Pécsen bejelentették az önkormányzati koordinációt, összellenzéki polgármesterjelölt még nincs

Szerző: Bakó Bea
2019.04.03. 12:29

Az önkormányzati kerületeket leosztják az ellenzéki pártok, de a Jobbik és az LMP továbbra sem áll be Péterffy Attila mögé.

Pécsen bejelentették az önkormányzati koordinációt, összellenzéki polgármesterjelölt még nincs

Összellenzéki sajtótájékoztatót hirdettek Pécsen az önkormányzati választással kapcsolatban szerda délelőttre, amelyen a pécsi LMP, Jobbik, MSZP, DK és Momentum is képviseltette magát.

„Ez nem összefogás, hanem koordináció”

Arra lehetett számítani, hogy esetleg bejelentik, mindannyian beállnak egy polgármesterjelölt mögé, de ez nem történt meg; a bejelentés az önkormányzati körzetekre korlátozódott. Amint Keresztes László Lóránt LMP-társelnök az Azonnalinak telefonon elmondta:

abban állapodtak meg az ellenzéki pártok, hogy Pécsen koordinálnak a 18 önkormányzati körzetben.

A koordinációban mind az öt ellenzéki párt, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is részt vesz, de részleteket, például hogy kinek hány körzet jut a 18-ból, Keresztes egyelőre nem volt hajlandó elárulni az Azonnalinak.

Inkább azt hangsúlyozta, hogy ez „nem összefogás, hanem koordináció”, és hogy az LMP ennél szorosabb együttműködést „csak a Jobbikkal, mint másik centrumpárttal” tud elképzelni. Kérdésünkre, hogy ez a szorosabb koordináció egy közös önkormányzati listát jelent-e (Pécsen és a nagyvárosokban ugyanis a képviselőtestület nagyobb részét egyéni körzetekben, kisebb részét listáról választják), nem válaszolt érdemben.

És mi lesz a közös polgármesterjelölttel?

Azt már januárban bejelentette a Momentum, a DK és az MSZP, hogy a függetlenként induló Péterffy Attila mérnököt, a pécsi hőerőmű korábbi vezérigazgatóját támogatják. Megkérdeztük Keresztest, hogy az LMP is beáll-e Péterffy Attila mögé. 

Keresztes erre úgy válaszolt: nem állnak be Péterffy mögé, de ha végül úgy alakul, hogy ő a legesélyesebb, akkor nem indítanak ellenjelöltet. Szerinte viszont fognak találni Péterffynél jobb jelöltet is,

olyat, akire nem csak az ellenzékiek, de a jobboldali, Fideszben csalódott szavazók is leszavaznának.

Kérdésünkre, hogy ez esetleg az ÖPE nevű helyi egyesület színeiben induló korábbi fideszes Kővári János lehetne-e (aki maga a Fidesz, a Jobbik és az LMP felé is kacsintgat), nemmel válaszolt, mondván: Kővári túl közel van a Fideszhez. További konkrétumot nem volt hajlandó elárulni, csak annyit: Mellár Tamással egyeztetnek, hogy milyen módszerrel lehetne kiválasztani az ellenzék által közösen támogatható polgármesterjelöltet. Elsietni mindenesetre nem fogják. Azt mondta: nyáron akarják ezt eldönteni.

Végül arra a kérdésre, hogy a DK, az MSZP és a Momentum vállalná-e azt az arcvesztést, hogy kitáncoljanak Péterffy mögül, Keresztes azt mondta, ha jobb jelöltet találnak, Péterffy maga kellene, hogy visszalépjen, és pont az lenne arcvesztés, ha ezt nem tenné.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek