Soha nem bíztak még ilyen kevesen Putyinban

Szerző: Illés Gergő
2019.05.25. 19:45

Kevesebb, mint feleannyian bíznak csak az orosz elnökben, mint a Krím négy évvel ezelőtti annektálása után.

Soha nem bíztak még ilyen kevesen Putyinban

Tizenhárom éves mélypontra esett vissza a Vlagyimir Putyinba vetett bizalom, számol be a Moscow Times a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet adatai alapján.

Az orosz elnök iránt érzett bizalom jelenleg 31,7 százalékos, ezt követi Szergej Sojgu védelmi miniszter 14,8, illetve Szergej Lavrov külügyminiszter 13 százalékkal. A legutóbbi mélypontot idén januárban rögzítették, akkor 33,4 százalékos értéket mértek.

Ennek ellenére talán az orosz elnöknek egyelőre nincs miért aggódnia:

tavaly tavasszal elsöprő arányban nyerte meg az orosz elnökválasztásokat, ahol lényegi kihívója nem akadt (aki akadt volna, pedig nem indulhatott).

Ezzel 2024-ig Putyin bebiztosította magának az elnöki széket, ugyanakkor az államfő saját elmondása szerint utolsó ciklusát tölti.

Beiktatását követően hamar visszaesett a népszerűsége, miután egy megosztó nyugdíjkorhatár-emelési reformcsomag bevezetésébe kezdett. Ennek ellenére a legfrissebb kutatás alapján Putyin támogatottsága (a bizalomhiánynak ellentmondva) továbbra is 65,8 százalékos. A miniszterelnök Dmitrij Medvegyev ténykedését ezzel szemben csak 38,3 százalék, az orosz kormány működését pedig 42,4 százalék támogatja.

A Krím négy évvel ezelőtti annektálása után egyébként jelentősen megugrott a Putyinba vetett bizalom, 2015 júliusában ezen érték 71 százalékon tetőzött, és a tavalyi választások után kezdett csak bezuhanni.

Ami a pártok támogatottságát illeti, továbbra is a Putyin-féle Egységes Oroszország párt vezeti a listákat 34,7 százalékkal. Őket az Orosz Föderáció Kommunista Pártja 15,3, a (csak nevében) Liberális Demokrata Párt 11,2, az Igazságos Oroszország pedig 5,7 százalékos értékekkel követi.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek