+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 13. szombat, 12:29
Atomot hasító medve? Lila mammut? Mézet evő hód? Perverzül mosolygó cethal? Vagy cuki nagyszemű mókusok? Az orosz régiók, városok és falvak címerei és zászlói magasról tesznek a heraldikára, cserébe olykor-olykor igazán viccesek és aranyosak. Ki is válogattunk párat közülük!

Oroszország közhelyesen óriási ország, de a Vörös téren meg a Nyevszkij Proszpekten kívül nem sokat tudunk a sokszor isten háta mögötti településekről. Például ki járt már Zseleznogorszkban?

 

És pláne ki az, aki oda vágyik?

 

Szóval az orosz vidék elég felfedezetlen hely, viszont ami még az interneten is könnyedén fellelhető róla, az az egyes régiók, falvak és városok zászlói, melyek sokszor megmagyarázhatatlanul aranyosak, viccesek, vagy csak simán abszurdak. Ez tűnt fel Fabrice Deprez-nek, a La Croix francia lap kijevi tudósítójának is, akik Twitteren elkezdte összegyűjteni a legkülönösebb oroszországi zászlókat, a Radio Free Europe pedig szépen csokorba szedte őket. Nekem is ez adta az ihletet, gyűjtöttem hozzá még pár, aranyat érő darabot.

 

Lássuk is a legjobb orosz zászlókat, címereket – persze a teljesség igénye nélkül!

 

A MÁR EMLÍTETT ZSELEZNOGORSZK ZÁSZLAJÁN EGY MEDVE ÉPP ATOMOT HASÍT, ENNEK MEGFELELŐEN A VÁROSBAN ANNAK IDEJÉN SZOVJET FEGYVEREKHEZ GYÁRTOTTAK PLUTÓNIUMOT. JÖVŐRE VISZONT NEM ITT FOGSZ NYARALNI: ZSELEZNOGORSZK ZÁRT VÁROS.

 

IRKUTSZK ZÁSZLAJÁBAN EGY FEKETE TIGRIS TART A SZÁJÁBAN EGY HALOTT COBLYOT. NEM SZÍVESEN TALÁLKOZNÉK ÖSSZE VELE, DE ZÁSZLÓN KÉTSÉGTELENÜL MENŐN NÉZ KI.

 

A NOVOSZIBIRSZKI KERÜLETBEN TALÁLHATÓ ALABUGINSZKIJ FALUTANÁCS CÍMERÉBEN EGY LILA MAMMUT SZEREPEL, HA EGYSZER PSZICHEDELIKUS ROCKEGYÜTTESEM LESZ, EZ LESZ A LOGÓJA. EGYÉBKÉNT A KÖZELBEN VOLT A SZIBÉRIAI MAMMUTOK UTOLSÓ ÉLŐHELYE, TALÁLTAK IS EGY RAKÁS MAMMUTCSONTOT A TÉRSÉGBEN, INNEN A CÍMER.

 

A MURMANSZKI KOLA ZÁSZLAJA. DE VAJON MIBEN SÁNTIKÁL EZ A HAL? ELMAGYARÁZOM: EZ VALÓJÁBAN EGY BÁLNA, A MURMANSZKI TERÜLETEN LÉVŐ TENGERPARTI TELEPÜLÉSNEK PEDIG MÁR 1780 ÓTA SZEREPEL A CET A CÍMERÉBEN. A VÁROS LAKÓI BÁLNAVADÁSZATRA SZAKOSODTAK UGYANIS.

 

PERM EGYMILLIÓS NAGYVÁROS, MÁS EGYMILLIÓS NAGYVÁROSOKNAK PEDIG NINCS ILYEN CUKI ZÁSZLAJA: A MEDVE LÁTHATÓAN NAGYON BOLDOG, HOGY BIBLIÁT CIPELHET A HÁTÁN.

 

AZ ULJANOVSZKI NYIKITYINSZKOJE MÉZET KANALAZÓ HÓDJÁNÁL NINCS ARANYOSABB.

 

MOSZKVA HARASJOVA-MNYOVNYIKI KERÜLETÉNEK ZÁSZLAJÁT MEG SEM PRÓBÁLOM KÖRÜLÍRNI.

 

A NOVGORODI KERÜLET PESZTOVO VÁROSÁNAK FEKETE MEDVÉJÉT CSÚNYÁN RAJTAKAPTÁK MÉZEVÉSEN, AKI MAGA IS MEGLEPŐDÖTT A EZEN.

 

SZNYEZSNOGORSZK A MURMANSZKI TERÜLETEN VAN A BARENTS-TENGER PARTJÁN. 1970-BEN ALAPÍTOTTÁK, 12 EZREN LAKNAK AZ ELÉG HIDEG KLÍMÁJÚ VÁROSBAN. A FÓKÁS ZÁSZLÓÉRT MÁRIS MEGÉRTE VÁROST ALAPÍTANI.

 

HERALDIKAILAG ÉRTELMEZHETETLEN MÓKUSOK A MOSZKVAI ZELENOGRAD (ZÖLD VÁROS) CÍMERÉBEN. JÓ, HÁT A MAGYAR CÍMERT ANGYALOK TARTOTTÁK RÉGEN, A HABSBURGOT SASOK, KI MONDTA, HOGY MÓKUS NE LEHETNE CÍMERÁLLAT?

 

HA MÁR MÓKUS, AKKOR ITT VAN MÉG VOVCSANSZK ZÁSZLAJA: A HÁROM CSILLAG A SZVERDLOVSZKI TERÜLET HÁROM FALUJÁT JELÖLI MÉRETARÁNYOSAN: EGY VÁROST, EGY FALUT, MEG EGY MÉG KISEBB FALUT. UTÓBBI ANNYIRA KICSI VOLT, HOGY PÁR HÓNAPJA HIVATALOSAN MEG IS SZŰNT.

 

ARTYOMOVSZKIJ HÓDJA FELIDÉZI BENNEM A RÉGI VICCET AZ ÖREG TSZ-PARASZTOT CSESZEGETŐ PÁRTFŐTITKÁR ELVTÁRSAKRÓL ÉS A VIHARLÁMPÁSRÓL. 

 

MISERONSZKIJ MEDVÉJE BIZTOS VALAMI ROSSZAT CSINÁLT, HOGY A SAROKBAN KELL TÉRDEPELNIE, PERSZE NEM TUDOM, MIRE KELL A NYAKÁBAN FITYEGŐ ARANYNYAKÖRV. 

 

 

A VORONYEZSI TERÜLET MEDVEZSENSZKOJE FALUKÖZÖSSÉGÉNEK MEDVÉJE PUTTONNYAL A HÁTÁN VONUL. 

 

A képeket a Wikipédiáról gyűjtöttem össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagoltak egy Marx-szobrot.

Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás