+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 19:41
Az ellenzéki jelöltek indulását annak ellenére is akadályozzák, hogy azok elég aláírást gyűjtöttek össze az induláshoz. Nem csoda, hogy a helyiek kiakadtak.

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartottak az orosz fővárosban annak okán, hogy a hatóságok

 

körülbelül harminc ellenzéki jelölt indulását nem engedélyezték a szeptemberi önkormányzati választásokon annak ellenére, hogy azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat

 

– írja a BBC.

 

A tüntetést – az ellenzéki jelöltek indulásával ellentétben – engedélyezték, így a 2011-12-es nagyszabású tüntetéshullám, valamint a nyugdíjkorhatárok emelése elleni tavalyi ellenzéki demonstrációk után idén újabb jól szervezett, és számottevő támogatottságot élvező demonstrációra kerülhetett sor. A tüntetéseken résztvevőket számláló civil szervezet, a Belij Szcsotcsik (Fehér Számláló) munkatársai szerint 22,4 ezer ember vett részt az eseményen, míg a hivatalos adatok szerint csupán 12 ezren voltak.

 

Szemet szúrhat, hogy miért most szerveznek tüntetést az orosz fővárosban, mikor az önkormányzati választásokra már tavaly ősszel sor került: akkor

 

Szergej Szobjanyin függetlenként induló, de Putyin pártjának támogatását élvező, regnáló polgármestert választották újra 70,2 százalékos többséggel,

 

ugyanakkor a rendszeren kívüli ellenzék szereplői nem indulhattak. Így például nem volt ott a szavazólapon Alekszej Navalnij neve sem, aki komoly ellenszél mellett tudott a 2013-as főpolgármester-választáson 27 százalék fölötti eredményt elérni.

 

Idén viszont szeptember 8-án Moszkvában a 45 fős törvényhozó szerv, a Városi Duma tagjait választják meg, itt pedig újfent nem engedik egyenlő feltételekhez jutni az ellenzéki jelölteket. Ugyanezen napon számos más városban, és Oroszországon belüli, úgynevezett föderális szubjektumban tartanak választásokat, de a legnagyobb belpolitikai jelentőséggel egyértelműen a moszkvai Duma megválasztása bír.

 

Egyébként a fentebb is említett Navalnij épp 2013-as, viszonylagos moszkvai sikere után vált az orosz rendszeren kívüli ellenzék vezető személyiségévé, azóta pedig korrupcióellenes harcával hívja fel magára a figyelmet. Navalnij ott volt a szombati tüntetésen is, ahol a húszezer demonstráló előtt kinyilatkoztatta:

 

a hatalom „veszélyes játékot játszik”, az ellenzék pedig ki fog állni saját jelöltjeiért.

 

Navalnij hozzátette: ha a hatóságok nem hajlandóak regisztrálni az indulástól eltiltott jelölteket a választásokra, jövő héten még nagyobb tüntetést szerveznek Moszkvába.

 

Az ellenzéki jelöltek visszautasításának módja egyébként igen érdekes: a helyi választásokon az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését. Így elírásokra, rossz lakcímekre és egyéb kisebb hibákra hivatkozva a választási bizottság számos ellenzéki jelöltet fosztott meg az indulás jogától.

 

BORÍTÓKÉP: Lucian Kim / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Egy új kutatás szerint már napi 78 perc zenehallgatás is elegendő ahhoz, hogy fent tartsuk mentális egészségünket.

A kínai nagykövetség egyenesen megfenyegetett egy svéd írószövetséget, hogy ha nem vonják vissza a Kínában fogságban tartott író, Gui Minhai díjazását, „annak következményei lesznek”.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás