+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 30. kedd, 19:48
Međugorjében a nyolcvanas évek eleje óta állítólag megjelenik a Szűz Mária. Ezt a Vatikán a mai napig nem fogadja el, de a jelenések egyik átélője azóta jómódban él a dalmát Hvar-szigeten. Most azért került a sajtóba, mert állítólag illegálisan lebetonoztatta az egész strandot a villája alatt, holott az nem is az övé.

1981-ben, az akkor még Jugoszláviához tartozó kis hercegovinai városkában, Međugorjében több helyi katolikus horvátnak állítólag Mária-jelenése volt: azóta minden hónap huszonötödikén egy erre a célra alakult Információs Központ teszi közzé – többek között magyarul is – a legújabb jelenés üzenetét. A július huszonötödikei itt olvasható, többek között ez áll benne: „gyermekeim, térjetek vissza az imádsághoz, míg az ima az életetek nem lesz, nappal és éjjel”.

 

Lebetonozott strand

 

A Mária-látnokok egyike Mirjana Dragičević-Soldo, akinek a dalmát Hvar-szigeten van – a Slobodna Dalmacija napilap leírása szerint – luxusvillája. Már ennek építési engedélye körül is voltak viták, most azonban egy újabb építési ügybe keveredett a látnok. Ahogy a spliti Slobodna Dalmacija baloldali napilap kissé gunyorosan írja:

 

Dragičević-Soldo „gyakrabban látja a Szűzanyát, mint az építési engedélyeket”.

 

A napilap mai számában ugyanis arról számol be, hogy a Mária-látnok önhatalmúlag lebetonozta a villája alatti strandot, amely ráadásul nem is az övé.

 

 

A spliti újság nem tudta elérni Dragičević-Soldot, a 24Sata zágrábi bulvárnapilapnak azonban nyilatkozott röviden és felháborodottan a hercegoviniai nő:

 

„Milyen ház? Milyen plázs? Nem igaz, hogy betonoztam.”

 

Bár amikor a részletekkel akarta őt a bulvárújság konfrontálni, megszakadt a vonal.

 

A Slobodna Dalmacija napilapnak viszont a helyi építésügyi hatóság megerősítette: a villa a Mária-látnoké, az alatta történt betonozáshoz pedig semmiféle engedélyt nem szerzett be.

 

A Vatikán nem hisz a Mária-jelenésekben

 

Noha az elmúlt több mint harmincnyolc évben több százezer zarándok fordult meg Međugorjében, ahol valóságos turizmus épült a Mária-jelenésekre, a Vatikán hivatalosan a mai napig sem ismeri el hitelesként a Mária-látnokok állításait.

 

Ez persze nem akadályozza meg a horvát (és különösen a hercegovinai horvát) katolikus híveket abban, hogy Međugorjét zarándokhelyként kezeljék. Még a korábbi pápa, XVI. Benedek konzervatív körei – többek között a Hittani Kongregáció mára leváltott vezetője, Gerhard Ludwig Müller – léptek fel nagyon határozottan a medjugorjei jelenések elismerése ellen. Amerikai katolikusoknak például a Vatikán egyenesen megtiltotta, hogy olyan rendezvényen vegyenek részt, amelyen Međugorjét Mária-jelenéshelyként kezelik.

 

A helyi katolikus egyház, amely hercegovinai horvátokból áll, szintén elutasító: a mostari püspökök 1981-es jelenés óta végig elzárkóznak bármiféle elismeréstől. Azon ferenceseket pedig, akik ezzel szembeszegültek, ki is zártak a rendből.

 

Részben enyhült az ellenállás Ferenc pápa ideje alatt:

 

ő Henryk Hoser varsói érseket külön međugorjei apostoli küldöttnek nevezte ki, azzal a céllal, hogy a Mária-jelenéseket még egyszer megvizsgálja. Noha Hoser érsek is arra a következtetésre jutott, hogy nincs Mária-jelenés, engedélyezte a Vatikán, hogy Međugorje zarándokhely lehessen – XVI. Benedek pápa környezete ugyanis még ezt is blokkolta.

 

FOTÓ: Andrea Topić, HANZA MEDIA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás