+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 16. péntek, 15:32
„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – mondja Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. A szocialisták zuglói polgármesterjelöltje, Horváth Csaba szerint viszont az ellenzéki pártok helyi szervezeti arról számoltak be: Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót.

Ugyan több hétig tárgyaltak az ellenzéki pártok a CivilZugló Egyesülettel, végül nem indulnak velük közösen, így

 

a szervezet önállóan indít jelölteket az önkormányzati képviselői, illetve polgármesteri posztokra a tizennegyedik kerületben

 

– tudta meg az Azonnali.

 

Mint korábban megírtuk, a pártok legújabb javaslata szerint a szocialisták 6, a DK 4, a Momentum 3, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 helyen indíthat képviselőt Zuglóban, igaz, ennek elfogadásáról az LMP formálisan még nem döntött. A Jobbik pedig jó eséllyel egyáltalán nem is indul a kerületben, amit azért ők sem feltétlenül bánhatnak. Ugyanakkor a Kétfarkú Kutya Párt a napokban jelezte: indítanak önálló képviselőjelölteket a kerületben. 

 

Már megint egy messziről jött ejtőernyős káder

 

„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – nyilatkozta az Azonnalinak Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. Várnai elmondta: ők egy alpolgármesteri hely mellett három körzetben szerettek volna jelöltet indítani, de kettővel is kiegyeztek volna. Utóbbi azért lett volna reális szerinte, mert az egyesület tíz százaléknyi szavazatot kapott a 2014-es önkormányzati választáson és egy 2017-es időközi önkormányzati választáson is.

 

Ami az alpolgármesteri helyet illeti, azért tartották volna fontosnak hogy a CivilZugló mellett a DK és a Momentum is kapjon ilyen posztot, mert a szocialisták polgármesterjelöltje, Horváth Csaba nem a kerületben él, a zuglóiak pedig az elmúlt tíz év tapasztalata alapján nem szeretnének egy „messziről jött ejtőernyős kádert” megint. Vagyis akkor lett volna értelme megállapodni, ha a többi ellenzéki szervezet rendelkezik elegendő képviselővel ahhoz, hogy a kerületben már bevált MSZP-Fidesz háttéralkuknak ellen tudjon szegülni.

 

„Azaz Horváth ne járhasson úgy, mint Karácsony, aki mögött rendre megállapodtak a pártok, és a polgármester  – állását, jó hírét féltve – pedig rendre félrenézett” – mondta Várnai.

 

Ugyan a tárgyalások során még júliusban a pártok és az egyesület között  fel is merült, hogy a három nagyobb párt, az MSZP, a DK és a Momentum kapjon 4-4-4 körzetet, míg a Civil Zugló egyet vagy kettőt, és az LMP egyet, ebből végül nem lett semmi. Ugyanis egy hely sem jutott a CivilZuglónak, míg a szocialisták hatot kaptak.

 

Várnai megjegyezte: az MSZP annak ellenére jut hat helyhez, hogy csak 11 százalékot ért el a kerületben az EP-választáson, míg a DK 20, a Momentum 18 százalék körüli eredményt. „Tehát a pártok alkuja a lakosok akaratát nem tükrözi, és nem vette figyelembe a kerületi balhékat sem, hogy a Fidesz és az MSZP – Karácsony Gergely polgármester szerint is – háttéralkukat köt” – mondta.

 

Így az egyesület végül külön indul, ahogy erről eredetleg is döntöttek, vagyis mind a tizenöt körzetben állítanak jelöltet, míg Várnai László polgármesterként is megméretteti magát

 

„Mi megpróbáltuk az együttműködést, így remélem, most nem fogják ránk sütni, hogy Fidesz-bérencek vagyunk és az összefogás elrontói, hiszen nem mi voltunk azok, akik képtelenek voltak kompromisszumot kötni” – tette hozzá Várnai.

 

Ugyanakkor szerinte még az a lehetőség fennállhat, hogy kölcsönös visszaléptetésekre kerüljön sor a választások előtt.

 

A kákán is csomót keres


„Várnai úr egy személyes beszélgetésünk során azt mondta nekem két hete, hogy csak azért szeretne két képviselői helyet, mert hogy azzal ő nagyon sok mindent meg tud gátolni. Én akkor jeleztem neki, hogy szerintem a politikai szövetségesek ne azért akarjanak mandátumot kapni, hogy valamit megakadályozzanak, hanem azért, hogy közös célokat elérjenek” – nyilatkozta az Azonnalinak Horváth Csaba, az MSZP zuglói polgármesterjelöltje.

 

Arról is beszélt:

 

a helyi MSZP-től az LMP-n át a DK-ig mindenki arról számolt be, hogy Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót, „amivel nincs semmi gond, lehet ilyen szereplője a testületnek, de akkor azt ne nevezzük szövetségesnek.”

 

Hogy nem tartanak-e attól, hogy annyi szavazatot fog elvinni az egyesület az ellenzéki pártoktól, arra azt mondta: Várnai által megjelenített politika „sok esetben finoman szólva sem zuglói érdekeket képviselt, hanem valamilyen, inkább harcias egyéb megközelítést”. Bár persze növelné a nyerési esélyt, ha Várnaiék is benne lennének a szövetségben, de ehhez képest Horváthék azt gondolják, Várnai a maga szempontjából hasznosabb feladatot akkor tudna ellátni, ha azzal párhuzamosan, hogy az ellenzéki együttműködés nyer a körzetekben, az egyesület listán szerez egy mandátumot, amit a Fidesztől vesz el, nem a szövetségtől.

 

Ugyanakkor Horváth Csaba hangsúlyozta: a választások előtti szövetségtől függetlenül a választások után természetesen törekedni fognak az együttműködésre a CivilZugló Egyesülettel is, ahogy más civil szervezettel is. 

 

„Hogy a Zugló érdekében gondolkodó civil szervezeteknek és pártoknak együtt van dolga, azt én fogom garantálni, mert erre a pályafutásom során mindig nagy hangsúlyt fektettem.”

 

Szerinte például elképzelhető, hogy lehetne egy zöld ombudsmanja Zuglónak, és ezt a posztot akár egy civil is betölthetné, ha létre jön egy ilyen típusú együttműködés.

 

FOTÓ: Azonnali.hu; Horváth Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

De német és olasz régiók is szívesen csatlakoznának a helvét államszövetséghez. Te belépnél?

Szeptember 20-ára írták ki viccből az ufókutató körökben legendás 51-es körzet megrohamozását az USA-ban, amiből már mindenki kihátrált, de pár cég azért keresne egy kis pénzt az ufóhívőkön.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás