Mire neveznéd át az európai életmód védelméért felelős biztosi pozíciót?

2019.09.18. 14:43

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták, és lehet, hogy majd át is kell nevezni: ha rajtad múlna, mi lenne a poszt új neve? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Mire neveznéd át az európai életmód védelméért felelős biztosi pozíciót?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Az európai életmód védelméért felelős biztos: ezt a pozíciót kaphatja majd meg Margaritisz Sinasz, a Juncker-bizottság volt szóvivője, aki egyben az új, jobboldali görög kormány biztosjelöltje az Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök által vezetett huszonhétfős testületben.

Ám míg egyes biztosjelöltek – például a bővítési portfóliót megnyerő Trócsányi László – esetében a brüsszeli buborékban a személyüket, esetleg politikai hovatartozásukat kritizálták, Sinasz esetében maga a portfólió elnevezésével volt baja sokaknak. Ugyanis az európai életmódra, illetve annak megvédésére előszeretettel hivatkozik Orbán Viktor, Marine Le Pen, 

az európai szélsőjobb, meg úgy általában olyan politikai szereplők, akikre az EU központjában nem igazán illik hivatkozni.

A holland liberális Sophie In't Veld „hamis portfóliónak” nevezte von der Leyen európaiéletmódos biztosötletét, az európai Zöldek frakcióvezetője, Ska Keller „ijesztőnek” találta azt, de ennél is keményebben fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, aki kijelentette: „a messziről érkezők befogadása az európai életmód része”.

Ezzel szemben eddig Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök, sőt, Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője is megvédte az elnevezést. Utóbbi például egyenesen úgy nyilatkozott: nem az afrikai, a kínai, vagy az amerikai életmódot szeretné élni, ezek helyett ő az európai életmódott preferálja. És különben sem kéne engedni, hogy a kifejezést kisajátítsa a szélsőjobb, mondta a néppártiak választási csúcsjelöltje.

Ám simán lehet, hogy a kritikusok ellenkezésén elbukik majd a biztosi poszt jelenlegi elnevezése.

Ha pedig így lesz, akkor von der Leyenéknek új nevet kell majd találniuk, ennek megkeresésében pedig te is segíthetsz nekik:

ha rajtad múlna, mire neveznéd át az európai életmód védelméért felelős biztosi portfóliót? Szavazz!

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament / Fred Marvaux (2019)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek