+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 18. kedd, 07:48
Nem lehetnek se béna női sofőrök, de pelenkázásban bénázó férfiakat sem lehet majd kiröhögni a brit reklámokban.

Betiltották az Egyesült Királyságban az olyan reklámokat, amelyek valamilyen klisés nemi sztereotípiával dolgoznak – írja a CNN. Mostantól tehát a reklámokban nem szabad

 

olyan helyzeteket mutatni, ahol egy férfi vagy egy nő csupán a neme miatt béna egy dologban, például a nők az autóvezetésben, a férfi pedig a pelenkázásban;

 

vagy olyan helyzetet, ahol a férfi békésen pihen, a nő meg takarít; vagy olyan szituációt, ahol valaki valamilyen fizikai jellemzője miatt sikertelen romantikus téren; vagy olyat, amiben egy férfit kiröhögnek azért, mert valami nőiesnek vélt munkát végez.

 

A decemberben elfogadott szabályozás a tévés, online és printben megjelenő hirdetésekre is vonatkozik, az alapja pedig egy, a reklámokat szabályozó brit Advertising Standards Authority (ASA) által 2017-ben készített jelentés, amely szerint az ilyen reklámok károsak, és hosszú távon káros sztereotípiákat erősítenek.

 

A reklámokat egyesével bírálják majd el az új szempontok alapján, és azt például megengedi az új szabályozás is, hogy az alapvetően általában férfiak vagy nők által végzett tevékenységeket alapvetően férfiaknak vagy nőknek reklámozzák, ha az ábrázolás nem sztereotip, illetve az is megengedett, ha egy reklám éppen a sztereotípiát próbálja rombolni.

 

KÉP: „Ne aggódj, drágám, a sört nem égetted el!” / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol lennének most, ha nem lett volna rendszerváltás? Van-e olyasmi, amiben nem értenek egyet a kormánnyal? Ez az interjú egyedülálló módon a perbeli egyezség terméke.

Szűts Ildikó nyerte el a pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatói posztjára.

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás