+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 13. szombat, 12:29
Atomot hasító medve? Lila mammut? Mézet evő hód? Perverzül mosolygó cethal? Vagy cuki nagyszemű mókusok? Az orosz régiók, városok és falvak címerei és zászlói magasról tesznek a heraldikára, cserébe olykor-olykor igazán viccesek és aranyosak. Ki is válogattunk párat közülük!

Oroszország közhelyesen óriási ország, de a Vörös téren meg a Nyevszkij Proszpekten kívül nem sokat tudunk a sokszor isten háta mögötti településekről. Például ki járt már Zseleznogorszkban?

 

És pláne ki az, aki oda vágyik?

 

Szóval az orosz vidék elég felfedezetlen hely, viszont ami még az interneten is könnyedén fellelhető róla, az az egyes régiók, falvak és városok zászlói, melyek sokszor megmagyarázhatatlanul aranyosak, viccesek, vagy csak simán abszurdak. Ez tűnt fel Fabrice Deprez-nek, a La Croix francia lap kijevi tudósítójának is, akik Twitteren elkezdte összegyűjteni a legkülönösebb oroszországi zászlókat, a Radio Free Europe pedig szépen csokorba szedte őket. Nekem is ez adta az ihletet, gyűjtöttem hozzá még pár, aranyat érő darabot.

 

Lássuk is a legjobb orosz zászlókat, címereket – persze a teljesség igénye nélkül!

 

A MÁR EMLÍTETT ZSELEZNOGORSZK ZÁSZLAJÁN EGY MEDVE ÉPP ATOMOT HASÍT, ENNEK MEGFELELŐEN A VÁROSBAN ANNAK IDEJÉN SZOVJET FEGYVEREKHEZ GYÁRTOTTAK PLUTÓNIUMOT. JÖVŐRE VISZONT NEM ITT FOGSZ NYARALNI: ZSELEZNOGORSZK ZÁRT VÁROS.

 

IRKUTSZK ZÁSZLAJÁBAN EGY FEKETE TIGRIS TART A SZÁJÁBAN EGY HALOTT COBLYOT. NEM SZÍVESEN TALÁLKOZNÉK ÖSSZE VELE, DE ZÁSZLÓN KÉTSÉGTELENÜL MENŐN NÉZ KI.

 

A NOVOSZIBIRSZKI KERÜLETBEN TALÁLHATÓ ALABUGINSZKIJ FALUTANÁCS CÍMERÉBEN EGY LILA MAMMUT SZEREPEL, HA EGYSZER PSZICHEDELIKUS ROCKEGYÜTTESEM LESZ, EZ LESZ A LOGÓJA. EGYÉBKÉNT A KÖZELBEN VOLT A SZIBÉRIAI MAMMUTOK UTOLSÓ ÉLŐHELYE, TALÁLTAK IS EGY RAKÁS MAMMUTCSONTOT A TÉRSÉGBEN, INNEN A CÍMER.

 

A MURMANSZKI KOLA ZÁSZLAJA. DE VAJON MIBEN SÁNTIKÁL EZ A HAL? ELMAGYARÁZOM: EZ VALÓJÁBAN EGY BÁLNA, A MURMANSZKI TERÜLETEN LÉVŐ TENGERPARTI TELEPÜLÉSNEK PEDIG MÁR 1780 ÓTA SZEREPEL A CET A CÍMERÉBEN. A VÁROS LAKÓI BÁLNAVADÁSZATRA SZAKOSODTAK UGYANIS.

 

PERM EGYMILLIÓS NAGYVÁROS, MÁS EGYMILLIÓS NAGYVÁROSOKNAK PEDIG NINCS ILYEN CUKI ZÁSZLAJA: A MEDVE LÁTHATÓAN NAGYON BOLDOG, HOGY BIBLIÁT CIPELHET A HÁTÁN.

 

AZ ULJANOVSZKI NYIKITYINSZKOJE MÉZET KANALAZÓ HÓDJÁNÁL NINCS ARANYOSABB.

 

MOSZKVA HARASJOVA-MNYOVNYIKI KERÜLETÉNEK ZÁSZLAJÁT MEG SEM PRÓBÁLOM KÖRÜLÍRNI.

 

A NOVGORODI KERÜLET PESZTOVO VÁROSÁNAK FEKETE MEDVÉJÉT CSÚNYÁN RAJTAKAPTÁK MÉZEVÉSEN, AKI MAGA IS MEGLEPŐDÖTT A EZEN.

 

SZNYEZSNOGORSZK A MURMANSZKI TERÜLETEN VAN A BARENTS-TENGER PARTJÁN. 1970-BEN ALAPÍTOTTÁK, 12 EZREN LAKNAK AZ ELÉG HIDEG KLÍMÁJÚ VÁROSBAN. A FÓKÁS ZÁSZLÓÉRT MÁRIS MEGÉRTE VÁROST ALAPÍTANI.

 

HERALDIKAILAG ÉRTELMEZHETETLEN MÓKUSOK A MOSZKVAI ZELENOGRAD (ZÖLD VÁROS) CÍMERÉBEN. JÓ, HÁT A MAGYAR CÍMERT ANGYALOK TARTOTTÁK RÉGEN, A HABSBURGOT SASOK, KI MONDTA, HOGY MÓKUS NE LEHETNE CÍMERÁLLAT?

 

HA MÁR MÓKUS, AKKOR ITT VAN MÉG VOVCSANSZK ZÁSZLAJA: A HÁROM CSILLAG A SZVERDLOVSZKI TERÜLET HÁROM FALUJÁT JELÖLI MÉRETARÁNYOSAN: EGY VÁROST, EGY FALUT, MEG EGY MÉG KISEBB FALUT. UTÓBBI ANNYIRA KICSI VOLT, HOGY PÁR HÓNAPJA HIVATALOSAN MEG IS SZŰNT.

 

ARTYOMOVSZKIJ HÓDJA FELIDÉZI BENNEM A RÉGI VICCET AZ ÖREG TSZ-PARASZTOT CSESZEGETŐ PÁRTFŐTITKÁR ELVTÁRSAKRÓL ÉS A VIHARLÁMPÁSRÓL. 

 

MISERONSZKIJ MEDVÉJE BIZTOS VALAMI ROSSZAT CSINÁLT, HOGY A SAROKBAN KELL TÉRDEPELNIE, PERSZE NEM TUDOM, MIRE KELL A NYAKÁBAN FITYEGŐ ARANYNYAKÖRV. 

 

 

A VORONYEZSI TERÜLET MEDVEZSENSZKOJE FALUKÖZÖSSÉGÉNEK MEDVÉJE PUTTONNYAL A HÁTÁN VONUL. 

 

A képeket a Wikipédiáról gyűjtöttem össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás