+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 27. csütörtök, 11:00
Női társelnöknek Schmuck Erzsébet indult volna, de ő egy etikai bizottsági döntés miatt nem viselhet párttisztséget. Új nevek jöhetnek az LMP-ben!

A Lehet Más a Politika EP-választáson elért 2,18 százalékos eredménye után lemondott a zöldpárt elnöksége, távozik a párt éléről tehát Keresztes László Lóránt férfi, illetve Demeter Márta női társelnök is, de a közeljövőben a teljes elnökség leváltására is sor kerül.

 

Új nevek versengenek az elnökségért

 

A párt július 6-án tartandó országos tisztújító gyűlésén dönt arról, hogy ki is induljon az LMP vezetéséért, ki legyen a párt titkára, kik is legyenek az új elnökségi tagok, de az Etikai Bizottság és az Országos Politikai Tanács tagjairól is szavaznak majd.

 

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségi titkára lapunk megkeresésére elmondta: a férfi társelnöki tisztséghez szükséges aláírásokat két jelölt szerezte meg a párton belül,

 

Kendernay János, a párt EP-listájának 3. helyezettje, valamint Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő

 

(vele itt olvashatjátok interjúnkat). Sem Kendernay, sem Ferenczi nem tagja a párt parlamenti franciójának, így a következő férfi társelnök biztosan egy parlamenten kívülről érkező, új név lesz majd.

 

A női társelnökséghez Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő tudta csupán összegyűjteni a szükséges aláírásokat, de ő nem indulhat a pozícióért: Schmuckot az etikai bizottság ugyanis eltiltotta a párttisztség viselésétől, így hiába a támogató aláírások, a képviselő nem lehet majd társelnök, amíg hatályban van az etikai bizottsági döntés. Kanász-Nagy ezért az Azonnalinak megerősítette:

 

a pártnak az etikai döntés miatt egyelőre nem lesz női társelnöke.

 

Amnesztia és új alapszabály? Ősszel lehetséges

 

Kérdésünkre, miszerint napirenden van-e a párt alapszabályának módosítása (esetlegesen a társelnöki rendszer eltörlésével kapcsolatban), vagy lehetséges-e az etikai bizottság által hátráltatott jelöltek rehabilitációja a kongresszuson, az elnökségi titkár kifejtette, teljes körű tisztújítás esetén nem lehetséges az alapszabály módosítása.

 

„A távlati tervek között továbbra is szerepel akár az amnesztia jogi intézményének bevezetése, akár a korábbi etikai bizottsági döntések felülvizsgálata, ahogy arról is a kongresszusnak kell majd döntenie, hogy a társelnöki rendszert felváltjuk egy elnöki rendszerrel”

 

– fogalmazott Kanász-Nagy. Ezek a kérdések ugyanakkor várhatóan csak ősszel fognak napirendre kerülni, addig viszont biztosan nem lesz női társelnök.

 

Moldován utódját majd később választják

 

Az elnökségi titkár hozzátette: a titkári pozícióért egyedül ő indul majd, ehhez meg is szerezte a szükséges aláírásokat. A hat elnökségi pozícióért összesen tizenheten mérkőznek majd meg, elnökségi tagként Kendernay és Ferenczi is jelölték magukat:

 

így akármelyikük is marad alul, ha társelnöknek nem is, de valószínűleg az országos elnökségbe beválasztják. 

 

A jelenlegi elnökségből újra jelölteti magát Kis-Szeniczey Kálmán és Turcsán Szabolcs is. De a jelöltek között van továbbá Jenei Ferenc észak-dunántúli regionális elnök, Pitz Dániel, a párt ifiszervezetének vezetője, Dr. Szoboszlay György Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei politikus vagy Takács Péter, az LMP dél-alföldi elnöke.

 

Kanász-Nagy hozzátette: ezen felül az etikai testületet és az Országos Politikai Tanácsot is lecserélik, de a frissen lemondott budapesti elnök, Moldován László utódjáról csak a tisztújítás után pár héttel döntenek majd.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

Az FPÖ kutyás szelfik helyett Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás