+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Nagy Péter Sándor
2019. október 18. péntek, 17:04
Fizethetünk száz forintokat az „ultimate toilet break experience”-ért a „nem kávézó” benzinkutakon, de közben a bokrok alján gyűlnek az aknák és az „alternatív toilet experience”. A levegővételt mikor fogják megsarcolni?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Családi road trip keretében nemrég egy lehasznált, de szerethetõ Opel Corsával róttuk az országot, aminek a gumijai a körforgalmakban vészjóslóan csikorogtak, mintha épp egy Bud Spencer-film szinkronján dolgoznának. Ezért is többnyire lassan haladtunk és gyermekkel utazván, meg-megálltunk különféle szükségletek miatt, mint tankolás, rágó- és koffeinfelvétel.

 

Nem vagyok gyakorlott autópályázó, így először azt gondoltam, elszigetelt esetről van szó, amikor azt láttam, hogy az egyik benzinkút mellékhelyiségébe csak 100 forint vagy 1 euró (!) bedobása ellenében, forgókorláton keresztül lehet bejutni. Ahogy szaporodtak a megállók, látnom kellett, hogy ez több helyen is így van, és egyúttal növekedett bennem az egyet nem értés érzése. 

 

Valahol Debrecen környékén egy kiadós tankolás után leültünk uzsonnázni. Két tejeskávé, a  gyereknek kakaó, linzer és croissant csinos papírzacskóban ami kurzív betűkkel ígért “még több kényeztetést”. A tankolást már kifizettük, a snack még függőben volt. A számla mindennel együtt 15 000 forint körül járhatott.

 

Majszolgatva a linzert és szürcsölgetve a kávét mérlegelni kezdtem a helyzetet. Jó eséllyel távozás előtt valamelyikünknek, esetleg mindegyikünknek igénybe kell majd vennünk a mellékhelyiséget, ami további fizetési kötelezettséget jelent. Apró kiadásról van szó ugyan, de ez pont alkalmas arra, hogy a croissantos zacskón ígért komfortérzést porrá zúzza, hiszen miután kifizettük a tankolást és a finom uzsit,

 

elérkeztünk a választóvonalra, ami a korrekt szolgáltatást elválasztja a sarcolástól.

 

Elgondolkoztam rajta, hogy a nagyjából teltházas benzinkúti kávézóban vajon hányan gondolják azt, amit én?

 

A szakszerűen elkészített café lattével és a nyájas üzenettel ellátott zacskóval a kezemben odasétáltam a pulthoz, és megkérdeztem, hogy ahol ilyen finom kávét mérnek, nem lenne-e kötelező ingyenes mellékhelyiséget biztosítani a kedves vendégek számára, mint minden kávézóban vagy más vendéglátóegységben?

 

Erre azt az elsőre abszurdnak tűnő választ kaptam a kedves pultoslánytól, hogy ez itt nem egy kávézó, hanem benzinkút. Ezen a ponton mélyen beleszippantottam a gőzölgő kávémba, és mielőtt válaszoltam volna, feltettem magamban a költői kérdést, hogy

 

vajon mi lehet a különbség egy kávét áruló benzinkút  és egy benzint áruló kávézó között, azon túl, hogy az utóbbi papíron legalábbis, nem létezik?

 

Hirtelen a mögöttem álló hölgy a segítségemre sietett, és kifejtette, hogy bizony egyetért velem. Nyilván nem is annyira a 100 forint miatt érezte magát ő is kellemetlenül, hanem úgymond a beöntéssel felszolgált gondoskodás miatt. Mások is beszálltak, gyors tertúlia kerekedett. A személyzet egy része egyetértően ugyan, csak annyit tudott mondani, hogy nem tudnak mit tenni, kérdezzük meg az amszterdami céget, akié a WC-bejáratot őrző korlát. A többiek kissé bosszúsan csak hallgattak, és tették a dolgukat.

 

Visszaültem a helyemre, és gyorsan meg is néztem interneten, kié a korlát. Hamar kiderült, hogy létezik egy multinacionális cég, a 2theloo, amely korszerű, tiszta, környezetkímélő és vicces mellékhelyiségekre specializálódott, ahol remekül lehet lazítani, és néhány esetben még kávézni is (ez lenne a wc, ami kicsit kávézó is). Ez a cég azon dolgozik, hogy Európa-szerte minél több helyen magához vegye a közúti WC-k takarítását és üzemeltetését.

 

A keleti régióban minden bizonnyal megpróbálja dönteni az igazi, intézményesült vécésnénik egyeduralmát.

 

A kezdeményezés egyébként tiszteletre méltó, a weboldal szórakoztató, mégis: valami nem stimmel. Hiába van „ultimate toilet break experience” a „nem kávézó” benzinkutakon, ha körülöttük mindenfelé a bokrok alján gyűlik az „alternatív toilet experience”, hiszen az emberek keresik a kiskaput mindenkor, mindenhol, ebben az esetben talán dühből is. Jól esik azt gondolni, hogy ezek az „aknák” és papírrózsák az emberek  lappangó igazságérzetének a termékei, de azt hiszem, másról is van szó.

 

Vannak például, akik folyamatosan úton vannak. Gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen rendszerben

 

hány forintot pisilne el például egy kamionsofőr naponta?

 

 

Mit lehet tenni?

 

Páromnak eszébe jutott egy régi orosz film, ami Szibériában játszódik télen. A pénzbedobós fűtőtestek üzemeltetésére a főszereplő jégből fabrikált pénzérméket, amik a használat során nyom nélkül elpárologtak, óriási zavart keltve ezzel az időről időre megjelenő felügyelők között, akik nem értették, hogyan nem fagyott meg senki a lakóközösségben, illetve, hogy akkor miért nincs meg a pénz? A főszereplő betanította a szomszédokat a pénzérmegyártásra annak fejében, hogy ők is továbbadják a tudást, megmentve ezzel a szegény közösséget a fagyhaláltól.

 

Én is elkezdtem törni a fejem valamilyen akcióterven. Milyen lehetőségek vannak? Sárgarépából lehetne százforintost gyártani? Vagy ott a pelenkázó, aminek az ajtaja a korlát előtt van. A kulcsot a pultnál lehet kérni, ingyen. Rövid ideig lehet passzolgatni a kilincset, míg meg nem jelenik a „házmester”, de ez csak időleges megoldás, ami csak teltház esetén operatív.

 

Ismét a párom villantott. Kétfarkú kutyákra szabott kreatív, csendes ellenállási akciót és pár tucat felnőtt aktivistát vizionált, akik kamerákkal kísérve, csecsemőnek öltözve (pelenka, cumi, fejkötő) sorba állhatnának a pelenkázó kulcsáért a töltőállomásoknál szerte az országban, leblokkolva ezzel a nem kávézó benzinkutak forgalmát egy időre, és felhívva a figyelmet a fent vázolt méltatlan állapotokra. 

 

Ahogy a Big Brother vécésnéni weboldalának fejlécében is olvashatjuk:

 

vécére menni a legalapvetőbb emberi szükséglet. Nagy igazság. Talán pont ezért is ilyen egyszerű hasznot húzni belőle. Ezután a benzinkutakon már tényleg csak a levegővételt lehetne sarcolni.

 

Első pillantásra nem tűnik az egész ügy túl fontosnak, mégis az eset jól tükrözi, hogy mennyire védtelenek vagyunk egy alapvető szükségletünk kapcsán a semmi közepén, hétköznapi kulturált ember számára vállalható alternatíva nélkül. Nem kell sokáig kutatni hasonló példák után.

 

Ma még nincs mindenhol fizetős beléptetőrendszer a benzinkúti mellékhelységekben, de az üzlet beindult. A benzinkút hozzáférhető, mint ellenállási platform egy apró méltánytalanság kezelésére, ami tényleg mindenkit egyformán érint. Reklamáljatok ti is!

 

Olvass még több cikket Nagy Péter Sándortól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás