Tizenegy fontos apróság, amit nem tudtál az Abbey Roadról

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.09. 18:54

Annyira híres ez a kép, hogy bár minden eleme teljesen spontán született meg, mégis sikerült kielemezni minden apró részletét. És akkor a zenéről még nem is beszéltünk!

Tizenegy fontos apróság, amit nem tudtál az Abbey Roadról

Épp ötven éve lőtték minden idők egyik leghíresebb fényképét, a Beatles Abbey Roadjának borítóját.

A lemez 1969 őszén meg is jelent, de azt talán a zenekar sem sejtette, hogy az az előző lemezektől eltérően teljesen egyszerű fénykép, ahogy négyen átsétálnak az Abbey Road stúdiótól nem messze lévő zebrán, ennyire kitörölhetetlen nyomot hagy az emberiségben. A zebra azóta kegyhely lett, Londonban a hét minden napján mennek oda rajongók, hogy megcsinálják a maguk fényképét az amúgy teljesen átlagos zebrán. Mint például én, illetve az asszonyom is tettük, nyilván kevésbé sikerült elkapni a pillanatot, de az már a fotósokon múlt!

Ameddig az Abbey Roadon átsétáló rajongók csak az autósok amúgy végtelen jóindulatában bízhatnak a képek készítése előtt, addig a zenekar és a fotósuk, Iain Macmillan tíz percet kapott rá, hogy megcsinálja a végső verziót. A forgalmat addig rendőr tartotta fel. Azóta már egy webcamen is lehet követni, mi történik ott akár 0-24-ben, 2010 óta pedig kiemelt fontosságú helyszínné lett nyilvánítva a kulturális fontossága miatt.

A képpel együtt természetesen maga az Abbey Road lemez is rettentő híres lett, úgyhogy így a hét legvégére itt az idő, hogy megemlékezzünk erről a valóban csodás lemezről a popzene legszebb időszakából pár olyan információval, amikről egyáltalán nem biztos, hogy hallottál eddig. Itt a legújabb Azonnali-lista!

1. John Lennon a lemez felvétele után rövid időre kilépett a zenekarból. Megalapította Yoko Onóval a Plastic Ono Band névre hallgató zenekarát. A fő ok az volt, hogy a zenekar visszadobta a Cold Turkey című dalát. 

2. A lemez kompromisszumos megoldásból született: John Lennon egymástól teljesen független dalokat akart felvenni, Paul McCartney viszont a két évvel korábbi Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band tematikus és összefüggő vonalát akarta folytatni, így végül is fél-fél lemeznyi időt kaptak.

3. Bár a feloszlást csak 1970-ben jelentették be, az sokatmondó adat, hogy a zenekar személyesen egyáltalán nem reklámozta már ezt a lemezt sem. 

4. A lemezt újra George Martin producer felügyelete alatt vették fel, aki csak azzal a feltétellel ment bele a munkába, ha teljes irányítást kaphat a stúdióban. Martin később egy alapvetően vidám lemeznek írta le az Abbey Roadot, mivel minden tag azt hitte, hogy ez lesz végre az utolsó.

5. A cím és a borító is azért lett ez, mert lusták voltak: eredetileg Everest lett volna a címe, ami egy belsős poén volt az egyik hangmérnök kedvenc cigimárkájáról, de nem akartak ilyen sokat utazni a Mount Everesthez a borító miatt. Így hát inkább kisétáltak a legközelebbi sarokra, a többi pedig történelem.

6. John Lennont beperelték, mert a lemezt nyitó Come Together alaptémája túlzottan emlékeztett Chuck Berry You Can’t Catch Me-jére. Végül sikerült a bíróságon kívül megegyezni, ennek keretei közt Lennont kötelezték rá, hogy három dalt is feldolgozzon Morris Levytől. Ezek már a szólólemezén jelentek meg, az 1975-ös Rock ‘n’ Rollon, értelemszerűen szép jogdíjakat hozva Levynek.

7. Az egész felvétel során egyetlen dologban tudtak megegyezni: hogy a Something a lemez messze legjobb dala. Ezt történetesen nem Lennon vagy McCartney, hanem George Harrison írta. A másik oldal a Maxwell's Silver Hammer volt, amit egyedül McCartney nem gyűlölt, Ringo Starr szerint messze ez volt a legrosszabb szám, amit valaha is felvett.

8. McCartney tényleg komolyan gondolta a tökéletes felvételt, ezért az Oh Darling! vokáljait gyakorlatilag egy héten keresztül próbálta felvenni. Minden nap fél órával a többiek előtt ment a stúdióba, hogy felénekelje, ugyanis reggelente volt olyan rekedt a hangja, amilyet nagyjából hallani akart.

9. Visszatérve a borítóra: a képen szereplő bogárhátú rendszámtábláját állandóan ellopta valaki, miután híres lett. 1986-ban 3600 dollárért adta el, jelenleg pedig a wolfsburgi Volkswagen-gyárban van kiállítva.

10. A Beatles tagjain kívül egy magányos férfi is látható a járdán, ő pedig egy amerikai turista, Paul Cole. Amikor megkeresték az újságok, kiderült, hogy persze teljesen véletlenül van rajta a képen, a rendőrség nem szólt neki a fotózásról, és amúgy soha nem hallotta az Abbey Roadot.

11. Arról nagyon szeretünk viccelődni, hogy az Oasis létezésének egyetlen oka az, hogy volt Beatles, de erre a Gallagher testvérek is nagyon szerettek utalni. Például a Be Here Now névre hallgató lemezük borítóján, amin a medencéből kihajtó limuzinnak ugyanaz a rendszáma, mint az Abbey Road borítóján látható rendőrautónak.

+1. Nagyon sokan és nagyon sok helyen leírták már, de kötelező megemlíteni: az Abbey Road adta az egyik alapját minden idők egyik leghíresebb összeesküvés-elméletének, ami szerint Paul McCartney valójában halott, és azóta is egy dublőr helyettesíti. A rajongók a borítón azt vették állításuk egyik igazolásának, hogy McCartney mezítláb sétál át a járdán, tehát minden bizonnyal a zenekar is arra utal, hogy már eltemették, hiszen öltönyben és mezítláb csak temetni szoktak embereket. 

FORRÁSOK: Ultimate Classic Rock, Captaingino.com, The Vintage News, Whizzpast.com

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek