+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 27. csütörtök, 11:00
Női társelnöknek Schmuck Erzsébet indult volna, de ő egy etikai bizottsági döntés miatt nem viselhet párttisztséget. Új nevek jöhetnek az LMP-ben!

A Lehet Más a Politika EP-választáson elért 2,18 százalékos eredménye után lemondott a zöldpárt elnöksége, távozik a párt éléről tehát Keresztes László Lóránt férfi, illetve Demeter Márta női társelnök is, de a közeljövőben a teljes elnökség leváltására is sor kerül.

 

Új nevek versengenek az elnökségért

 

A párt július 6-án tartandó országos tisztújító gyűlésén dönt arról, hogy ki is induljon az LMP vezetéséért, ki legyen a párt titkára, kik is legyenek az új elnökségi tagok, de az Etikai Bizottság és az Országos Politikai Tanács tagjairól is szavaznak majd.

 

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségi titkára lapunk megkeresésére elmondta: a férfi társelnöki tisztséghez szükséges aláírásokat két jelölt szerezte meg a párton belül,

 

Kendernay János, a párt EP-listájának 3. helyezettje, valamint Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő

 

(vele itt olvashatjátok interjúnkat). Sem Kendernay, sem Ferenczi nem tagja a párt parlamenti franciójának, így a következő férfi társelnök biztosan egy parlamenten kívülről érkező, új név lesz majd.

 

A női társelnökséghez Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő tudta csupán összegyűjteni a szükséges aláírásokat, de ő nem indulhat a pozícióért: Schmuckot az etikai bizottság ugyanis eltiltotta a párttisztség viselésétől, így hiába a támogató aláírások, a képviselő nem lehet majd társelnök, amíg hatályban van az etikai bizottsági döntés. Kanász-Nagy ezért az Azonnalinak megerősítette:

 

a pártnak az etikai döntés miatt egyelőre nem lesz női társelnöke.

 

Amnesztia és új alapszabály? Ősszel lehetséges

 

Kérdésünkre, miszerint napirenden van-e a párt alapszabályának módosítása (esetlegesen a társelnöki rendszer eltörlésével kapcsolatban), vagy lehetséges-e az etikai bizottság által hátráltatott jelöltek rehabilitációja a kongresszuson, az elnökségi titkár kifejtette, teljes körű tisztújítás esetén nem lehetséges az alapszabály módosítása.

 

„A távlati tervek között továbbra is szerepel akár az amnesztia jogi intézményének bevezetése, akár a korábbi etikai bizottsági döntések felülvizsgálata, ahogy arról is a kongresszusnak kell majd döntenie, hogy a társelnöki rendszert felváltjuk egy elnöki rendszerrel”

 

– fogalmazott Kanász-Nagy. Ezek a kérdések ugyanakkor várhatóan csak ősszel fognak napirendre kerülni, addig viszont biztosan nem lesz női társelnök.

 

Moldován utódját majd később választják

 

Az elnökségi titkár hozzátette: a titkári pozícióért egyedül ő indul majd, ehhez meg is szerezte a szükséges aláírásokat. A hat elnökségi pozícióért összesen tizenheten mérkőznek majd meg, elnökségi tagként Kendernay és Ferenczi is jelölték magukat:

 

így akármelyikük is marad alul, ha társelnöknek nem is, de valószínűleg az országos elnökségbe beválasztják. 

 

A jelenlegi elnökségből újra jelölteti magát Kis-Szeniczey Kálmán és Turcsán Szabolcs is. De a jelöltek között van továbbá Jenei Ferenc észak-dunántúli regionális elnök, Pitz Dániel, a párt ifiszervezetének vezetője, Dr. Szoboszlay György Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei politikus vagy Takács Péter, az LMP dél-alföldi elnöke.

 

Kanász-Nagy hozzátette: ezen felül az etikai testületet és az Országos Politikai Tanácsot is lecserélik, de a frissen lemondott budapesti elnök, Moldován László utódjáról csak a tisztújítás után pár héttel döntenek majd.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás