+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 28. péntek, 06:59
Az EP-választási kudarc után Prágába ment Vágó Gábor, most pedig, mivel mint mondja, a lelki egészsége megóvása érdekében továbbra sem akar a magyar közéletben részt venni, Brüsszelbe készül. De miért? És közben kire fog szavazni az LMP vasárnapi tisztújító kongresszusán? Interjú.

Hova tűnt Vágó Gábor?

 

Nem tűntem el, itt vagyok.

 

De a magyar politikában nincs itt. Az EP-választási kudarc után eltűnt. Tehát hova?

 

Prágába mentem.

 

Menekülés?

 

Nem, egyszerű magánéleti okokból. A társam már előtte is ott dolgozott, és én kimentem utána.

 

De már a tavalyi EP-választás estéjén is eltűnt Vágó Gábor.

 

Én ott voltam végig a választási estén, még adtam is nyilatkozatot.

 

Az eltűnés összefügg a rossz szerepléssel? Mert gondolom, ha összejön az európai parlamenti mandátum, akkor nem megy Prágába.

 

Kétségtelen, hogy akkor nem Prágába, hanem Brüsszelbe megyek, azaz elfogadom a magyar választók akaratát, és sűrűbben meg kellett volna nyilvánulnom a magyar közéletben is.

 

Viszont ha nincs mandátum, akkor már nem is akart része maradni?

 

Nem tűntem el teljesen, háttérben dolgoztam továbbra is. Nem az én nevem van rajta, de sok LMP-s parlamenti felszólalás, írásbeli kérdés, kampány mögött az én munkám is áll.

 

De miért a hátteret választotta?

 

Kétségtelen, hogy kissé megcsömörlöttem a magyar politikai közegtől.

 

Az LMP-től is?

 

Nagyobbrészt a magyar közélet egészétől. Nagyon toxikus a hangulat, a légkör, folyamatosan megy az ellenségkeresés kívül, belül. Főleg Prágából nézve, ahol kicsit megismerkedtem a cseh közélettel, nagy a kontraszt. Nem folyamatosan azt keresik, ki miért áruló, hanem próbálják egymást megérteni.

 

Az LMP élen járt abban, hogy folyamatosan keresse belül az árulókat.

 

Az LMP 2018 utáni kizárogatási játszmái az öntökönszúrásnak valóban iskolapéldái. De ennél fontosabb, hogy a magyar közélet egészét – az ellenzéki és kormányoldalt egyaránt – folyamatosan az ellenségkeresés jellemzi. Erre az állandó gyűlölködésre,

 

ami a magyar közéletet jellemzi, nincs szükségem a lelki egészségem megóvása érdekében.

 

 

Viszont miért volt szükség megmaradni az LMP mögött tanácsadóként? Számlázott is a pártnak még idén is a háttérből, miközben ön pont az átláthatóságról beszélt sokszor.

 

Éppen azért, hogy ne tűnjek el teljesen. Bárki megnézheti a szerződéseket egyébként, a parlamenti frakció megbízásairól van szó.

 

Most is dolgozik még az LMP-nek?

 

Még pár napig.

 

A pártnak még tagja?

 

Igen, tagja vagyok.

 

Vasárnap fog is szavazni a kongresszuson?

 

Fogok.

 

Kicsit bővebben?

 

A jó jelöltekre.

 

Konkrétabban?

 

Nekem jóval nagyobb a párton belül az elvárásom, mint hogy csupán személyekről beszéljünk. Először program, politikai irány kéne, egy történet, és csak utána kellene személyeket választani ehhez. Most megint mintha fordítva zajlana az egész. De ez az egész ellenzékre jellemző. Azon kívül, hogy nem akarják Orbánt, nem kínálnak semmit, csak annyi látszik a szavazónak: vagy marad az Orbán, vagy jön az ellenzéki káosz – mert az egész ellenzéki oldalon is hiányzik a világos politikai cél, a jól érthető történet.

 

Maradjunk az LMP-nél. Vasárnap kapcsán akkor úgy kérdezem: Kanász-Nagy Máté vagy Kendernay János?

 

Nagyon tisztelem Jánost, de

 

én Mátéra fogok szavazni, mert tényleg sebességet kell váltani.

 

Másrészről az is igaz, hogy a Máté kicsit jobban tud az LMP-szervezeten belül mozozgni.

 

Ez még annak következménye, hogy egykoron Kendernay Jánossal közösen versenyeztek az EP-választási lista első helyéért?

 

Dehogyis. Jánost nagyon sokra tartom, remélem, akkor is megmarad a párt mellett, ha esetleg vasárnap nem őt választanák ismét férfi társelnöknek.

 

 

Vágó Gábor mit tett hozzá az LMP-hez az EP-választási kampányával, ami a végén 2 százalékra volt jó?

 

Amit lehetett, kihoztam abból a kampányból, sajnos a 2018-as választási események után benne volt a pakliban ez a rossz eredmény.

 

Sikerült a kampánnyal nekem a pártot egyértelműen zöld irányba fordítani,

 

az LMP azóta ismét egy egyértelműen zöld párt, nem akar mindenfelé kapkodni.

 

Ez Kendernay Jánosnak is érdeme?

 

Ő is tartotta a zöld irányt elnökként. Mondtam neki még 2018-ban, hogy legyen egy világos témája, ami az ő ügye, amihez az LMP-t kötik. Sajnos ez nem sikerült neki.

 

Még mindig két zöldpárt van Magyarországon. Ez nem eggyel több a szükségesnél?

 

Dehogynem. Én már 2012-ben azt mondtam, hogy ne szakadjunk.

 

De szakadt az LMP.

 

Igen, és szükség lenne egy zöldpártra, viszont az LMP-t és a Párbeszédet nem lehet összevarrni, mert ez olyan, mintha félkarúak akarnának kezet fogni. Azaz egy harmadik szereplőre lenne szükség, ahová az LMP és a Párbeszéd értékei, hagyományai és értékes emberei beférnek.

 

Említette, hogy még csak pár napig dolgozik Prágából háttérben az LMP-nek. Mi történik pár nap múlva?

 

Ha sikerül az adminisztrációs akadályokat megugrani, akkor

 

az Európai Parlament zöldfrakciója mellett leszek a klímavédelmi kampányokért felelős.

 

 

Onnan lehet segíteni a magyar zöldpolitikát?

 

Csak közvetve, mert én nem a magyar belpolitikával fogok foglalkozni, hanem azzal, hogy Európa minél hamarabb klímasemleges legyen.

 

Rendben, de gondolom nem árt, ha ehhez a szép célhoz van egy magyar erő is.

 

Sőt, kifejezetten segítené, de ez már nem a hivatalos munkaidőm része lesz.

 

Sokkal nagyobb globális kihívások vannak a bolygó előtt, mint az LMP és a Párbeszéd újraegyesülése.

 

Az, hogy hogyan kergetjük el Orbán Viktort, kismiska ahhoz képest, hogy hogyan kergetjük el a klímabűnözőket.

 

És mi lesz akkor a konkrét munkaidő témája?

 

Egy ambíciózus klímavédelmi törvényt szeretnénk európai színtéren, amely alkalmazkodik a természettudósók által meghatározott célokhoz – azaz, hogy 2030-ig radikálisan, 65 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Azért nagy a vita, mert jelenleg ezt az Európai Bizottság ki akarná tolni 2050-ig és csak 50-55 százalékkal csökkentenének. A késlekedés eurómilliárdokban, és túlzás nélkül állítható emberéletekben mérhető károkat okoz.

 

Nekem amúgy az a személyes meggyőződésem – bár erről nincs még bizonyítékom –, hogy

 

a klímapolitikában a kelet-európai államokra szervezi ki a német ipari lobbi a rosszfiú szerepét,

 

mert a német közvélemény már rossz néven venné a zöld célok elhalasztását, ezért Magyarország vagy Lengyelország lép fel európai uniós szinten a klímacélok ellen.

 

Ez is mutatja, hogy a zöldpártoknak mennyire nincs befolyásuk az új tagállamok közvéleményére.

 

A kelet-európai társadalmak is sokszor kiállnak a zöldügyek mellett személyes szinten, de azt hiszik: ez elég, mert ezeket még nem érzik politikai ügyeknek.

 

Mitől változhat ez meg?

 

A koronavírus-járvány okán sok minden megkérdőjeleződött, ez egy egyszeri lehetőség arra, hogy újragondoljuk alapjaiban a világunkat, a gazdaság működését. Most olyan nagy a zuhanás, hogy ezután mindenképp újjáépítésre lesz szükség, de nem mindegy, hogy mit akarunk akkor majd újjáépíteni: a régi világot vagy egy teljesen újat.

 

Ez a brüsszeli munka teljes elszakadás lenne akkor a magyar belpolitikától?

 

Most egy ideig igen. Úgy gondolom, hogy jót fog tenni a nemzetközi tapasztalat. De

 

nem egy életre akarom feladni a magyar közéletet.

 

Előtte azonban hasznos, ha látom, hogyan működhetnek jól a dolgok. A cseh tapasztalat is arra volt jó, hogy láthattam, hogyan tud a térségünkben egy egészséges demokrácia működni.

 

Az LMP mit tanulhatna a cseh Zöldektől?

 

Leginkább a Kalózoktól tanulhatna. Ők is az Európai Parlament zöld frakciójában ülnek. A cseh Kalózoktól azt lehetne tanulni, hogyan lehet embereket digitális eszközökkel még jobban bevonni a politikába. Mert amit az LMP-nél láthattunk, az éppen az volt, hogy a digitális tereken csak kipörögtek az emberek a pártból, ahelyett, hogy aktivizálódtak volna.

 

FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás