+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 16. péntek, 09:00
Főleg lengyelek és románok intéztek eddig letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, de sokan még mindig nem gondolják ezt fontosnak.

A jelenleg hárommillióra becsült EU-s országból, illetve svájci munkavállalóból eddig egymillió szerezte meg a letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban a brexit után is – írja a Politico. Ez azoknak jár, akik 2020. december 30. előtt már öt éve az országban laknak, tehát lehettett kérni elő-letelepedési engedélyt is. A brit kormány még márciusban adta meg a lehetőséget az állandó tartózkodási lehetőség megszerzésére azért, hogy a már náluk élő EU-állampolgároknak ne kelljen elhagynia az országot a britek távozása után az Unióból.

 

Csak júliusban 150 ezer ott élő külföldi jelentkezett, nagyjából egy időben azzal, hogy Boris Johnson színre lépésével egyre valószínűbbé kezdett válni az alku nélküli brexit.

 

A legtöbb letelepedési engedélyt lengyel állampolgárok kérték, 179 800-an, a második Románia 141 200-zal, a harmadik pedig Olaszország 121 600-zal.

 

Eddig összesen 31 500 magyar intézte el a procedúrát, ami nagyon kevés azt nézve, hogy a becslések szerint nagyjából 350 ezren élnek az országban.

 

Catherine Bernard, az EU-s munkajogok professzora arról beszélt, hogy az egyszerű letelepedési procedúra mindenképp pozitívum, az viszont nem, hogy az ott élő külföldiek többsége még mindig nem kezdte el, és a tapasztalatai szerint leginkább azért nem, mert fel sem mérik a fontosságát.

 

Nagy-Britanniának július óta a konzervatív Boris Johnson a miniszterelnöke, miután párttársa, Theresa May képtelen volt kiléptetni az országot az Európai Unióból. Johnson azt ígérte, október 31-ig bármi áron teljesíti azt, amit az azóta is visszás megítélésű 2016-os népszavazáson szerettek volna az emberek, pedig arról még mindig nem tudni például semmit, mit akar kezdeni az ír-északír határral, aminek a megszűnése 1998-ban évtizedek véres harcát zárta le. 

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem árulás, hanem a konszenzusos politika melletti kiállás szimbóluma az indulása – mondja Balogh Gábor.

A legkisebb bírságot Tarlós Istvánnak, a legnagyobbat Puzsér Róbertnek kell fizetnie.

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Kapcsolódó fájl:
   fájl letöltése

Twitter megosztás Google+ megosztás