte ki a biztosítékot, amelyen Soros György mellett, a Néppárthoz tartozó Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert is támadják. Míg a benelux és skandináv tagpártok mindenképpen a Fidesz kizárása mellett állnak ki, addig a németek vagy a lengyelek bizonytalanok a szavazást illetően.

Fidesz-PO: Egy pártcsalád, de nem szövetségesek

Ugyan a Fidesz és a PO mindketten az EPP pártcsalád tagjai, ez még messze nem jelenti azt, hogy a két párt között szoros viszony lenne. Orbán Viktor valódi szövetségese a lengyel politikában már nagyon régóta a jelenleg kormányzó konzervatív-nacionalista Jog és Igazságosság (PiS), amely az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládhoz tartozik. Az elmúlt négy évben a PiS a Fideszhez hasonló illiberális reformok sorát vezette be, ilyen volt például a bírósági rendszer letámadása.

Jarosław Kaczyński pártja rendszeresen hangoztatja is, hogy Budapest jelenti számukra a követendő mintát.

A legnagyobb ellenzéki erőnek számító PO az elmúlt négy évben folyamatosan komolyabb fellépésre próbálta rávenni az EU-t a lengyel kormánnyal szemben annak jogállamiságot veszélyeztető intézkedései miatt. Ennek alapján egyértelmű lenne, hogy PO a PiS eszmei társának számító Fidesz Néppártból való kizárása mellett teszi le a voksát.

Jó pont: Donald Tusk újraválasztása

A Wirtualna Polska cikkéből azonban az derül ki, hogy a Polgári Platformban mégis nehezen születik döntés. Ennek az az elsődleges oka, hogy a Fidesz az EPP irányvonalának megfelelően 2017-ben támogatta a PO-hoz tartozó Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére. Akkoriban egyedül a lengyel kormány nem támogatta Jarosław Kaczyński pártelnök legnagyobb politikai riválisának számító Tusk újraválasztását.

A cikkben nyilatkozik Janusz Lewandowski, a PO egyik EP-képviselője, korábbi EU-s biztos. Szerinte akkoriban Orbán megfelelően viselkedett, és ezért lehetett 27:1 az eredmény Tusk javára. Mostanra azonban megváltozott a magyar miniszterelnök viselkedése, véli a PO-s politikus: „Eddig ugyanis Orbán meg tudta mutatni ügyességét, és okosabb volt, mint Kaczyński. A belpolitikai üzeneteiben lehet, hogy Európa-ellenes volt, de a nemzetközi porondon tudott viselkedni. Most azonban úgy tűnik, mintha maga keresné a balhét és tulajdonképpen ő szeretné otthagyni az Néppártot.”

Lewandowskiénál sarkosabb véleményt is megfogalmaztak a PO politikusai. A párt parlamenti képviselője, Michał Szczerba egy Twitter-posztban állt ki a Fidesz kizárása mellett. „Van rá esély, hogy Orbán végre oda kerül, ahová való. Az Európa-ellenes, migránsellenes, gyűlöletkeltő, bomlasztó és oroszbarát pártok családjába. Együtt Kaczyńskivel, Salvinivel és Le Pennel. Putyin európai barátainak frakciójába!” – írta Szczerba.

A már idézett Wirtualna Polska-cikkben megszólaltatott Bogusław Sonik PO-s EP-képviselő viszont szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy komoly szankció fog születni a Néppártban. Szerinte a választások előtt semmiképpen lesz döntés, ő annak elhalasztására számít.

Róma-Varsó-Budapest tengely?

A Fidesz kizárása már csak azért sem biztos, mivel a májusi EP-választásokon gyengülésre számító Néppártnak nagyon jól jönne a párt 12-14 képviselője. Viszont ha mégis kizárják a magyar kormánypártot, akkor megvan az esélye, hogy Orbánék csatlakoznak Jarosław Kaczyński és Matteo Salvini januárban létrejött EU-ellenes tengelyéhez.

A PiS politikusai mindenképpen szívesen látnák a Fideszt ebben az összefogásban.

A Wirtualna Polskának Zbigniew Kuźmiuk PiS-es EP-képviselő nyilatkozta, hogy „a Fidesz csatlakozásáról már pártelnöki szinten is voltak megbeszélések. Mi az ECR megerősítésén dolgozunk, és mindenképpen tárt karokkal fogadnánk Orbánt”. A politikus viszont azt sugallta, hogy a szövetségkötésre nagy valószínűség szerint csakis az EP-választások után kerülhet sor. Az ECR csúcsjelöltje, Jan Zahradil is arról beszélt korábban az Azonnalinak, hogy tárt karokkal várják a Fideszt a frakcióban.

A március 20-i szavazás a PO számára annyiban jelenthet dilemmát, hogy a létrejött ellenzéki összefogás – amelyről az Azonnali is írt – vezető erejeként nem biztos, hogy jó üzenet a választók felé, hogy a lengyel kormánypárt illiberális eszmei szövetségesével szemben megengedőek. Viszont az is megeshet, hogy a pártcsalád érdekeit és a Néppárt választások utáni pozícióját kell majd előtérbe helyezniük.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Pál Benedek
Pál Benedek az Azonnali állandó szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek