+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 3. péntek, 21:11
Igazi, életre szóló önbizalmat a piálással, a shoppingolással és a kondizással nem lehet építeni, ezért kell inkább a seregbe menni – mondják.

A brit hadsereg régóta készít ötletes, de sokszor meglehetősen provokatív toborzóplakátokat és kisfilmeket: tavaly egy erősen megosztó kampányban többek között a „hópihéket” (snowflakes, körülbelül olyan emberekre utal, akik mindentől rezegnek, mint a nyárfalevél), a „millenialokat", az „osztálybohócokat”, a „telefonzombikat” és a „szelfifüggőket” akarták becsábítani a seregbe. Tették mindezt

 

megidézve az 1914-es brit toborzási plakátot, ahol az ikonikus hadügyminiszter Lord Kitchener szólít fel a hadseregbe való belépésre.

 

Az idei kampányban is próbálták kibillenteni a komfortzónájukból a plakátokra és a kisfilmekre tekintő fiatalokat, most a brit hadsereg a BBC tudósítása szerint a tivornyázókra, a kondi- és sminkfüggőkre, a fast fashion-rajongókra és a közösségi médiára cuppanó fiatalokra igazította a kampányát. Ennek lényege, hogy csak a hadsereg adhat valakinek életre szóló önbizalmat, a plakátokon ilyen szövegek állnak:

 

Facebook-függőknek:

 

„Az önbizalom tarthat egy lájk erejéig. Vagy szólhat egy életre is.”

 

Testépítőknek: „Önbizalmat lehet építeni egy nyárra. Meg egy életre is.”

 

Sminkeseknek: „Az önbizalmat minden nap fel lehet festeni. Vagy szólhat egy életre is.”

 

Piásoknak: „Az önbizalom tarthat egy estén át. Vagy szólhat egy életre is.”

 

A plakátok mellett hasonló üzenettel egy egyperces kisfilm is készült, íme:

 

 

A brit hadsereg toborzásért felelős vezetője, Nick MacKenzie ezredes a kampányról elmondta: „Ki akartuk emelni, hogy egy karrier a hadseregben nem csak érdekes lehetőségeket, kihívásokat és kalandokat tartogat,

 

de olyan hosszú távú önbizalmat ad, amit egyébként más szakmában nehezen lehetne megtalálni”.

 

Ilyesmi, extravagáns toborzási stratégiákra viszont szükség van, hiszen tavaly már kilencedik éve zsugorodik a brit hadsereg mérete. Így nagy kihívás az, hogy hogyan lehetne a hadsereget közelebb hozni a fiatalokhoz, ezzel új embereket bevonzani. Mindenesetre a tavalyi kampány sikeres volt, hiszen 2019 augusztusáig az azt megelőző év azonos időszakához képest jó 13 százalékkal nőtt a hadsereghez csatlakozók száma – habár a sereget elhagyók száma még így is több volt, mint ahány új ember érkezett.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás