+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. július 24. szerda, 08:20
Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért, hogy az orosz döntéshozók hozzanak törvényt a családon belüli erőszak ellen. Az egyik parlamenti képviselő is elismerte: a mostani rendszer nem elég az áldozatok védelmére.

„Nem akartam meghalni” – ezzel a hashtaggel kezdtek képeket feltölteni magukról orosz nők az Instagramra, amelyeken vért, sebeket, zúzódásokat sminkelnek magukra, mintha csak megverték volna őket. 

 

Mint a BBC írja, a kampányt két emberjogi aktivista, Alena Popova és Alexandra Mitrosina indította, hogy elérjék: fogadjanak el az orosz törvényhozók olyan jogi szabályozást, amely védelmet biztosít a családon belüli erőszak ellen.

 

A kezdeményezés felhívja a figyelmet Okszana Szadikova esetére is, akit beszámolók szerint július 8-án késelt halálra a férje a nyolcéves kisfiúk előtt.

 

Mindez annak ellenére történt meg, hogy a nő korábban a rendőrséghez fordult a féje miatt, és a hatóságok el is kezdtek nyomozni súlyos testi sértés gyanúja miatt, illetve mert a férfi halálosan megfenyegette őt. „Okszana még életben lenne, ha lett volna törvényünk a családon belüli erőszak ellen” – írta Alexandra Mitrosina.

 

Mitrosina posztját megosztotta az orosz parlament egyik tagja, Okszana Puskina, aki már dolgozik egy családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvényjavaslaton. Az RT-nek nyilatkozva elismerte:

 

„a mostani rendszer nem elég ahhoz, hogy megvédje az áldozatokat a bajkeverőktől”.

 

FOTÓ: Alexandra Mitrosina / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás