Nobel-békedíjra jelölik a macedón és görög miniszterelnököt

Szerző: Illés Gergő
2018.12.18. 07:56

A díj egyik 2015-ös győztese Zoran Zaevet és Alekszisz Cipraszt a két ország közti névvita megoldásáért javasolja.

Nobel-békedíjra jelölik a macedón és görög miniszterelnököt

A 2015-ös Nobel-békedíj egyik győztese, Wided Bouchamaoui  a macedón fővárosban bejelentette: szeretné békedíjra jelölni a macedón és a görög miniszterelnököket – írja a Balkan Insight.

Példamutató magatartás

A tunéziai származású üzletasszony szerint – aki még a tunéziai demokratikus átmenetben játszott kulcsszerepet a 2011-es arab tavasz az országban kibontakozó eseményei idején, ezért is kapta a díjat – a két kormányfőnek az országaik között fennálló névvita megoldásáért járna a díj.

„A prespai megállapodást (melynek keretében a Macedón Köztársaság neve hamarosan Észak-Macedóniai Köztársaságra változhat – a szerk.) olyan kivételesen fontos eseménynek látom, melybe mindkét tárgyaló fél és a közvetítők óriási erőfeszítést raktak, és amely megérdemli, hogy jelöljük a Nobel-békedíjra” – mondta Bouchamaoui a macedón fővárosban.

Hozzátette: szerinte a konfliktus megoldása világszerte példaértékű lehetne.

A Nobel-békedíjas üzletasszony jelenleg Szkopjében tartózkodik, a Zoran Zaev macedón, valamint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök békedíjra jelölését pedig egy különleges ceremónia keretében kedden nyújtja be.

De mi a baj Macedónia nevével?

Macedónia már évtizedek óta folytat meddő vitát Görögországgal az ország nevéről. A probléma forrása a Görögország északkeleti részén található „Makedónia” névre hallgató tartománnyal, valamint a szlávok által lakott, északnyugatra található Macedóniával való névazonosság. 
Görögország a névvita miatt eddig rendre megvétózta Macedónia európai uniós, valamint NATO-tagjelöltségét mindaddig, amíg az ország Macedón Köztársaságként hivatkozik magára.

Több nemzetközi szervezetben is csak ideiglenes nevén, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (MVJK) néven szerepelhet az ország a görögök vétói miatt.

Épp ezért jelenthet megoldást az Észak-Macedóniai Köztársaság névre való átállás, ez ugyanis a tárgyalások folyamán mind a macedón, mind a görög félnek elfogadható volt. A névváltásról szóló megállapodást még júniusban írta alá a két miniszterelnök a mindkét ország területére benyúló Preszpa-tó partjánál. Mindeddig nem volt politikai akarat a névvita megoldására, a most Magyarországon bujkáló volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki pedig a biztonság kedvéért mindent (az autópályától a repülőtérig) Nagy Sándorról nevezett el, hogy cukkolja a hódító örökségét szintén magukénak való görögöket.

A névváltás ugyanakkor nagy port kavar a helyi médiában, a legtöbben pedig nem értenek egyet vele: szeptemberben az erről szervezett népszavazáson a részvételi arány nagyon alacsony maradt, 5 százalékos részvétel alatt pedig a referendum nem számít érvényesnek.

Az Azonnali stábja nemrég Szkopjéban járt, rengeteg érdekes olvasnivalót hoztunk onnan:

Ebben a cikkben részletesebben is elmagyarázzuk, kik is azok a macedónok, és miért nincsenek jóban a görögökkel

Egy helyi civil szervezet szerint Gruevszki Magyarországra szökéséről tudott a macedón kormány is.

Gruevszki pártjának kommunikációs igazgatója nem ért egyet a volt miniszterelnök szökésével.

Zoran Zaev miniszterelnök az Azonnalinak beszél arról, hogy jó lenne, ha Magyarország példát mutatna jogállamiságból.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek