+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 19:41
Az ellenzéki jelöltek indulását annak ellenére is akadályozzák, hogy azok elég aláírást gyűjtöttek össze az induláshoz. Nem csoda, hogy a helyiek kiakadtak.

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartottak az orosz fővárosban annak okán, hogy a hatóságok

 

körülbelül harminc ellenzéki jelölt indulását nem engedélyezték a szeptemberi önkormányzati választásokon annak ellenére, hogy azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat

 

– írja a BBC.

 

A tüntetést – az ellenzéki jelöltek indulásával ellentétben – engedélyezték, így a 2011-12-es nagyszabású tüntetéshullám, valamint a nyugdíjkorhatárok emelése elleni tavalyi ellenzéki demonstrációk után idén újabb jól szervezett, és számottevő támogatottságot élvező demonstrációra kerülhetett sor. A tüntetéseken résztvevőket számláló civil szervezet, a Belij Szcsotcsik (Fehér Számláló) munkatársai szerint 22,4 ezer ember vett részt az eseményen, míg a hivatalos adatok szerint csupán 12 ezren voltak.

 

Szemet szúrhat, hogy miért most szerveznek tüntetést az orosz fővárosban, mikor az önkormányzati választásokra már tavaly ősszel sor került: akkor

 

Szergej Szobjanyin függetlenként induló, de Putyin pártjának támogatását élvező, regnáló polgármestert választották újra 70,2 százalékos többséggel,

 

ugyanakkor a rendszeren kívüli ellenzék szereplői nem indulhattak. Így például nem volt ott a szavazólapon Alekszej Navalnij neve sem, aki komoly ellenszél mellett tudott a 2013-as főpolgármester-választáson 27 százalék fölötti eredményt elérni.

 

Idén viszont szeptember 8-án Moszkvában a 45 fős törvényhozó szerv, a Városi Duma tagjait választják meg, itt pedig újfent nem engedik egyenlő feltételekhez jutni az ellenzéki jelölteket. Ugyanezen napon számos más városban, és Oroszországon belüli, úgynevezett föderális szubjektumban tartanak választásokat, de a legnagyobb belpolitikai jelentőséggel egyértelműen a moszkvai Duma megválasztása bír.

 

Egyébként a fentebb is említett Navalnij épp 2013-as, viszonylagos moszkvai sikere után vált az orosz rendszeren kívüli ellenzék vezető személyiségévé, azóta pedig korrupcióellenes harcával hívja fel magára a figyelmet. Navalnij ott volt a szombati tüntetésen is, ahol a húszezer demonstráló előtt kinyilatkoztatta:

 

a hatalom „veszélyes játékot játszik”, az ellenzék pedig ki fog állni saját jelöltjeiért.

 

Navalnij hozzátette: ha a hatóságok nem hajlandóak regisztrálni az indulástól eltiltott jelölteket a választásokra, jövő héten még nagyobb tüntetést szerveznek Moszkvába.

 

Az ellenzéki jelöltek visszautasításának módja egyébként igen érdekes: a helyi választásokon az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését. Így elírásokra, rossz lakcímekre és egyéb kisebb hibákra hivatkozva a választási bizottság számos ellenzéki jelöltet fosztott meg az indulás jogától.

 

BORÍTÓKÉP: Lucian Kim / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc nő állította, hogy zaklatta őket a világhírű operaénekes. A botrány utáni első fellépésén felállva tapsoltak neki.

A világ legfejlettebb országai technikai és pénzügyi tervet állítottak össze Biarritzben a erdőtüzek megfékezéséhez.

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás