+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Techet Péter
2019. július 30. kedd, 19:48
Međugorjében a nyolcvanas évek eleje óta állítólag megjelenik a Szűz Mária. Ezt a Vatikán a mai napig nem fogadja el, de a jelenések egyik átélője azóta jómódban él a dalmát Hvar-szigeten. Most azért került a sajtóba, mert állítólag illegálisan lebetonoztatta az egész strandot a villája alatt, holott az nem is az övé.

1981-ben, az akkor még Jugoszláviához tartozó kis hercegovinai városkában, Međugorjében több helyi katolikus horvátnak állítólag Mária-jelenése volt: azóta minden hónap huszonötödikén egy erre a célra alakult Információs Központ teszi közzé – többek között magyarul is – a legújabb jelenés üzenetét. A július huszonötödikei itt olvasható, többek között ez áll benne: „gyermekeim, térjetek vissza az imádsághoz, míg az ima az életetek nem lesz, nappal és éjjel”.

 

Lebetonozott strand

 

A Mária-látnokok egyike Mirjana Dragičević-Soldo, akinek a dalmát Hvar-szigeten van – a Slobodna Dalmacija napilap leírása szerint – luxusvillája. Már ennek építési engedélye körül is voltak viták, most azonban egy újabb építési ügybe keveredett a látnok. Ahogy a spliti Slobodna Dalmacija baloldali napilap kissé gunyorosan írja:

 

Dragičević-Soldo „gyakrabban látja a Szűzanyát, mint az építési engedélyeket”.

 

A napilap mai számában ugyanis arról számol be, hogy a Mária-látnok önhatalmúlag lebetonozta a villája alatti strandot, amely ráadásul nem is az övé.

 

 

A spliti újság nem tudta elérni Dragičević-Soldot, a 24Sata zágrábi bulvárnapilapnak azonban nyilatkozott röviden és felháborodottan a hercegoviniai nő:

 

„Milyen ház? Milyen plázs? Nem igaz, hogy betonoztam.”

 

Bár amikor a részletekkel akarta őt a bulvárújság konfrontálni, megszakadt a vonal.

 

A Slobodna Dalmacija napilapnak viszont a helyi építésügyi hatóság megerősítette: a villa a Mária-látnoké, az alatta történt betonozáshoz pedig semmiféle engedélyt nem szerzett be.

 

A Vatikán nem hisz a Mária-jelenésekben

 

Noha az elmúlt több mint harmincnyolc évben több százezer zarándok fordult meg Međugorjében, ahol valóságos turizmus épült a Mária-jelenésekre, a Vatikán hivatalosan a mai napig sem ismeri el hitelesként a Mária-látnokok állításait.

 

Ez persze nem akadályozza meg a horvát (és különösen a hercegovinai horvát) katolikus híveket abban, hogy Međugorjét zarándokhelyként kezeljék. Még a korábbi pápa, XVI. Benedek konzervatív körei – többek között a Hittani Kongregáció mára leváltott vezetője, Gerhard Ludwig Müller – léptek fel nagyon határozottan a medjugorjei jelenések elismerése ellen. Amerikai katolikusoknak például a Vatikán egyenesen megtiltotta, hogy olyan rendezvényen vegyenek részt, amelyen Međugorjét Mária-jelenéshelyként kezelik.

 

A helyi katolikus egyház, amely hercegovinai horvátokból áll, szintén elutasító: a mostari püspökök 1981-es jelenés óta végig elzárkóznak bármiféle elismeréstől. Azon ferenceseket pedig, akik ezzel szembeszegültek, ki is zártak a rendből.

 

Részben enyhült az ellenállás Ferenc pápa ideje alatt:

 

ő Henryk Hoser varsói érseket külön međugorjei apostoli küldöttnek nevezte ki, azzal a céllal, hogy a Mária-jelenéseket még egyszer megvizsgálja. Noha Hoser érsek is arra a következtetésre jutott, hogy nincs Mária-jelenés, engedélyezte a Vatikán, hogy Međugorje zarándokhely lehessen – XVI. Benedek pápa környezete ugyanis még ezt is blokkolta.

 

FOTÓ: Andrea Topić, HANZA MEDIA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FPÖ kutyás szelfik helyett Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Johnsonnak.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás