+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 27. csütörtök, 11:00
Női társelnöknek Schmuck Erzsébet indult volna, de ő egy etikai bizottsági döntés miatt nem viselhet párttisztséget. Új nevek jöhetnek az LMP-ben!

A Lehet Más a Politika EP-választáson elért 2,18 százalékos eredménye után lemondott a zöldpárt elnöksége, távozik a párt éléről tehát Keresztes László Lóránt férfi, illetve Demeter Márta női társelnök is, de a közeljövőben a teljes elnökség leváltására is sor kerül.

 

Új nevek versengenek az elnökségért

 

A párt július 6-án tartandó országos tisztújító gyűlésén dönt arról, hogy ki is induljon az LMP vezetéséért, ki legyen a párt titkára, kik is legyenek az új elnökségi tagok, de az Etikai Bizottság és az Országos Politikai Tanács tagjairól is szavaznak majd.

 

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségi titkára lapunk megkeresésére elmondta: a férfi társelnöki tisztséghez szükséges aláírásokat két jelölt szerezte meg a párton belül,

 

Kendernay János, a párt EP-listájának 3. helyezettje, valamint Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő

 

(vele itt olvashatjátok interjúnkat). Sem Kendernay, sem Ferenczi nem tagja a párt parlamenti franciójának, így a következő férfi társelnök biztosan egy parlamenten kívülről érkező, új név lesz majd.

 

A női társelnökséghez Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő tudta csupán összegyűjteni a szükséges aláírásokat, de ő nem indulhat a pozícióért: Schmuckot az etikai bizottság ugyanis eltiltotta a párttisztség viselésétől, így hiába a támogató aláírások, a képviselő nem lehet majd társelnök, amíg hatályban van az etikai bizottsági döntés. Kanász-Nagy ezért az Azonnalinak megerősítette:

 

a pártnak az etikai döntés miatt egyelőre nem lesz női társelnöke.

 

Amnesztia és új alapszabály? Ősszel lehetséges

 

Kérdésünkre, miszerint napirenden van-e a párt alapszabályának módosítása (esetlegesen a társelnöki rendszer eltörlésével kapcsolatban), vagy lehetséges-e az etikai bizottság által hátráltatott jelöltek rehabilitációja a kongresszuson, az elnökségi titkár kifejtette, teljes körű tisztújítás esetén nem lehetséges az alapszabály módosítása.

 

„A távlati tervek között továbbra is szerepel akár az amnesztia jogi intézményének bevezetése, akár a korábbi etikai bizottsági döntések felülvizsgálata, ahogy arról is a kongresszusnak kell majd döntenie, hogy a társelnöki rendszert felváltjuk egy elnöki rendszerrel”

 

– fogalmazott Kanász-Nagy. Ezek a kérdések ugyanakkor várhatóan csak ősszel fognak napirendre kerülni, addig viszont biztosan nem lesz női társelnök.

 

Moldován utódját majd később választják

 

Az elnökségi titkár hozzátette: a titkári pozícióért egyedül ő indul majd, ehhez meg is szerezte a szükséges aláírásokat. A hat elnökségi pozícióért összesen tizenheten mérkőznek majd meg, elnökségi tagként Kendernay és Ferenczi is jelölték magukat:

 

így akármelyikük is marad alul, ha társelnöknek nem is, de valószínűleg az országos elnökségbe beválasztják. 

 

A jelenlegi elnökségből újra jelölteti magát Kis-Szeniczey Kálmán és Turcsán Szabolcs is. De a jelöltek között van továbbá Jenei Ferenc észak-dunántúli regionális elnök, Pitz Dániel, a párt ifiszervezetének vezetője, Dr. Szoboszlay György Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei politikus vagy Takács Péter, az LMP dél-alföldi elnöke.

 

Kanász-Nagy hozzátette: ezen felül az etikai testületet és az Országos Politikai Tanácsot is lecserélik, de a frissen lemondott budapesti elnök, Moldován László utódjáról csak a tisztújítás után pár héttel döntenek majd.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás