+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 30. kedd, 19:48
Međugorjében a nyolcvanas évek eleje óta állítólag megjelenik a Szűz Mária. Ezt a Vatikán a mai napig nem fogadja el, de a jelenések egyik átélője azóta jómódban él a dalmát Hvar-szigeten. Most azért került a sajtóba, mert állítólag illegálisan lebetonoztatta az egész strandot a villája alatt, holott az nem is az övé.

1981-ben, az akkor még Jugoszláviához tartozó kis hercegovinai városkában, Međugorjében több helyi katolikus horvátnak állítólag Mária-jelenése volt: azóta minden hónap huszonötödikén egy erre a célra alakult Információs Központ teszi közzé – többek között magyarul is – a legújabb jelenés üzenetét. A július huszonötödikei itt olvasható, többek között ez áll benne: „gyermekeim, térjetek vissza az imádsághoz, míg az ima az életetek nem lesz, nappal és éjjel”.

 

Lebetonozott strand

 

A Mária-látnokok egyike Mirjana Dragičević-Soldo, akinek a dalmát Hvar-szigeten van – a Slobodna Dalmacija napilap leírása szerint – luxusvillája. Már ennek építési engedélye körül is voltak viták, most azonban egy újabb építési ügybe keveredett a látnok. Ahogy a spliti Slobodna Dalmacija baloldali napilap kissé gunyorosan írja:

 

Dragičević-Soldo „gyakrabban látja a Szűzanyát, mint az építési engedélyeket”.

 

A napilap mai számában ugyanis arról számol be, hogy a Mária-látnok önhatalmúlag lebetonozta a villája alatti strandot, amely ráadásul nem is az övé.

 

 

A spliti újság nem tudta elérni Dragičević-Soldot, a 24Sata zágrábi bulvárnapilapnak azonban nyilatkozott röviden és felháborodottan a hercegoviniai nő:

 

„Milyen ház? Milyen plázs? Nem igaz, hogy betonoztam.”

 

Bár amikor a részletekkel akarta őt a bulvárújság konfrontálni, megszakadt a vonal.

 

A Slobodna Dalmacija napilapnak viszont a helyi építésügyi hatóság megerősítette: a villa a Mária-látnoké, az alatta történt betonozáshoz pedig semmiféle engedélyt nem szerzett be.

 

A Vatikán nem hisz a Mária-jelenésekben

 

Noha az elmúlt több mint harmincnyolc évben több százezer zarándok fordult meg Međugorjében, ahol valóságos turizmus épült a Mária-jelenésekre, a Vatikán hivatalosan a mai napig sem ismeri el hitelesként a Mária-látnokok állításait.

 

Ez persze nem akadályozza meg a horvát (és különösen a hercegovinai horvát) katolikus híveket abban, hogy Međugorjét zarándokhelyként kezeljék. Még a korábbi pápa, XVI. Benedek konzervatív körei – többek között a Hittani Kongregáció mára leváltott vezetője, Gerhard Ludwig Müller – léptek fel nagyon határozottan a medjugorjei jelenések elismerése ellen. Amerikai katolikusoknak például a Vatikán egyenesen megtiltotta, hogy olyan rendezvényen vegyenek részt, amelyen Međugorjét Mária-jelenéshelyként kezelik.

 

A helyi katolikus egyház, amely hercegovinai horvátokból áll, szintén elutasító: a mostari püspökök 1981-es jelenés óta végig elzárkóznak bármiféle elismeréstől. Azon ferenceseket pedig, akik ezzel szembeszegültek, ki is zártak a rendből.

 

Részben enyhült az ellenállás Ferenc pápa ideje alatt:

 

ő Henryk Hoser varsói érseket külön međugorjei apostoli küldöttnek nevezte ki, azzal a céllal, hogy a Mária-jelenéseket még egyszer megvizsgálja. Noha Hoser érsek is arra a következtetésre jutott, hogy nincs Mária-jelenés, engedélyezte a Vatikán, hogy Međugorje zarándokhely lehessen – XVI. Benedek pápa környezete ugyanis még ezt is blokkolta.

 

FOTÓ: Andrea Topić, HANZA MEDIA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, hogy világmárkákat hozzanak létre.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás