+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 16. péntek, 09:00
Főleg lengyelek és románok intéztek eddig letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, de sokan még mindig nem gondolják ezt fontosnak.

A jelenleg hárommillióra becsült EU-s országból, illetve svájci munkavállalóból eddig egymillió szerezte meg a letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban a brexit után is – írja a Politico. Ez azoknak jár, akik 2020. december 30. előtt már öt éve az országban laknak, tehát lehettett kérni elő-letelepedési engedélyt is. A brit kormány még márciusban adta meg a lehetőséget az állandó tartózkodási lehetőség megszerzésére azért, hogy a már náluk élő EU-állampolgároknak ne kelljen elhagynia az országot a britek távozása után az Unióból.

 

Csak júliusban 150 ezer ott élő külföldi jelentkezett, nagyjából egy időben azzal, hogy Boris Johnson színre lépésével egyre valószínűbbé kezdett válni az alku nélküli brexit.

 

A legtöbb letelepedési engedélyt lengyel állampolgárok kérték, 179 800-an, a második Románia 141 200-zal, a harmadik pedig Olaszország 121 600-zal.

 

Eddig összesen 31 500 magyar intézte el a procedúrát, ami nagyon kevés azt nézve, hogy a becslések szerint nagyjából 350 ezren élnek az országban.

 

Catherine Bernard, az EU-s munkajogok professzora arról beszélt, hogy az egyszerű letelepedési procedúra mindenképp pozitívum, az viszont nem, hogy az ott élő külföldiek többsége még mindig nem kezdte el, és a tapasztalatai szerint leginkább azért nem, mert fel sem mérik a fontosságát.

 

Nagy-Britanniának július óta a konzervatív Boris Johnson a miniszterelnöke, miután párttársa, Theresa May képtelen volt kiléptetni az országot az Európai Unióból. Johnson azt ígérte, október 31-ig bármi áron teljesíti azt, amit az azóta is visszás megítélésű 2016-os népszavazáson szerettek volna az emberek, pedig arról még mindig nem tudni például semmit, mit akar kezdeni az ír-északír határral, aminek a megszűnése 1998-ban évtizedek véres harcát zárta le. 

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Kisalföld új vezetője, Varga Ottó már Heves, Békés és Nógrád megyei napilapoknál is volt főszerkesztő.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

A British Heart Foundation szerint ebben az előttünk álló évtizedben 160 ezer embert veszt csak Nagy-Britannia a mérgező levegő miatt. Közben Szegeden hivatalosan is egészségtelen a levegő.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Kapcsolódó fájl:
   fájl letöltése

Twitter megosztás Google+ megosztás