+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. július 12. péntek, 16:42
A lárvatenyésztés egy bimbózó iparág motorja: a hulladékevő, fehérjetermelő fekete katonalégy megoldás lehet a klímaválság okozta élelmiszerkrízisre.

A Texasi Egyetem kampuszán, a Lauren Taranow entomológus kezei alatt dolgozó kutatócsoport jelenleg is vizsgálja a rovarok fehérjeforrásként való hasznosíthatóságát. Egy év alatt mindössze egy hektárnyi katonalégylárva ugyanis több proteint képes előállítani, mint egy háromezer hektáros marhafarm, derül ki a Washington Post cikkéből.

 

Ha számításba vesszük, hogy a föld népessége várhatóan harminc százalékkal növekszik majd 2050-re – ami erősíti az igényt olcsó és fenntartható proteinforrások iránt –, ez az adat egyáltalán nem elhanyagolható. Sokan már korábban is igyekeztek felhívni a figyelmet az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrendek hossszútávú problémáira, a rovarok tápanyagforrásként való hasznosítását hangsúlyozva. 

 

Bármit megesznek, simán szaporíthatóak

 

A lárvákban rejlő különleges potenciált már az 1970-es évektől alkalmazták az entomológusok (azaz a rovarokkal foglalkozó tudósok) a trágya feldolgozására, de mesterséges körülmények közötti szaporításuk módját ekkor még nem ismerték. Erre a problémára csak 2002-ben született megoldás, amikor a Georgiai Egyetem sztárentomológusai kidolgoztak egy rendszert a rovarok szaporodásának ösztönzésére, amelyben a megfelelő természeti körülményeknek, többek között a fényviszonyoknak és a hőmérsékletnek is kulcsszerep jutott. 

 

A cikk főszereplőjének, a fekete katonalégynek az élete négy szakaszból áll, melyek egyenként 14 napig tartanak. Lárvaként naponta testsúlyuk kétszeresét fogyasztják el, ezzel raktározva kifejlett időszakukra, amikor általában már nem táplálkoznak. 

 

A lárvák ráadásul nem válogatósak. Trágya, maradékok, toxikus alga: gyakorlatilag minden organikus hulladékot elpusztítanak, magas minőségű proteinné alakítva azt.

 

Ezek azok a típusú hulladékok, amik az üvegházhatást okozó gázok hét százalékának kibocsátásáért felelősek egy 2011-es kimutatás szerint. 

 

Megmenthetik az óceánok halainak egy részét

 

Miközben hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez, a kis kukacok megpörkölve táplálékként szolgálhatnak más állatok számára. Ez egyben megoldást kínálna az óceánok kritikus állapotára is, amit a túlhalászás okoz. A kifogott halak egynegyede ugyanis sertések és egyéb haszonállatok etetésére szolgál. 

 

A tudósok és feltalálók jelenleg azon dolgoznak, hogy kereskedelmileg járhatóvá tegyék ezt az utat. Egy texasi cég már el is kezdte a legyek szaporítását a háziállatként tartott hüllők számára gyártott táp készítéséhez. A kutatók azt remélik, hogy a lárvatenyésztés öt éven belül felveheti majd a versenyt a halipar áraival. Az ideális az lenne, ha a folyamat miniatűr verzióban működhetne a farmokon is az állati és növényi maradékok újrahasznosítására. 

 

A legizgalmasabb rész pedig, hogy a lárvák nem csak a jószágok és kiskedvencek kosztjaként állják meg a helyüket: Emberi fogyasztásra is alkalmasak. A Washington Post egyik riportere, miután kipróbálta, a Fritos chipshez hasonlította a pörkölt lárvákat. Elmondása szerint el tudja képzelni, hogy barbecue fűszerezésű verzióban zacskószámra vásárolják majd őket a boltokban. 

 

FOTÓ: Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás