+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 27. hétfő, 00:08
Megváltozott a politikai paletta Görögországban, a miniszterelnöknek pedig a gazdasági problémák mellett a macedón névvita kezelése sem tett jót. Jönnek az előrehozott választások.

Ahogy arról az Azonnali percről percre tudósítása már beszámolt, csúnyán kikapott Alekszisz Ciprasz szélsőbalos görög kormányfő Sziriza pártja a görög európai parlamenti választásokon vasárnap.

 

Az első helyen 33 százalékkal a jelenleg ellenzékben ülő, középjobbos Új Demokrácia végzett, és csak mögöttük 24 százalékkal jött a Sziriza. 

 

A vereség után a 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra jutott miniszterelnök azt mondta, az eredmény „nem felelt meg az elvárásaiknak”. Ciprasz azt mondta, nem akarja figyelmen kívül hagyni ezt az eredményt, ezért rögtön az EP- és helyi választások után felkéri arra a Nemzetgyűlést, hogy írjanak ki előrehozott választásokat, minderről a helyi média alapján a Politico tudósít

 

Kora este, miután egyértelművé vált az Új Demokrácia győzelme, a jobboldali párt vezetője,

 

Kyriakos Mitsotakis is előrehozott választásokat követelt arra hivatkozva, hogy Görögországban teljes változás következett be vasárnap a politikai palettán.

 

A gazdasági kérdések mellett a macedón névvita megoldása is hátráltatta Ciprasz kampányát: a jobboldal ugyanis erősen ellenzi azt, hogy a baloldali kormányfő tavaly megegyezett Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel arról, hogy Görögország nem blokkolná tovább Macedónia nemzetközi és regionális szervezetekhez való csatlakozását abban az esetben, ha utóbbi Észak-Macedóniára változtatja a nevét. A névváltás idén januárban meg is történt, melyet komoly politikai mérföldkőként emlegetnek a több évtizedes névvita lezárásaként, ugyanakkor a jobboldal nem támogatja azt.

 

Az előrehozott választásokra már júniusban sor kerülhet, eredetileg ősszel járultak volna az urnák elé a görögök.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjatok véleményt ti!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás