A szélsőjobbos EP-frakció alapembere szerint a Fidesz velük fog majd szavazni

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.14. 13:17

Bár Salviniék csak az ötödik legnagyobb frakció tudtak lenni az új EP-ben, az AfD vezére talált egy olyan számítási módszert, amivel ők tűnnek a legerősebbnek.

A szélsőjobbos EP-frakció alapembere szerint a Fidesz velük fog majd szavazni

Miután az Azonnali elsőként számolt be arról a magyar sajtóban, hogy kik alkotják az új, az eddigi ENF-frakción alapuló Salvini-féle szélsőjobbos frakciót, annak egyik alapembere, a német bevándorlásellenes AfD-t társelnöklő Jörg Meuthen adott egy érdekes interjút. A Junge Freiheit – ez egy német nemzeti-konzervatív, az AfD gondolatiságához közelálló, példányszámait a printsajtó válsága ellenére is növelni tudó hetilap – főként azt tudakolta Meuthentől, hogy előreláthatóan milyen konfliktusok, érdekellentétek várhatóak ott.

Bár az EP-választás előtt sokan számítottak arra, hogy összeáll majd egy nagy közös frakcióvá az európai szélsőjobboldal, ez végül nem jött össze, Matteo Salvini olasz Lega pártja (28 EP-képviselő) mellé a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (22 szék), a német AfD (11 szék), az osztrák FPÖ (3 mandátum), a flamand Vlaams Belang (szintén 3), a Finnek (2 mandátum), a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (2 képviselői hely), valamint a Dán Néppárt és az Észt Konzervatív Néppárt szállt be 1-1 képviselővel. Ez összesen 73 mandátum, ezzel a jobbközép Európai Néppárt, a balközép S&D, a progresszív Renew Europe (ex-ALDE) és a Zöldek után a szélsőjobb csak az ötödik legnagyobb frakció lett az Európai Parlamentben. Jörg Meuthen ezt úgy kommentálta az interjúban, hogy szerinte még lehetnek újabb csatlakozók, hiszen az ECR-frakcióban túlságosan domináns a lengyel nacionalista-konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS).

Meuthen elmondja, a frakcióalakítási tárgyalások során az AfD igyekezett integratív lenni, és ezt a jövőben is folytatni fogják, az ECR-frakcióval (hogy ők kik, azt itt foglaltuk össze) például szorosan együtt szeretnének működni az EP-beli szavazások során. És nem csak velük, hanem a brit Brexit Párttal, az olasz Öt Csillag Mozgalommal és a néppárti frakcióban helyet foglaló Fidesszel is: 

„Ha őket mind összeszámoljuk, azt kapjuk, hogy mi vagyunk a legerősebbek az új Európai Parlamentben. És nyugodtan induljanak ki abból, hogy ez megmutatkozik majd a szavazások során!”

A különböző nacionalista pártok közötti borítékolható konfliktusokat Meuthen próbálta elkenni. A kérdésre, miszerint hogyan oldható fel az AfD európai pénzügyi szabályokat betartatni kívánó szigorú álláspontja a Lega további költségvetésihiány-növelő politikájával, Meuthen azt mondta, ők lényegében „az olasz álláspont mellett” vannak, miszerint egy EU-tagállam költségvetési politikája nemzeti hatáskör és felelősség kell maradjon.

Jörg Meuthen egyébként pár hónapja az Azonnalinak is adott interjút Strasbourgban, akkor rajtunk keresztül üzente meg a Fidesznek, hogy hagyja már ott a CDU/CSU-t és az Európai Néppártot.

FOTÓ: Európai Parlament

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek