Mégis külön indul Pécsen az LMP, szerintük vállalhatatlan ultimátumot kaptak

Szerző: Bakó Bea
2019.06.13. 14:05

Azért rágott be az LMP, mert mindenképp elvárta tőlük a többi ellenzéki párt, hogy támogassa polgármesterjelöltjüket, Péterffy Attilát. Az LMP erre nem hajlandó, így minden önkormányzati körzetben saját jelölteket indítanak, de polgármeserjelöltjük nem valószínű, hogy lesz.

Mégis külön indul Pécsen az LMP, szerintük vállalhatatlan ultimátumot kaptak

Bár április elején Pécsen megállapodtak az ellenzéki pártok, hogy mind a 18 önkormányzati képviselői kerületben koordináltan állítanak jelöltet, az LMP most mégis úgy döntött: minden kerületben önállóan indulnak – tudta meg az Azonnali.

Keresztes László Lóránt, a párt már lemondott társelnöke és pécsi politikusa az Azonnalinak úgy fogalmazott: tulajdonképpen kizárták őket, hiszen vállalhatatlan ultimátumot adtak a baloldali pártok. Ezalatt az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot érti, valamint mint mondta, most már a Jobbik is csatlakozott ebbe a baloldali szövetségbe, mert közölték az LMP-vel, hogy ők is beálltak Péterffy Attila polgármesterjelölt mögé.

Az LMP már áprilisban nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatják Péterffyt, de nem is akartak indítani ellene senkit. A legfőbb elvi kifogásuk vele szemben, hogy a Pécsi Hőerőmű korábbi igazgatójaként a jelölt nagyban felelős a mecseki fakivágásokért, így őt egy zöldpárt nem támogathatja. 

Mi változott a dealhez képest?

„Konkrétan annyiszor vágott át minket a baloldal, ahányszor megállapodtunk velük valamiben” – ezekkel a szavakkal foglalta össze a kérdésre a választ Keresztes. Szerinte az egész történetben csak a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért, és az LMP tartotta végig a szavát, mindenki más legalább hármat fordult a tengelye körül. Ugyanis

a baloldali pártoknak mégsem volt elég, hogy az LMP hallgatólagosan nem indít senkit Péterffy ellen, hanem most azt mondták: elvárják, hogy formálisan is támogassák a jelöltet,

és az LMP logója is legyen kint a neve mellett.

Keresztes azt mondta: ez egy vállalhatatlan ultimátum, így tulajdonképpen kizárták őket az együttműködésből. Ezért nem volt más választásuk, mint hogy mind a 18 pécsi önkormányzati kerületben indítsanak képviselőjelöltet. A jelöltek személyéről június végén döntenek.

De lesz-e LMP-s polgármesterjelölt?

Június végén döntenek arról is, hogy indítanak-e polgármesterjelöltet. Keresztes az Azonnalinak azt mondta: most inkább

arra tippelne, hogy nem fognak saját polgármesterjelöltet indítani.

Nem céljuk ugyanis mindenáron polgármesterjelöltet állítani, mivel a Fidesz leváltása a cél. 

De akkor kire szavazzanak a pécsi LMP-szimpatizánsok? Péterffy Attila korábbi hőerőműigazgatóra, vagy a korábbi vízilabdázó Vári Attilára, akit a Fidesz jelöl? Keresztes azt mondta: a választóikra bízzák a döntést,

de ő maga pécsi polgárként egyikőjükre sem szavazna, inkább akkor nem is szavaz polgármesterre.

Péterffy Attilával szemben a zöld megfontolások miatt, Várit pedig, bár sportteljesítményét elismeri, városvezetésre alkalmatlan ejtőernyősnek tartja.

Arra a kérdésre Keresztes nem válaszolt egyértelműen, hogy önálló indulás esetén hány önkormányzati képviselői helyet remélnek. Most egyébként egy LMP-s ül a pécsi közgyűlésben. 

FOTÓ: Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek