+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 24. szerda, 07:50
A legváltoztosabb módon tudják magukat zenészek kitiltani országukból: Miley Cyrus tinédzserként rasszista volt Kína szerint, Németországnak a belezés volt sok, a Beatlest pedig a Fülöp-szigetek lakossága zavarta el. Azonnali-lista!

Bár Magyarországon élve hajlamosak vagyunk úgy képzelni, hogy a teljesen elglobalizálódott zeneipar mindenhol pontosan ugyanúgy néz ki, és eltűntek már azok az idők, amikor pár szórakoztatóbb performansz kicsapja a biztosítékot egyes országokban, ez óriási tévedés. Kis túlzással elég csak elhagyni hozzá Európát ahhoz egy zenésznek, hogy károsnak gondolja őt az állam, de még a mi környékünkön is vannak nagy dobások. 

 

Nézzétek, kiket és honnan tiltottak ki, újra itt az Azonnali-lista!

 

Világ vs. Kína

 

 

A világ legnagyobb megfigyelőállamából kitiltottak névsorából egy elég menő fesztivál is kijönne: Bob Dylant 2010-ben nem engedték be az országba koncertezni, mivel túl sok az ellenkultúrához kötődő dala van, egy évvel később kicsit enyhítettek, és a hatóságokkal egyeztetett dallistával felléphet ott. De ide tartozik az Oasis is, akik Tibetért álltak ki túl erőteljesen, Jay-Z-t pedig egyenesen a külügyminisztérium tartotta távol, amiért túl sok csúnya szó van a szövegeiben. A legviccesebb Miley Cyrus esete, őt még ártatlan tinisztárként 2006-ban azért nem engedték fellépni a kínaiak, mert egy fényképen a két ujjával kihúzta a szemeit, ez pedig rasszistának minősítették. Az már talán nem is annyira meglepő, hogy a mindenben véleményt nyilvánító Björköt sem fogadták szívesen, miután szabad Tibetet szeretett volna látni. 

 

Beyoncé, Malajzia

 

 

Beyoncénak a maláj kormány előírta, hogy minden testrészét eltakarva kell a színpadra lépnie, és bizonyos dalszövegeit sem ártana lecserélni.

 

Rolling Stones, Japán

 

 

Úgy tűnik, a rockzenészek sem tehetnek meg mindent: Mick Jagger 1967-es és 1970-es drogügye miatt 1973-ban nem engedték fellépni a világ talán legnagyobbra nőtt zenekarát az országban. Azóta szerencsére változott a helyzet.

 

The Beatles: Fülöp-szigetek, Izrael

 

 

Mindent ők sem tehetnek meg: miután viccet csináltak az ország first ladyjéből, a helyi lakosok gyakorlatilag elüldözték őket még a koncertjük előtt. A koncertért felvett összeget vissza kellet fizetniük, és soha többé nem hívták őket. Izrael még csak 16 éves volt, amikor úgy gondolták, a Beatles káros az ország fiatalságára, 2008-ban az ország nagykövete kért érte bocsánatot levélben.

 

Cannibal Corpse: Németország, Oroszország

 

 

Nem is az a fura, hogy a minden borítóján belezéseket mutogató amerikai death metálosokat kitiltották innen-onnan, hanem az, hogy meddig: 1996 és 2006 között nem léphettek fel Németországban, a borítóikkal együtt pedig a mai napig nem vásárolhatja az albumaikat hivatalosan 18 éven aluli. 2014-ben nyolcállomásos orosz turnéra is készültek, ezek közül hat elmaradt a helyi keresztény tüntetések miatt. A Cannibal Corpse dalszövegeit tilos oroszra fordítani, és elvileg a lemezeiket sem szabad terjeszteni.

 

Limp Bizkit, Ukrajna

 

 

Elnézve a nu metál egyik csúcszenekarának pályaívét, talán az ukránok jártak a legjobban ezzel a döntéssel: a zenekar frontemberének, Fred Durstnek olyan jól sikerült kinyilvánítania a krími helyzetről a véleményét 2015-ben, hogy öt évig nem léphet be Ukrajnába. Durst azt fejtegette, hogy gondolkozik az oda költözésen, hiszen a felesége is ott született. Ha ez nem lett volna elég Ukrajnának, még sok szép dolgot is mondott Oroszországról.

 

The Bloodhound Gang, Oroszország

 

 

Alapból nem is említenénk meg az 1990-es és a 2000-es évek kötelező magyar fesztiválkellékét, ha nem lenne ennyire különleges az ok, amiért besokallt az orosz állam: egy moszkvai koncertjükön a basszusgitáros, Jared Hasselhoff egy orosz zászlóval törölte ki a seggét színpadon, majd megkérte a közönséget, hogy ne mondják el Putyinnak. Nos, valaki elmondta.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországról még senkit nem tiltottak ki, de az utóbbi időben még csak rendes balhénk sem volt. A legközelebb akkor álltunk ehhez, amikor a még nagy névnek számító Marilyn Manson 2009-ben a VOLT fesztiválon lépett fel, akkor a csikidám királya, Szikora Róbert és a Győri Egyházmegye nagyon szerette volna, ha nem léphet fel. A koncert végül teltházas lett. 

 

FORRÁSOK: Loudwire, NME, Culture Trip

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik vakcivával oltatná be magát.

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás