+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 24. szerda, 07:50
A legváltoztosabb módon tudják magukat zenészek kitiltani országukból: Miley Cyrus tinédzserként rasszista volt Kína szerint, Németországnak a belezés volt sok, a Beatlest pedig a Fülöp-szigetek lakossága zavarta el. Azonnali-lista!

Bár Magyarországon élve hajlamosak vagyunk úgy képzelni, hogy a teljesen elglobalizálódott zeneipar mindenhol pontosan ugyanúgy néz ki, és eltűntek már azok az idők, amikor pár szórakoztatóbb performansz kicsapja a biztosítékot egyes országokban, ez óriási tévedés. Kis túlzással elég csak elhagyni hozzá Európát ahhoz egy zenésznek, hogy károsnak gondolja őt az állam, de még a mi környékünkön is vannak nagy dobások. 

 

Nézzétek, kiket és honnan tiltottak ki, újra itt az Azonnali-lista!

 

Világ vs. Kína

 

 

A világ legnagyobb megfigyelőállamából kitiltottak névsorából egy elég menő fesztivál is kijönne: Bob Dylant 2010-ben nem engedték be az országba koncertezni, mivel túl sok az ellenkultúrához kötődő dala van, egy évvel később kicsit enyhítettek, és a hatóságokkal egyeztetett dallistával felléphet ott. De ide tartozik az Oasis is, akik Tibetért álltak ki túl erőteljesen, Jay-Z-t pedig egyenesen a külügyminisztérium tartotta távol, amiért túl sok csúnya szó van a szövegeiben. A legviccesebb Miley Cyrus esete, őt még ártatlan tinisztárként 2006-ban azért nem engedték fellépni a kínaiak, mert egy fényképen a két ujjával kihúzta a szemeit, ez pedig rasszistának minősítették. Az már talán nem is annyira meglepő, hogy a mindenben véleményt nyilvánító Björköt sem fogadták szívesen, miután szabad Tibetet szeretett volna látni. 

 

Beyoncé, Malajzia

 

 

Beyoncénak a maláj kormány előírta, hogy minden testrészét eltakarva kell a színpadra lépnie, és bizonyos dalszövegeit sem ártana lecserélni.

 

Rolling Stones, Japán

 

 

Úgy tűnik, a rockzenészek sem tehetnek meg mindent: Mick Jagger 1967-es és 1970-es drogügye miatt 1973-ban nem engedték fellépni a világ talán legnagyobbra nőtt zenekarát az országban. Azóta szerencsére változott a helyzet.

 

The Beatles: Fülöp-szigetek, Izrael

 

 

Mindent ők sem tehetnek meg: miután viccet csináltak az ország first ladyjéből, a helyi lakosok gyakorlatilag elüldözték őket még a koncertjük előtt. A koncertért felvett összeget vissza kellet fizetniük, és soha többé nem hívták őket. Izrael még csak 16 éves volt, amikor úgy gondolták, a Beatles káros az ország fiatalságára, 2008-ban az ország nagykövete kért érte bocsánatot levélben.

 

Cannibal Corpse: Németország, Oroszország

 

 

Nem is az a fura, hogy a minden borítóján belezéseket mutogató amerikai death metálosokat kitiltották innen-onnan, hanem az, hogy meddig: 1996 és 2006 között nem léphettek fel Németországban, a borítóikkal együtt pedig a mai napig nem vásárolhatja az albumaikat hivatalosan 18 éven aluli. 2014-ben nyolcállomásos orosz turnéra is készültek, ezek közül hat elmaradt a helyi keresztény tüntetések miatt. A Cannibal Corpse dalszövegeit tilos oroszra fordítani, és elvileg a lemezeiket sem szabad terjeszteni.

 

Limp Bizkit, Ukrajna

 

 

Elnézve a nu metál egyik csúcszenekarának pályaívét, talán az ukránok jártak a legjobban ezzel a döntéssel: a zenekar frontemberének, Fred Durstnek olyan jól sikerült kinyilvánítania a krími helyzetről a véleményét 2015-ben, hogy öt évig nem léphet be Ukrajnába. Durst azt fejtegette, hogy gondolkozik az oda költözésen, hiszen a felesége is ott született. Ha ez nem lett volna elég Ukrajnának, még sok szép dolgot is mondott Oroszországról.

 

The Bloodhound Gang, Oroszország

 

 

Alapból nem is említenénk meg az 1990-es és a 2000-es évek kötelező magyar fesztiválkellékét, ha nem lenne ennyire különleges az ok, amiért besokallt az orosz állam: egy moszkvai koncertjükön a basszusgitáros, Jared Hasselhoff egy orosz zászlóval törölte ki a seggét színpadon, majd megkérte a közönséget, hogy ne mondják el Putyinnak. Nos, valaki elmondta.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországról még senkit nem tiltottak ki, de az utóbbi időben még csak rendes balhénk sem volt. A legközelebb akkor álltunk ehhez, amikor a még nagy névnek számító Marilyn Manson 2009-ben a VOLT fesztiválon lépett fel, akkor a csikidám királya, Szikora Róbert és a Győri Egyházmegye nagyon szerette volna, ha nem léphet fel. A koncert végül teltházas lett. 

 

FORRÁSOK: Loudwire, NME, Culture Trip

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

Adrian Solomont és Irinel Ioan Stativăt nem hatotta meg a személyzet kérése, aztán a balhé során még az őket megbüntető rendőröket is szidták kicsit egy bukaresti gyorsétteremben.

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás