+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 6. szerda, 15:47
Az Internet Archive átalakítja a Wikipedia könyves lábjegyzeteit: mostantól nem kell keresgélni, onnan meg lehet majd nyitni a konkrét könyveket.

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök lecserélné a Wikipediát, az online enciklopédia ettől függetlenül még mindig korunk egyik első számú információforrása, még úgy is, hogy azért nem száz százalékosan megbízható. A megbízhatóságon sokat segít persze az, ha egy adott szócikk jól meg van lábjegyzetelve, tehát az állításait forrásokkal is alátámasztja.

 

Ez nem ismeretlen dolog a Wikipedián, legalábbis az angol nyelvű részén elég sokszor futhatunk bele olyan lábjegyzetekbe, amelyek különféle könyveket citálnak, ahogy azt egy rendes tudományos munkában is szokás.

 

Ezek a hivatkozások változnak meg most gyökeresen, ugyanis egyre több ilyen lábjegyzetről át tudunk kattintani az adott könyv adott oldalának előnézetére.

 

A változás hátterében az Internet Archive áll, akikről a digitális dolgok archiválásának problémájáról szóló cikkünkben már ejtettünk szót. A Kaliforniában könyvtárként jegyzett szervezet elég sok mindent csinál: egyrész internetes oldalakat archivál, másrészt pedig könyveket digitalizál. Mind a kettő jól jön a Wikipedia esetében, ahol például egy sor (egészen pontosan 13 millió) mára halott linket cserélt le az automatikusan múködő InternetArchiveBot az Internet Archive-ban meglévő tárolt verzióra mutató linkkel.

 

A most bejelentett újdonság annyit tesz, hogy az eddig kvázi „halott” lábjegyzetek élő linkké válnak, konkrétan megnézhetjük azt az oldalt és a kontextust, amire a lábjegyzet utal, ezáltal könnyebben ellenőrizhetővé válik az információ. Ezen túl az Internet Archive rendszerében korlátozott időre magát a könyve is ki lehet kölcsönözni, csak úgy, mint egy sima könyvtárból.

 

A Gizmodo cikkben számolt be a dologról, megemlítve, hogy

 

az Internet Archive jelenleg is dolgozik: most 3,8 millió könyvük van, de száz dolgozó 22 helyszínen jelenleg is összességében napi ezer könyvet digitalizál.

 

A cél nem a friss könyvek elérhetővé tétele – a kiadók és szerzők egyébként is ki vannak akadva a copyright miatt az Internet Archive rendszerére –, hanem az, hogy a huszadik század művei is elérhetőek legyenek minél szélesebb körben. Az amerikai törvények szerint ugye jelenleg az 1923 előtti könyvek számítanak közkincsnek. Egy könyv digitalizálása, majd a fizikai és digitális példány tárolása nagyjából 20 dollárba kerül, itt pedig bárki beszállhat, hogy szponzoráljon egy könyvet.

 

 MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás