+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 13. szombat, 12:29
Atomot hasító medve? Lila mammut? Mézet evő hód? Perverzül mosolygó cethal? Vagy cuki nagyszemű mókusok? Az orosz régiók, városok és falvak címerei és zászlói magasról tesznek a heraldikára, cserébe olykor-olykor igazán viccesek és aranyosak. Ki is válogattunk párat közülük!

Oroszország közhelyesen óriási ország, de a Vörös téren meg a Nyevszkij Proszpekten kívül nem sokat tudunk a sokszor isten háta mögötti településekről. Például ki járt már Zseleznogorszkban?

 

És pláne ki az, aki oda vágyik?

 

Szóval az orosz vidék elég felfedezetlen hely, viszont ami még az interneten is könnyedén fellelhető róla, az az egyes régiók, falvak és városok zászlói, melyek sokszor megmagyarázhatatlanul aranyosak, viccesek, vagy csak simán abszurdak. Ez tűnt fel Fabrice Deprez-nek, a La Croix francia lap kijevi tudósítójának is, akik Twitteren elkezdte összegyűjteni a legkülönösebb oroszországi zászlókat, a Radio Free Europe pedig szépen csokorba szedte őket. Nekem is ez adta az ihletet, gyűjtöttem hozzá még pár, aranyat érő darabot.

 

Lássuk is a legjobb orosz zászlókat, címereket – persze a teljesség igénye nélkül!

 

A MÁR EMLÍTETT ZSELEZNOGORSZK ZÁSZLAJÁN EGY MEDVE ÉPP ATOMOT HASÍT, ENNEK MEGFELELŐEN A VÁROSBAN ANNAK IDEJÉN SZOVJET FEGYVEREKHEZ GYÁRTOTTAK PLUTÓNIUMOT. JÖVŐRE VISZONT NEM ITT FOGSZ NYARALNI: ZSELEZNOGORSZK ZÁRT VÁROS.

 

IRKUTSZK ZÁSZLAJÁBAN EGY FEKETE TIGRIS TART A SZÁJÁBAN EGY HALOTT COBLYOT. NEM SZÍVESEN TALÁLKOZNÉK ÖSSZE VELE, DE ZÁSZLÓN KÉTSÉGTELENÜL MENŐN NÉZ KI.

 

A NOVOSZIBIRSZKI KERÜLETBEN TALÁLHATÓ ALABUGINSZKIJ FALUTANÁCS CÍMERÉBEN EGY LILA MAMMUT SZEREPEL, HA EGYSZER PSZICHEDELIKUS ROCKEGYÜTTESEM LESZ, EZ LESZ A LOGÓJA. EGYÉBKÉNT A KÖZELBEN VOLT A SZIBÉRIAI MAMMUTOK UTOLSÓ ÉLŐHELYE, TALÁLTAK IS EGY RAKÁS MAMMUTCSONTOT A TÉRSÉGBEN, INNEN A CÍMER.

 

A MURMANSZKI KOLA ZÁSZLAJA. DE VAJON MIBEN SÁNTIKÁL EZ A HAL? ELMAGYARÁZOM: EZ VALÓJÁBAN EGY BÁLNA, A MURMANSZKI TERÜLETEN LÉVŐ TENGERPARTI TELEPÜLÉSNEK PEDIG MÁR 1780 ÓTA SZEREPEL A CET A CÍMERÉBEN. A VÁROS LAKÓI BÁLNAVADÁSZATRA SZAKOSODTAK UGYANIS.

 

PERM EGYMILLIÓS NAGYVÁROS, MÁS EGYMILLIÓS NAGYVÁROSOKNAK PEDIG NINCS ILYEN CUKI ZÁSZLAJA: A MEDVE LÁTHATÓAN NAGYON BOLDOG, HOGY BIBLIÁT CIPELHET A HÁTÁN.

 

AZ ULJANOVSZKI NYIKITYINSZKOJE MÉZET KANALAZÓ HÓDJÁNÁL NINCS ARANYOSABB.

 

MOSZKVA HARASJOVA-MNYOVNYIKI KERÜLETÉNEK ZÁSZLAJÁT MEG SEM PRÓBÁLOM KÖRÜLÍRNI.

 

A NOVGORODI KERÜLET PESZTOVO VÁROSÁNAK FEKETE MEDVÉJÉT CSÚNYÁN RAJTAKAPTÁK MÉZEVÉSEN, AKI MAGA IS MEGLEPŐDÖTT A EZEN.

 

SZNYEZSNOGORSZK A MURMANSZKI TERÜLETEN VAN A BARENTS-TENGER PARTJÁN. 1970-BEN ALAPÍTOTTÁK, 12 EZREN LAKNAK AZ ELÉG HIDEG KLÍMÁJÚ VÁROSBAN. A FÓKÁS ZÁSZLÓÉRT MÁRIS MEGÉRTE VÁROST ALAPÍTANI.

 

HERALDIKAILAG ÉRTELMEZHETETLEN MÓKUSOK A MOSZKVAI ZELENOGRAD (ZÖLD VÁROS) CÍMERÉBEN. JÓ, HÁT A MAGYAR CÍMERT ANGYALOK TARTOTTÁK RÉGEN, A HABSBURGOT SASOK, KI MONDTA, HOGY MÓKUS NE LEHETNE CÍMERÁLLAT?

 

HA MÁR MÓKUS, AKKOR ITT VAN MÉG VOVCSANSZK ZÁSZLAJA: A HÁROM CSILLAG A SZVERDLOVSZKI TERÜLET HÁROM FALUJÁT JELÖLI MÉRETARÁNYOSAN: EGY VÁROST, EGY FALUT, MEG EGY MÉG KISEBB FALUT. UTÓBBI ANNYIRA KICSI VOLT, HOGY PÁR HÓNAPJA HIVATALOSAN MEG IS SZŰNT.

 

ARTYOMOVSZKIJ HÓDJA FELIDÉZI BENNEM A RÉGI VICCET AZ ÖREG TSZ-PARASZTOT CSESZEGETŐ PÁRTFŐTITKÁR ELVTÁRSAKRÓL ÉS A VIHARLÁMPÁSRÓL. 

 

MISERONSZKIJ MEDVÉJE BIZTOS VALAMI ROSSZAT CSINÁLT, HOGY A SAROKBAN KELL TÉRDEPELNIE, PERSZE NEM TUDOM, MIRE KELL A NYAKÁBAN FITYEGŐ ARANYNYAKÖRV. 

 

 

A VORONYEZSI TERÜLET MEDVEZSENSZKOJE FALUKÖZÖSSÉGÉNEK MEDVÉJE PUTTONNYAL A HÁTÁN VONUL. 

 

A képeket a Wikipédiáról gyűjtöttem össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás