Tarlós Budapestről nem fog tanácsot adni Orbánnak

Szerző: Bakó Bea
2019.10.17. 12:34

Tarlós István örül annak, hogy főpolgármesteri utódja, Karácsony Gergely díszpolgári címet adna neki, és Demszky Gábor díszpolgárságát sem ellenzi. De miben adna tanácsot Karácsonynak és miben Orbánnak? Máskor is jár-e bőrdzsekiben? Megkérdeztük!

Tarlós Budapestről nem fog tanácsot adni Orbánnak

Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere csütörtök délelőtt bejelentette, hogy kezdeményezi: adjanak díszpolgári címet Tarlós István és Demszky Gábor korábbi főpolgármestereknek. Ennek kapcsán felhívtuk Tarlós Istvánt, hogy megkérdezzük: mit szól az ötlethez, és egyáltalán, hogyan zajlott az átadás-átvétel.

Tarlós azzal kezdte, hogy ők régebben Karácsonnyal egyáltalán nem voltak rosszban. Gratulált neki, és a maga részéről jó szívvel vált most életszakaszt. Maga az átadás-átvétel tíz-tizenöt perc alatt lezajlott, utána pedig egyórás, már-már baráti beszélgetést folytattak – mondta Tarlós az Azonnalinak.

Arra a kérdésre, hogy mit szól hozzá, hogy Karácsony Demszkyvel együtt terjeszti őt fel díszpolgári címre, Tarlós azt mondta:

ha valakit megkínálnak egy pohár jó borral, és aki mellette ül, azt is megkínálják, akkor nem üti ki azt a kezéből.

Ő örül a felterjesztésnek, és Demszky felterjesztését sem ellenzi, hiszen ha sok mindenben nem is értettek egyet, az SZDSZ-es politikus mégis csak húsz évig vezette a fővárost.

Mivel Karácsony Gergely a sajtótájékoztatóján arra is utalt, hogy számít majd a jövőben Tarlós véleményére, megkérdeztük a búcsúzó főpolgármestertől, pontosan hogyan segítené tanácsokkal az utódját. Tarlós leszögezte, hogy nem fog Karácsony munkájába beleszólni, budapesti ügyekben most már neki kell intézkednie. Azt mondta neki, hogy a telefonszáma változatlan, és ha Karácsony felhívja és bármit kérdez, akkor ő nem tagadja meg, hogy a legjobb tudása szerint válaszoljon. 

„Én mindenesetre nem fogok nála jelentkezni, hogy beleszóljak a munkájába. Nem hinném, hogy heti kapcsolatban leszünk” – mondta.

Megkérdeztük arról is, hogy ehhez képest miben más az Orbán Viktor melletti tanácsadói minősége, hiszen a miniszterelnök vasárnap este a Fidesz budapesti eredményváróján – ahova az Azonnalit nem engedték be tudósítani – úgy nyilatkozott róla, hogy veszített egy főpolgármestert, de nyert egy tanácsadót. Tarlós erről sok konkrétumot nem volt hajlandó elárulni nekünk, csak azt mondta: az teljesen más jellegű, folyamatos, nem aktuálpolitikai tanácsadás. Mindenesetre

azt kikötötte Orbánnak, hogy budapesti ügyekkel nem fog foglalkozni.

Azt a kérdésünket, hogy eszerint akkor országos politikai ügyekben ad-e majd tanácsot a miniszterelnöknek, a volt főpolgármester elhárította.

Végül megkérdeztük a hivatal átadásánál viselt bőrdzsekijéről is, amiről azt mondta, fiatalon mindig bőrdzsekiben járt, mostanában csak olykor-olykor viseli. Mivel majdnem pontosan harminc éve kezdett aktívan politizálni, éppen egy fekete bőrdzsekiben, ezért abban is akarta befejezni az aktív, direkt politikai munkát. Külön hangsúlyozta, hogy többet nem akar „direkt aktuálpolitikával foglalkozni”.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek