Aleksandar Vučić szerb elnök lemond pártja éléről

Szerző: Techet Péter
2019.07.09. 07:06

A Szerb Haladó Párt vezetésére egyelőre három jelölt van, miután Vučić szerb elnök meglepő módon bejelentette: itt az idő egy új pártelnökre.

Aleksandar Vučić szerb elnök lemond pártja éléről

„Jövőre valaki más veszi át a pártot” – jelentette be hétfőn Aleksandar Vučić szerb elnök, aki eddig a Haladó Párt (SNS) elnöke volt.

A pártot 2008-ban hozta létre Tomislav Nikolić egykori szerb elnök, aki a soviniszta Radikális Pártból lépett ki, mert Vojislav Šešeljjel ellentétben támogatta Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásait. A létrejött Haladás Pártba az egykori turbónacionalisták nagyrésze átlépett – de

felvettek egy nyugatbarátabb arculatot, ami főleg a nyugati gazdasági érdekek elfogadásában jelenik meg.

Miután Nikolić 2012-ben államfő lett, Slobodan Milošević egykori propagandaminisztere, Aleksandar Vučić vette át a pártot, aki 2014-ben megszerezte a kormányfői posztot.

Azóta kiépített egy olyan rendszert, amely befelé az orbáni modellt követi: a média nagyrésze a párt- és állami propagandát szolgálja ki, a párt körül több oligarcha is megjelent. Jelentős különbség a Fideszhez képest, hogy Vučić igazi tömegpártot akar építeni: több tízezren léptek be, mert ezzel tudtak maguknak állami állásokat szerezni,

számos munkakörben – akár a magánszférában is – elvárás az SNS-párttagkönyv.

Mivel az ellenzék, amely tavaly november óta a mai napig minden szombaton több szerb városban tüntet a rezsim ellen, teljességgel heterogén (lejáratódott, korrupt balliberális politikusoktól feketeöves fasisztákig sokan vannak köztük), Vučić alternatívátlanul uralja le a gazdasági és politikai teret.

Vučić 2017-ben leadta a kormányfőséget, és átült az államfői posztba, de a pártelnökséget megtartotta. Hétfőn azonban gyakorlatilag bejelentette: jövőre új elnököt szeretne, ami az első lépés lehetne a hatalomátadáshoz. Vučić szerint az elmúlt tíz évben neki köszönhetően Szerbia „egy szuverén és fejlődő” ország lett, amely „a nemzeti érdekeit képviseli”.

Hatalomban maradását annak is köszönheti, hogy kifele viszont kiszolgálja a nyugati érdeket, és

stabilitást ígér, ami a nyugat-európaiak számára a Balkánon fontosabb, mint a demokrácia.

A Novosti lap információ szerint három esélyes utód van jelenleg: Ana Brnabić kormányfő, Nebojša Stefanović belügyminiszter és Miloš Vučević, aki Újvidék (Novi Sad/Neusatz) polgármestere.

Az utód személye nagyban függhet attól, mit akar Vučić üzenni. Brnabić személye elsősorban a külföld felé szólhat: a gazdaságilag liberális, leszbikus élettársi kapcsolatban gyerekét nevelő Brnabić az SNS élén a külföld megnyugtatására törekedhet.

Stefanović belügyminiszter pártelnöksége ezzel szemben a belpolitikai keménységet szimbolizálná, a keményebb fellépést az ellenzékkel szemben. Az újvidéki polgármester pártelnökké tétele pedig a regionális kiskirályokat hozhatja helyzetbe.

Bárki is lesz a pártelnök,

Vučić kegyéből és érdekében tud csak az SNS élén lenni,

a vučići összetett politikának (kifele EU-párti, befelé autoriter) csak egy-egy szeletét tudhatja hozni.

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek